3. července 2022

Partie: Přímá volba prezidenta? Moje největší chyba

(CNN Prima News) Zájmem voličů ODS je, aby se do prezidentské kandidatury pustil člověk, který bude schopen porazit Andreje Babiše (ANO). „Měl jsem několik kandidátů mého srdce, kteří by měli šanci vyhrát,“ řekl Marek Benda (ODS) v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Koalice SPOLU prý svého adepta pro boj o Hrad představí na začátku podzimu.

Celou debatu s Markem Bendou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

„Jedním z velice důležitých kritérií je důvěryhodnost. Aby ten člověk neměnil názory, protože (současný) prezident měnil názory v zásadních věcech. Aby tím pádem byla větší vážnost v zahraničí,“ zmínil Marek Benda některé z vlastností, které by podle jeho představ měl mít nový prezident České republiky.

Naznačil také, že sám měl takové kandidáty vytipované. „Měl jsem několik kandidátů mého srdce, kteří by měli mít šanci vyhrát. Ale nikomu se do toho, co se bude na podzim odehrávat, a špinavosti kampaně, co jsme zažili posledně kolem Miloše Zemana – a bojíme se, že to bude ještě horší – nechce,“ dodal předseda poslaneckého klubu ODS.

Podle něho se přesto z pohledu ODS rýsuje několik dalších osobností, ale nechtěl nikoho jmenovat. „Byli bychom rádi, kdyby v prezidentském klání byly ženy. Aby polovina společnosti byla v tomto utkání,“ řekl Benda. Zároveň nesouhlasil s tím, že by už bylo pozdě takového člověka představit. „Já myslím, že nám neujíždí vlak. Jasně se řeklo, že to vyřešíme na začátku podzimu. Je důležité mít nějakého kandidáta, který je schopný porazit Andreje Babiše. Náš volič má jednoznačně tento zájem,“ dodal Marek Benda.

Dlouholetý poslanec občanských demokratů také přiznal, že se zmýlil, když před lety hlasoval pro zavedení přímé volby hlavy státu. „Moje hlasování pro přímou volbu prezidenta, to přiznávám, byla největší politická chyba, kterou jsem kdy udělal,“ řekl Marek Benda v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Přepis debaty:

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Krásné nedělní dopoledne. Na CNN Prima News vás vítám u druhé části Partie, teď už živě, jak jste zvyklí, jak jsem slíbila z našeho zpravodajského studia. Nabízím velkou politickou diskusi. Pozvání do studia přijali paní Olga Richterová, místopředsedkyně
Poslanecké sněmovny z Pirátské strany. Dobrý den, vítejte.

Olga RICHTEROVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /Piráti/:
Krásný den. Děkuju za to pozvání.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Rádo se stalo. Paní Karla Maříková,
poslankyně SPD, místopředsedkyně výboru pro zdravotnictví. Dobrý den, paní poslankyně.

Karla MAŘÍKOVÁ, místopředsedkyně výboru pro zdravotnictví PS PČR /SPD/:
Dobrý den a také děkuji za pozvání.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové, pan
Marek Benda, předseda poslaneckého klubu Občanské demokratické strany. Dobrý den, vítám vás.

Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Hezký den vám a hlavně všem divákům.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan Patrik Nacher, místopředseda
poslaneckého klubu hnutí ANO. Dobrý den.

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
Pěkné poledne.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju všem, že jste přišli. Pane předsedo, já začnu u vás. Pan prezident v tom rozhovoru, který jsme viděli, ale i v rozhovorech, které dal přes týden, byl velmi kritický k vládě, zvlášť k některým vašim koaličním partnerům a velmi pozitivní k panu premiérovi. Říká, že ho respektuje, že spoustu věcí udělal, protože má těžkou situaci pan premiér Fiala, že mu je ho částečně i líto, jak to vnímáte, jak to čtete, tento postoj pana prezidenta?


Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Je to postoj pana prezidenta. On tam v tom rozhovoru také kromě jiného řekl, že by pochválil dva ministry a sám přiznal, že to je polibek smrti, pokud pochválil
Pavla Blažka a Janu Černochovou. Já myslím, že premiér, a to je evidentní přece už od toho podzimu, že premiér jako si získal respekt prezidenta na rozdíl mnoha jiných politiků a že když tam vyrazí na ten Pražský hrad, a viděli jsme to na vládě a na sestavování vlády a složitostech, které s tím byly a ze začátku pořád signalizovali, že přijde nějaké veto, tušíme, na koho mělo přijít a nakonec všichni byli jmenováni. Prezident republiky rozumí síle, vždycky síle rozuměl. A myslím, že z Petra Fialy cítí sílu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Řekl jste to sousloví polibek smrti v souvislosti s
Pavlem Blažkem.

Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
To říkal on sám, to říkal pan prezident sám.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Vy to tak vnímáte pro
ODS, pro Petra Fialu, nebo jak to čtete tu náklonnost?

Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
On to říkal o těch dvou ministrech, které pochválil, že jim dává polibek smrti, že je chválí. Samozřejmě v české dramaticky rozdělené společnosti. Pokud vás pochválí prezident republiky Miloš Zeman, kde část lidí má pocit, že prostě Miloš Zeman je nutně ten největší čert, tak to pro někoho znamená, že ti lidi asi musí být podezřelí. Já jsem to nikdy jako nevnímal, necítil, mám pocit, že musíme naopak směřovat k tomu, abychom tu společnost přestali pořád rozbíjet na jednotlivé tábory, které spolu za každou cenu nemluví. A jsem schopen mnohokrát říct s prezidentem nesouhlasím a mnohokrát říct s prezidentem souhlasím, protože prostě to, co řekl, mimochodem dneska, když jsem se na něj teď koukal, tak jsem říkal, prezident je v mimořádné formě, nejenom, že mluvil spatra velmi inteligentně, ale dokonce, když udělal chybu a vy jste ho opravila, tak byl schopen to přiznat. A říct, opravdu udělal jsem chybu, to si říkám, to je na Miloše Zemana mimořádný výkon.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuji za odpověď, pane předsedo. Paní Richterová, já jsem se na to ptala i pana prezidenta, když on tak silně kritizuje vládu, některé ministry, vaše ministry, Piráty, a tak je silně pozitivní k panu premiérovi, snaží se vládu rozklížit
ODS versus ostatní, jak to čtete vy?

Olga RICHTEROVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /Piráti/:
Já to čtu tak, že se ve skutečnosti chová pořád stejně. A sice jsme v situaci, kdy skutečně přiznání chyby a omluvu vnímáme jako mimořádný výkon, ale to je přece úplně absurdní. Postava prezidenta by měla dosahovat úplně jiných kvalit, než toho, že zrovna jednou uzná to pochybení. A já tam za ty roky, co sleduju činnost Miloše Zemana, je dobré si připomenout, že i v minulosti vlastně za jeho vlády byl přijatý kontroverzní exekuční řád, potom v kampani nebylo vyjasněné vlastně, že ho významně podporovaly různé dosti kontroverzní firmy na hraně lichvářství, byly to velké dary sponzorské. A dodneška prostě vnímám, že postupně to jeho renomé v české veřejnosti upadá, nejnovější čísla vlastně agentury Kantar ukázala, že je to zhruba na jedné pětině podpory, což je nejníž od vzniku samostatného státu. A já na tom vnímám, že prostě už se tak nějak chýlí k závěru toho svého veřejného působení.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan prezident řekl, že má pochybnosti o kompetenci některých členů vlády a je velmi kritický k Janu Lipavskému, řekl, že vyvolal diplomatickou krizi s Izraelem a pan prezident se chce omlouvat izraelskému prezidentovi Jicchaku Herzogovi. Můžete na to reagovat. Můžete se zastat svého pana kolegy, dá vám prostor.

Olga RICHTEROVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /Piráti/:
Velice rád zareaguju. Jednak, že to je úplný nesmysl. Vlastně v minulém týdnu byl náš vicepremiér, a sice Ivan Bartoš v Izraeli, ty vztahy jsou velmi vřelé. Za druhé, nic se na české pozici vůči Izraeli nezměnilo. To jediné, oč jde a čeho se snaží jako jakéhosi zástupného důvodu ke kritice využít pan prezident, je, že my jsme jako Česká republika aktivně spolu utvářeli evropské stanovisko, o které se v té podle mě velice banální věci jedná, a tohle evropské stanovisko je něco, za čím si chceme jít a je to něco, co je jaksi paralelní vůči té kritice, kterou zformulovaly Spojené státy americké. A já tam jenom chci ukázat, že přece jako země, která má ambici ucházet se o vedení té rady pro lidská práva, nejenomže máme tu zahraniční politiku aktivně utvářet, ale zároveň musíme dbát na to, abychom i respektovali to, jak ty mechanismy Rady pro lidská práva fungují. A to je takový jeden háček, protože v tom stanovisku druhém americkém je vlastně i zpochybňováno něco z těch vnitřních mechanismů, a to nechceme.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju. Pane Nachere, 7. 7. ve čtvrtek se má konat, nebo možná se bude konat mimořádná schůze
Poslanecké sněmovny, kterou vyvolaly až 2 opoziční hnutí. Co na ní hnutí ANO, pokud bude ten program schůze schválen, na to se také budu ptát pana Bendy a paní Richterové, co na ní hnutí ANO bude navrhovat, co chcete?

