4. července 2022

Události, komentáře: Nejednotná EU by nahrávala Putinovi

(ČT 24) Evropská unie dokáže v postoji k Rusku najít jednotu, shodli se europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS) a bývalý místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička v Událostech, komentářích. V rámci předsednictví by Česko podle nich mělo dalším unijním zemím nabízet řešení, kompromisy a vyzývat k jednotě.

Celou debatu s Veronikou Vrecionovou můžete zhlédnout na ČT24.

Veronika Vrecionová je dle svých slov příjemně překvapena sledováním jednoty sedmadvacítky při jednání o sankčních balíčcích vůči Rusku. „I když u toho posledního už některé jednotlivé členské státy začínaly mít problémy, tak v podstatě zatím vždy dokázaly najít jednotu a dohodu,“ ocenila. To podle ní ukázala i nedávná jednání o možnosti začít s Ukrajinou vyjednávat o vstupu do Evropské unie.

Doufá, že jednota bude přetrvávat nadále. „Zatím vše nasvědčuje tomu, že si všichni uvědomují, že pokud nebudeme držet tento jednotný postoj, tak tím budeme jen nahrávat Putinovi a jeho agresivní politice,“ dodala Vrecionová.

Veronika Vrecionová připomněla, že je třeba se zbavit závislosti na ruském plynu. Domnívá se, že všechny unijní státy pro to dělají maximum. Je proto podle ní potřeba mluvit i s jinými zeměmi, jako je například Velká Británie, o zastropování cen. „Nesmíme se unavit. V případě, že bychom dali od Ukrajiny ruce pryč, tak se nám to vymstí,“ zdůraznila.

Souhlasí s tím, že právě to je třeba připomínat v rámci předsednictví, ale i poté. „Musíme neustále se snažit přesvědčit ty vlažnější země o tom, jak je to pro nás důležité. A zatím se mi zdá, že si to ti důležití klíčoví hráči uvědomují,“ řekla.

Veronika Vrecionová

poslankyně EP
členka Programového týmu ODS životní prostředí a zemědělství