20. července 2022

Události, komentáře ČT24: Je důležité postupovat s rozvahou

(ČT 24) Poslanec ODS Jiří Havránek v Událostech, komentářích ČT24 zopakoval, že vláda nenechá nikoho padnout, ale je důležité postupovat s rozvahou i s ohledem na sociální smír a stav státního rozpočtu. „Snižování spotřeby bude bohužel na místě, nepadají nám tu bomby, ale v ekonomické válce jednoznačně jsme,“ zdůraznil.

Celou debatu s Jiřím Havránkem můžete zhlédnout na ČT24.

Jiří Havránek konstatoval, že proti sobě stojí prozíravost a morálka. „Byl napaden suverénní stát na hranicích EU a je naprosto správné, jak postupujeme v rámci celé ukrajinské krize,“ podotkl s tím, že Česko se dokázalo postarat o uprchlíky a dobře si podle něj stojí i v diplomacii, kdy se daří shánět další zdroje plynu. „Je to důkazem toho, že vláda v tomto nespí,“ doplnil.

Přepis debaty:

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A k tématu ještě politický duel Jiřího Havránka,
poslance za ODS. Dobrý večer.

Jiří HAVRÁNEK, poslanec /ODS/:
Dobrý večer.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A Karly Maříkové,
poslankyně za SPD. Pokud se slyšíme, paní poslankyně, přeji i vám hezký večer.

Karla MAŘÍKOVÁ, poslankyně /SPD/:
Krásný večer vám do studia i televizním divákům.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane
poslanče, ekonomové odhadují, že příjmovou chudobou bude ohrožena třetina domácností, a to včetně tzv. střední třídy. Mají politici odvahu lidem říct, budete se prostě mít hůř a my, i když se lidově řečeno, rozkrájíme, s tím víc neuděláme?

Jiří HAVRÁNEK, poslanec /ODS/:
Já myslím, že to zaznívá, i když bych si strašně přál to, abychom mohli i více pomáhat, tak myslím, že nejdůležitější je to, co opakovaně zaznívá od pana premiéra Fialy, že opravdu nenecháme nikoho padnout, vláda nenechá nikoho padnout. A je opravdu důležité postupovat i s rozvahou, s ohledem na jak sociální smír, tak samozřejmě i na stav našeho státního rozpočtu. A myslím si, že, a děkuju všem, kteří už přistupují k nějakým opatřením, jak samozřejmě snižovat spotřebu, protože to bohužel bude na místě. Vypadá to, že ta válka, do které jsme se dostali s Putinovým režimem, nepadají nám zde bomby, nicméně bohužel v té ekonomické válce jednoznačně jsme.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Paní
poslankyně, jak vy vnímáte tu potenciálně dramatickou změnu životního stylu - méně cestovat, vařit si doma, odložit odchod do důchodu, kupovat jen to, co člověk nutně potřebuje a z potravin třeba co skutečně sní, netopit tolik, sprchovat se krátce atd. atd.?

Karla MAŘÍKOVÁ, poslankyně /SPD/:
Myslím si, že občany to rozčarování čeká až na podzim, že si to stále neuvědomují, bohužel jsou to následky politiky v Bruselu, ale i vlády
Petra Fialy. To, že jsme se dostali do energetické krize, mohli jsme si vyjednat plyn napřímo, my tady hlásáme, ať jsme ze sta procent závislí na ruském plynu, že se odstřihneme, samozřejmě i politiku jakou Brusel vede, a to všechno k tomu vede. Měli bychom si uvědomit, já určitě nejsem zastáncem toho, abychom byli prostě závislí na jednom státu, ale musíme si uvědomit, že to určitě nejde ze dne na den, stojí to všechno nějaké peníze a my musíme hájit především zájmy občanů České republiky a nikdy to nesmí být na úkor kvality jejich života.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Na druhou stranu, ale jak souvisí ta situace, která je teď, s tím, co kdy dělal Brusel nebo kdy dělaly jakékoliv vlády, protože nevyzpytatelnost Putinova režimu je přece taková, že opravdu nevíme, co bude zítra a za týden. To on 24. února, pro všechny a pro nás co jsme to říkali už předtím i dřív, dokazuje dost jasně.

Karla MAŘÍKOVÁ, poslankyně /SPD/:
Podívejme se, já tady musím souhlasit s Viktorem Orbánem, který řekl, že ty sankce, jako kdybychom se střelili do nohy, de facto se nám to jak bumerang vrátí, a doplatíme na to my v rámci Evropy, a Česká republika nejvíce. Samozřejmě já určitě neschvaluji žádnou válku, ani ta, která se vede na Ukrajině, nicméně to, co vidíme, tak Západ vede válku s Ruskem prostřednictvím Ukrajiny.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Zkuste to dovysvětlit, jakou to má souvislost s plynem, s energiemi, to znamená, že my sami vedeme válku s Ruskem prostřednictvím Ukrajiny, a tím si tedy uzavíráme kohouty? Takhle to mám chápat?

