20. července 2022

Pětka má ojedinělou digitální úřední desku v Praze

(Pětka) Pátá městská část spustila v polovině května unikátní elektronickou úřední desku, která v takovémto provedení v žádném jiném obvodu Prahy není. Občané ji najdou před budovou úřadu na náměstí 14. října.

Pátá městská část spustila v polovině května unikátní elektronickou úřední desku, která v takovémto provedení v žádném jiném obvodu Prahy není. Občané ji najdou před budovou úřadu na náměstí 14. října.

Úřední desky tradičně poskytují k nahlížení dokumenty, které jsou úřady územně samosprávných celků povinné ze zákona zveřejňovat. Cílem nově instalované úřední desky Prahy 5 nebylo podávat veřejnosti jen strohé informace, ale vnést do této činnosti nový a moderní styl.

„Při vyřizování svých záležitostí, jako je například nový občanský průkaz, cestovní doklad nebo řešení přestupku, najdou občané přehlednou mapu, která barevně rozlišuje čtyři pracoviště úřadu a na nich poskytované služby, aby občan rychle našel příslušné pracoviště,“ vysvětluje starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková (ODS).

Elektronická úřední deska nabízí i další informace a zajímavosti, například o tom, co se v městské části aktuálně děje a jaké se chystají kulturní akce. „Deska je oboustranná, kdy u příchozí strany je umístěno posezení ve tvaru L a samotná deska nabízí interaktivní dotykovou část, na níž si občané mohou volit témata a informace, které je zajímají. Zadní strana desky nabízí veřejnosti informace a pozvánky na různé akce Prahy 5, které se v pravidelných intervalech obměňují,“ uvádí místostarosta Lukáš Herold (ODS). Občané zde mohou posedět i na lavičce.

Informace, které si uživatelé zvolí, naleznou současně i na webových stránkách Prahy 5 www.praha5.cz, z nichž deska čerpá. Aby deska v průběhu noci nikoho neobtěžovala nadměrným osvětlením, její jas reguluje časovač. „Na základě upozornění občanů jsme jas snížili až na 25 procent, takže večer by deska skutečně neměla nikoho obtěžovat a působit světelný smog,“ dodává referent Pavel Rous.

Štítky:
komentář