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
My ještě předtím budeme mít klub, takže určitě vám tady neprozradím to, co obsah těch jednotlivých příspěvků, případně návrh nějakého usnesení. Nicméně já se obávám, že kolegové to zablokují, respektive neschválí ten program, takže budou moci mluvit pouze
poslanci s přednostním právem, což mně přijde trochu mrzuté, protože ačkoliv tahle ta většina, tahle koalice říkala, že nabízí změnu. Já připomenu, že i my jsme kolikrát, jsme třeba zablokovali mimořádnou schůzi, ale kolikrát jsme se domluvili tehdy s opozicí a pustili jsme to dál, tak zatím my v tomhle úspěch tak velký nemáme. Takže zatím já to vnímám jako teď nově opoziční poslanec, že to je změna, pokud jde o to válcování, změna k horšímu. Já mám pocit, že pokud mají všichni čisté svědomí, tak nechť schválí ten program, tam navrhneme nějaké body, nějaké usnesení a můžeme jít dál.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju, když se budu ptát dál, pane Nachere, i paní Maříkové, umožníte, aby se tak schůze konala, pane předsedo Bendo? Protože jinak budou moct mluvit pouze osoby s přednostním právem a nebude moct být přijímáno žádné usnesení?


Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Umožníte, to prosím není úplně na mě. Já jsem jeden z těch 200 hlasujících, musí se o tom poradit koaliční kluby. Ale já tu schůzi pokládám za skutečně jenom výkřik opozice, která na sebe chce upoutat pozornost Přečtěte si jenom ten název, ten je tak jako úplně bizarní té schůze, že jako fakt, kdyby chtěli jednat o nějakých věcných bodech, tak se pak dá možná přemýšlet o tom, jestli schůzi umožníme, ale tohle má být prostě jenom útok na jednu z vládních stran. Možná, že na všechny vládní strany, jestli teda tohle by měla vláda umožňovat, to pokládám za úplně zbytečné.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Paní místopředsedkyně, vaše 4 hlasy, jak s nimi naložíte, ano, bude se to moc konat, nebo ne?

Olga RICHTEROVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /Piráti/:
To podstatné je, že přece máme přijmout opatření, aby se takové situace do budoucna neopakovaly. Takže třeba my za Piráty chceme, abychom věnovali ten čas ve Sněmovně na náš protikorupční balíček. Je prostě potřeba věnovat se změnám legislativy, které pomůžou systémově předcházet korupci. Ale to je mi líto, ale to, co chcete vy, to je prostě jenom, abyste byli prázdně vidět, přitom skutečná opatření, která máme jako Sněmovna odpracovat, jsou ty změny v zákonu na úrovni, zákona o střetu zájmů v evidenci skutečných majitelů atd. A tam ta podstatná věc je, přece debata probíhá v médiích a jediné, co má ta vámi svolávaná schůze za účel, je ještě ji znovu našlehat.

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
Já jsem si myslel, že je poslední nedělní Partie, že se vyhneme těm demagogií, ale kolegyně se tomu nevyhla. Za prvé jsem si napsal poznámku exekuce, nevím, jak souvisí exekuce, exekuční řád s Milošem Zemanem, vy jste tam zase našroubovala. Je to tak, že pro ten exekuční řád hlasovali tenkrát sociální demokracie,
ODS, Unie svobody, KDU, takže dva vaši koaliční partneři, mám pocit, že Marek Benda zrovna ne, co si pamatuju. Ale to je přesně vidět to selektivní pojetí, vy si tam vezmete jenom Miloše Zemana a své 2 koaliční partnery necháte být, ti jsou pod tím podepsáni taky. Pokud jde o toto, je to opravdu směšné od představitele Pirátské strany, která tyhle ty věci, o kterých tady paní místopředsedkyně mluví, mohla předvést v praxi v Praze. A výsledkem předvedení v praxi v Praze je, že tady je, pokud jde o Prahu, jeden z největších skandálů, který tady jsme zažili za 30 let, pan primátor se tváří, že o ničem neví, jeden jeho náměstek podává trestní oznámení, druhý je ve vazbě. Vy jste 4 ředitelé městských firem nechali jmenovat bez výběrového řízení, to je ta vaše transparentnost, neustále se tváříte, že s tím nemáte nic společného a potom dokonce pro jednoho z těch obviněných hlasujete v inkriminovaném projektu v rámci společného podniku v dopravním podniku hlavního města Prahy. To je opravdu jakoby směšný. Tahle ta rétorika je v pořádku, když jsou v opozici, to já jako beru, ale oni 4 roky v Praze vládnou.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pojďme k mimořádné schůzi ještě, já vám dám prostor, paní Richterová.