Karla MAŘÍKOVÁ, poslankyně /SPD/:
Máte to chápat, pane Železný, pane moderátore, tak, že samozřejmě my jsme si mohli přece ten plyn napřímo nasmlouvat. Nicméně my tady hlásáme, jak prostě chceme být energeticky nezávislí, to je samozřejmě správně, nikdy bychom neměli být závislí pouze na jednom státu. Nicméně, pokud víme, že Česká republika je ze sta procent závislá, tak neděláme přece takovou politiku, abychom ten stát, na kterém jsme závislí, vedli k tomu, že nás de facto od toho zdroje odstřihne.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane
poslanče, jak vy byste reagoval na tahle slova paní opoziční poslankyně a na to, že možná, když to zkusím přeložit nebo zkrátit to, co ona říkala, tak naše politika, možná naše prozíravost, nám mohla umožnit se té situaci vyhnout?

Jiří HAVRÁNEK, poslanec /ODS/:
Prozíravost versus morálka, protože musíme si uvědomit, že byl napaden suverénní stát, opravdu na hranicích Evropské unie, a je naprosto správné, jak postupujeme vlastně v rámci celé té ukrajinské krize, ať už to je opravdu to, jak jsme se dokázali postarat o uprchlíky a stejně tak, jak postupujeme i teď v této diplomatické válce a té celé bitvě. Jak se nám daří sehnat další vlastně zdroje plynu, ať už je to LNG, ať už to jsou vlastně i kroky, které se daří na poli Evropské unie. To, že opravdu v taxonomii je jádro a plyn jako zdroj v podstatě zelený, to jsou všechno důležité kroky, a je to důkazem toho, že vláda opravdu v tomto nespí.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Na druhou stranu, ale ve chvíli, kdy jsme mohli to udělat třeba trošku jinak, a říci si, jestli ta morálka stojí za to, že budou naši občané třeba, možná v zimě mrznout?

Jiří HAVRÁNEK, poslanec /ODS/:
Já věřím, že za prvé nebudou, že opravdu platí to, co slyšíme o naplněnosti stavu zásobníků a že samozřejmě platí i to, co slyšíme o tom, jaké se podařilo získat další zdroje a že to bude pokračovat, i třeba cestou z Ázerbájdžánu, popřípadě Kataru. To jsou všechno důležité zprávy. A zase na druhou stranu, řešili jsme otázku ropy. V té vlastně se podařilo nám vyjednat výjimku na využívání ropy z ropovodu Družba, samozřejmě, může se stát i něco takového, že bude zastavena i tato, v uvozovkách „trubka“, to nikdo v tuto chvíli nevíme.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
S panem ministrem Síkelou jsme v závěru krátce rozebírali nebo dotkli jsme se toho tzv. úsporného tarifu, tak ho teď rozebereme trošku podrobněji. Vláda na něj, jak víme, chce vyčlenit desítky miliard, má jít o příspěvek státu domácnostem, určený ve prospěch obchodníků s energiemi. Ti ho mají promítat do záloh pro ty konečné spotřebitele. Komu by tedy měl být nakonec vyplácen? Alespoň typově, bude záležet na příjmu nebo na výši plateb? Už jsou ty parametry alespoň pro vás v politické sféře jasnější?

Jiří HAVRÁNEK, poslanec /ODS/:
Já věřím, že ano, slyšíme opakovaně, že opravdu to bude administrativně nenáročný příspěvek pro všechny domácnosti, který pomůže opravdu všem, bude tam rozdíl samozřejmě podle toho, jaké máte tarify, zda pouze topíte, popřípadě zda i samozřejmě ohříváte vodu nebo vaříte na plynu či elektřině. To jsou všechno důležité věci, které budou stanoveny, věřím, zhruba během 14 dnů, měsíce, aby opravdu na topnou sezónu bylo jasné, jak to bude. A ten tarif je velmi důležitý, samozřejmě navazuje na ostatní kroky. Toto je plošné opatření, stejně jako opuštění OZE. A pak jsou tady další kroky pro ty, kteří jsou opravdu v nejhorší situaci, a pro ně samozřejmě jsme i rozšířili ten sociální deštník, což je též důležité.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Mají, paní
poslankyně Maříková, podle vás nebo podle SPD, na tu podporu dosáhnout úplně všichni, anebo když se zeptám jinak, kdo na ni třeba určitě nárok mít nemá, podle vás?


Karla MAŘÍKOVÁ, poslankyně /SPD/:
Určitě by na ni neměli mít nárok ti, co ho nepotřebují, nadprůměrně příjmové skupiny. V tuto chvíli ty parametry neznáme, a kdo na něj dosáhne, já jsem někde v médiích četla, že by měli všichni, to si myslím, že není správné, bude to zátěž pro rozpočet. Ta podpora je ale jednorázová, 16 000 Kč ročně na domácnost. Samozřejmě, musíme se ptát, co bude dál. My to nevidíme jako úplné řešení té celé situace, určitě řešení by bylo zastropovat ceny těch energií. A samozřejmě my dodáváme nebo prodáváme na burze v Lipsku energii, pak ji draze kupujeme, a prodáváme našim občanům. Takže myslím, že by to mělo fungovat úplně naopak, že my bychom za přijatelné ceny měli energie dávat našim občanům a pak ty přebytky teprve prodávat na burze v Lipsku.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ano, tak třeba evropské země mohutně snižují daně z energií nebo DPH. Dávají limity na ceny, zavádějí cílené sociální programy, třeba v Německu, od června levnější pohonné hmoty než v Česku, na to jsme nebývávali zvyklí, jízdenka na místní a regionální tratě zhruba za 2 stovky měsíčně, odpuštění příplatku na stavbu obnovitelných zdrojů. Vím, že tohle u nás také bude, ale nic ostatního by, podle vás, pane
poslanče, nedávalo v Česku smysl?

Jiří HAVRÁNEK, poslanec /ODS/:
Mnoho věcí dává smysl, například to, že opravdu, pokud řešíme situaci energetiky, musíme se podívat i na to, jak je složité vystavět jednotlivé zdroje. Takže opravdu se podívat třeba i na urychlení výstavby obnovitelných zdrojů. Opustili jsme, v podstatě prominuli jsme příspěvek na právě tyto obnovitelné zdroje, což samozřejmě má dopad i do hospodaření firem, nikoliv jenom domácností. To je v podstatě taková quasi daň, takže i u nás dochází ke snížení té zátěže celkové. Myslím, že to jsou jasné kroky. A co se týče třeba té jízdenky v Německu, četl jsem komentáře o tom, že je to naopak, vy jste použil střílení se do nohy, protože v tu chvíli došlo k úplnému vlastně přeplnění dopravy, a všichni se přesunuli zpátky do aut. Složitá věc.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
O střílení mluvil pan Orbán, respektive pan Maříková.

Jiří HAVRÁNEK, poslanec /ODS/:
Pardon.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ale to ne, to není vůbec podstatné. Vy byste viděla kde inspiraci, paní
poslankyně? V tom, co jsem říkal nebo někde jinde? Teď myslím za našimi hranicemi.

Karla MAŘÍKOVÁ, poslankyně /SPD/:
Můžu ještě jednou poprosit, špatně jsem vás slyšela?

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ano, my jsme se bavili s panem
poslancem o tom, že třeba v Německu mají nějaké cílené sociální programy, že tam je třeba momentálně levnější tankování. Jestli vy byste viděla nějakou konkrétní inspiraci, třeba z nějaké okolní země pro nás?

Karla MAŘÍKOVÁ, poslankyně /SPD/:
Já už jsem se zmiňovala, že to řešení by bylo zastropování cen energií a pohonných hmot. Samozřejmě, to by bylo asi nejlogičtější, a pak hledat samozřejmě další opatření. Určitě to má větší smysl než rozdávat lidem jakési žebračenky, aby museli někde žádat o nějakou podporu. Samozřejmě, vzhledem k té inflaci a k tomu zdražování energií a pohonných hmot ČEZ avizoval, že bude zdražovat o 86 %, a tak se do té krize bude prohlubovat čím dál více občanů, a čím dál více občanů o ty dávky různé bude žádat. Takže myslím si, že takovéto opatření, jaké vláda nastavila, úplně smysl nemá.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dobře, já jenom připomínám, že vláda říká, že třeba ten úsporný tarif nebude třeba nějak speciálně administrativně žádat, ale v každém případě uvidíme. Poslední věc pro vás pro oba, pane
poslanče a paní poslankyně. Vždycky, když jsou nějaké ekonomické problémy, tak se někde objeví slovo vyšší daně, progresivní zdanění, to je věc, o které mluvil pan vicepremiér Jurečka, byť zdá se ve vládě osamoceně. Není doba na to, aby se skutečně progresivně danilo? Aby bohatší nenechali padnout chudší? Já jenom připomínám, že na tomto místě před pár dny pan premiér Fiala to velmi razantně odmítl, že žádné zvyšování daní nebude.

Jiří HAVRÁNEK, poslanec /ODS/:
A já s panem premiérem souhlasím, stejně tak s panem ministrem financí. My jsme kandidovali s nějakým programem. Nejenom my, ale celá koalice SPOLU, a myslím si, že opravdu to není na místě. Poslední věc, cenový strop. Chtěl jsem jenom říci, že už teď i v Maďarsku přemýšlí, že od něj odstoupí, protože to na ty pohonné hmoty, prostě je to cesta do pekel a k nedostatku.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Progresivní zdanění, podle vás, paní
poslankyně Maříková?

Karla MAŘÍKOVÁ, poslankyně /SPD/:
Určitě také nejsme zastánci zvyšování daní, tady bychom hledali třeba cestu, že bychom zdanili nadnárodní korporace, ale třeba i IT firmy, jako je Google.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Paní
poslankyně, děkuji vám a přeji hezký večer, na shledanou.

Karla MAŘÍKOVÁ, poslankyně /SPD/:
Krásný večer.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Vám děkuji, že jste přišel. Mějte se hezky.

Jiří HAVRÁNEK, poslanec /ODS/:
Děkuji za pozvání. Krásný večer vám, i divákům.

Jiří Havránek

poslanec PČR