14. července 2022

Interview ČT24: Budu radit, abychom se sektorové dani vyhnuli

(ČT 24) České domácnosti podle místopředsedy Poslanecké sněmovny Jana Skopečka (ODS) od začátku podzimu čeká celkový pokles životní úrovně. Uvedl to v pořadu Interview ČT24. Je však optimistický v tom, že inflace by už neměla razantně stoupat. V rozhovoru se také vyjádřil proti sektorové dani i progresivnímu zdanění.

Celý rozhovor s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na ČT24.

Společně s výraznou inflací podle Jana Skopečka čekají velkou část české společnosti finančně náročné měsíce. „Nejsem politik, co by lakoval věci na růžovo, a říkám, že to problém bude. Ekonomická data ukazují, že si domácnosti začínají uvědomovat, že se ekonomická situace zhoršuje. Předběžná data ukazují, že už několik měsíců po sobě klesá spotřeba v rámci HDP a je nejhorší nálada ekonomického očekávání od roku 2012,“ specifikoval.

Zároveň je ale optimistický v tom, že inflace by už neměla razantně stoupat. Odhaduje, že na přelomu léta a podzimu zrychlování ustane. „Je potřeba se dívat nejenom na ta roční data, ale i na meziměsíční. Ta naznačují, že zrychlování inflace už snad máme za sebou. Myslím, že může ještě trochu vyrůst, pak už bude ale jen klesat,“ dodal.

Upozornil také na to, že zveřejněná data o inflaci představují pouze průměrné číslo a její reálná hodnota je větší. „Strukturovaně inflace dopadá jinak na nízkopříjmové skupiny, jinak na bohaté, jinak to dopadá na jednotlivce, kteří žijí sami, nebo na rodiny. Pro některé tak může být i třicetiprocentní,“ vysvětluje.

Zrušení takzvané superhrubé mzdy v minulém volebním období, které ve sněmovně prosadila ODS společně s hnutím ANO, nepovažuje Jan Skopeček za chybu. Podle kritiků, včetně členů Národní ekonomické rady vlády nebo sociologa Daniela Prokopa, by ale v současné době přinesla do státního rozpočtu desítky miliard navíc.

„Nelituji toho rozhodnutí. Samotný koncept superhrubé mzdy jsem považoval už dříve za chybu a špatný konstrukt a myslím si, že nyní sedm procent navíc lidem pomůže. Nerozumím kritice, že jsme nechali více peněz lidem v peněženkách,“ reagoval místopředseda dolní komory.
 

Jan Skopeček

předseda ODS Hořovice
místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS