6. července 2022

360° CNN Prima News

(CNN Prima News) Na předsednictví v Radě Evropské unie má Česká republika pekelnou smůlu, řekl v pořadu 360° televize CNN Prima NEWS poslanec ODS Jiří Havránek. Reagoval tak na rok 2009, kdy se během českého předsednictví také řešila energetická krize. Zdůraznil ale, že Česko během následujícího půl roku může něco dokázat.

Celou debatu s Jiřím Havránkem můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Podle poslance vládní ODS Jiřího Havránka je ale důležitá jak symbolika, tak i celá role předsedající země v Radě Evropské unie. „Vzpomeňme si na to, co se dělo za vlády našeho posledního předsednictví kabinetu Mirka Topolánka. Tam byla také energetická krize a určitě tam nebyla naše role jen symbolická,“ zdůraznil Jiří Havránek.

Že svět řeší energetickou krizi znovu i letos během českého předsednictví, je podle Havránka pro Česko „pekelná smůla“. „Jinak si to vysvětlit nedokážu,“ podotkl.

Poprvé a dosud naposledy Česko předsedalo Radě EU půl roku od 1. ledna 2009, během kterého muselo řešit spor Ruska a Ukrajiny o dodávky plynu, jejichž přerušení se dotklo i evropských zemí. Podepsána byla dohoda k přilákání investorů pro přestavbu ukrajinských plynovodů. Česko jako předsedající země navíc muselo řešit pád vlády Mirka Topolánka.

Jiří Havránek

poslanec PČR