Olga RICHTEROVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /Piráti/:
Já jsem chtěla reagovat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Budete reagovat. Paní Maříková, slyšeli jsme to, schůze se, pravděpodobně ten program schůze schválen nebyl, bude to pouze prostor pro osoby s přednostním právem. Jak budete postupovat dál jako opoziční jako opoziční...

Karla MAŘÍKOVÁ, místopředsedkyně výboru pro zdravotnictví PS PČR /SPD/:
Budeme mít před tím jednáním klub, kde probereme, jaký budeme mít postupu v případě třeba návrh nějakého usnesení. Nemohu souhlasit se svými předřečníky, ani s panem kolegou Bendou, ani paní Richterovou, že to je útok na koalici, nebo že debata probíhá pouze v médiích, tak od čeho by byla
Poslanecká sněmovna. Musíme si uvědomit, že toto je opravdu kauza, kde není selhání jednotlivce. Policie tady mluví o organizovaném zločinu. Vidíme, že týká se i třeba pana Gazdíka, který byl už v roce 2017 upozorněn bývalým detektivem z protikorupční policie, kdo je pan Redl zač, ač byl předsedou STAN, tak to nechal být, odstoupil, neumí ani vysvětlit, proč používal, nebo kdo mu platil šifrovaný telefon. Předpokládám, že takovým telefonem neřešíte nákupy potravin. Ale před půl rokem upozornila také pan Marvanová předsedu STAN a současného ministra vnitra, že má podezření, že špičky STAN jsou zapojeny do organizovaného zločinu, také to neřešil. A uvědomme si, že pod ministra vnitra spadá policie, která to vyšetřuje. Takže myslím si, že vláda má naopak co vysvětlovat. Vidíme, že už má propojení třeba do TOP 09. A myslím si, že je v jejich zájmu, aby měli tu důvěru, aby bylo, aby tu schůzi schválili, aby nám odpověděli na naše dotazy, protože pokud se to přetřásá pouze v médiích, tak spoustu těch dotazů není zodpovězeno.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Paní Richterová, potom pan Benda. Paní Richterová, vy jste chtěla reagovat na Patrika Nachera, na to, že váš pan primátor z Pirátské strany odmítá za to převzít odpovědnost, pokud bych to shrnula velmi jednoduše.

Olga RICHTEROVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /Piráti/:
Tam je velice podstatné si uvědomit, kdo tady teď nadnesl tahle obvinění, která nejsou pravda, protože my jsme zavedli na magistrátu Prahy protikorupční opatření, která zajistila to, že se ta kauza týká pouze dopravního podniku. Tam jsme upozorňovali, že ty inkriminované osoby zapojené do té kauzy, což se nyní veřejně ví, ale předtím jsme mohli mít pouze podezření, že pro ně hlasovat nechceme a byly vlastně schváleny koaličními partnery, ne našimi hlasy.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, paní Richterová, tím to pro vás skončí, že se vymění ve vládě ministr školství, který za to vzal politickou odpovědnost za to, že byl v kontaktu s panem Redlem, že pan Hlubuček je ve vazbě, skončil jako náměstek, tím ta kauza prostě skončila pro vás jako Piráty?

Olga RICHTEROVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /Piráti/:
Takže podstatné je osekat chapadla té chobotnice, která prostě se ukázala, že policie koná svoji práci a že ji může konat, což je hrozně dobře. Ale také je dobré si říci, že ta chapadla sahají samozřejmě i k hnutí ANO, protože třeba je dobré si připomenout jména pana Luďka Šteffela, schválně to vyslovím s tím "e", protože to není jako pan Štefl, a tohohle pána si ANO dosadilo za své vlády do městské společnosti operátor ICT, je to tak, je to pravda. A my jsme ho právě v krocích...

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
To byli koaliční partneři.

Olga RICHTEROVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /Piráti/:
Ne ne ne, za vlády ANO...

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
Za vlády Pirátů se děje, co...

Olga RICHTEROVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /Piráti/:
A já vám na tom chci ukázat, že my jsme ho vyhodili, protože jeho kroky nebyly věcně správné, nebyly hospodárné, ale kam šel, šel na ministerstvo pro místní rozvoj pod vedením Kláry Dostálové.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ta to odmítla, ta řekla, že to je nesmysl.

Olga RICHTEROVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /Piráti/:
A stalo se to, pracoval tam a vlastně...

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
Jak souvisí práce v roce 2017 s kauzou 2022...

Olga RICHTEROVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /Piráti/:
Nechte mě, prosím, domluvit. Já chci zdůraznit, že tato chobotnice, tento organizovaný zločin tedy tímto způsobem je propojen s vaším hnutím. A když vy tady takto křičíte, samozřejmě, že je, tato jména jsou v těch policejních usneseních a tato jména jste vy dosazovali do státních institucí a nyní se tváříte, že s vámi to nemá nic společného. A na tom já chci ukázat, vy máte sami máslo na hlavě. Vy jste strana, kde šéf věděl o kauze Stoka v Brně a Andrej Babiš byl informován dopisem nespokojených členů partaje o Brně a nic nedělal...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Brněnskou organizace hnutí ANO zrušilo.

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
Zrušili celou organizaci, ale hlavně...

Olga RICHTEROVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /Piráti/:
Až později. A já na tom všem chci ukázat...

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
Takže vy to děláte lépe tím, že upozorňujete na to, jak to ti předchozí dělali špatně.

Olga RICHTEROVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /Piráti/:
My jsme nedopustil, aby se...

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:

Ještě jste zapomněla říct, ODS dostala ten dar taky v roce 2012, to říkal váš primátor...

Olga RICHTEROVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /Piráti/:
Žádné cinknuté zakázky spjaté nejsou, na tom chci ukázat...

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
My jsme schválili audit...

Olga RICHTEROVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /Piráti/:
Bude se šetřit asi až 12 let zpátky, což jsem velmi zvědavá.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju. Ať se nám z politické diskuse velké nestane jenom duel Patrik Nacher a Olga Richterová. Pane předsedo
Bendo...

Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ještě k té Praze, tady já jsem v takový malinko schizofrenní situaci, protože na vládní úrovni jsme tady v koalici. Na vládní úrovni Prahy jsme s hnutím ANO v opozici. Piráti nás k ničemu nepouští a ještě na nás všechno svádí. Takže já bych tu Prahu nerad do toho úplně tahal. Myslím si, že se to strašně nafukuje, zatím máme nějaká, nějaká obvinění, nemáme nikoho samozřejmě odsouzeného, nemáme, nějaká obvinění, ještě obvinění, která opravdu za mě ty úniky z té policie jsou úplně za čarou jako toho, že tam jsou hlavně jako věci z večírku, a to, co se pěkně publikuje v novinách, té trestné činnosti jsem tam zatím moc neviděl, ona třeba ještě dojde, ale dělat z toho... A to souvisí se schůzí, kterou chce opozice, abych zareagoval. Paní kolegyně Maříková říká, abychom přesvědčili. No, jí určitě nepřesvědčíme přece nikdy o ničem, zvlášť po tom, co včera napsala na svůj twitterový status, že doufá, že dodržíme tradici a vláda během předsednictví padne. Tak jako vás nepřesvědčíme o tom, že vládneme dobře a je úplně jedno, jestli to..., můžeme se bavit věcně o zákonech, ale nebavme se, nebavme se o obskurní schůzi, kdo je mafián a kdo není.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo Bendo, ještě k tomu, co řekla i paní Maříková, jeden z těch obviněných mluví s reportéry Seznam Zpráv a ukazuje na to, že to chapadlo té chobotnice možná vedlo k TOP 09, k
Jiřímu Pospíšilovi. Jak jsou pro vás ty informace závažné?

Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já netuším, ale skutečnost, že jeden z obviněných není v den zásahu zastižen, nechá ho policie utéct ven a pak se vrátí a takzvaně první mluví se Seznamem a pak teprve ho vyslýchá policie, mně připadá jako úplně neuvěřitelná. A jsem z toho, já nevím, jestli v Praze, opravdu netuším, jestli v tom někdo jede, někdo může být obviňován, nemůže být obviňován, já u toho vyšetřování nejsem. Ale tenhle ten souběh časový, přece, že ho nevyslýchá první policie a vyslýchá ho první Seznam, to je úplně za čarou. Tady jsme se naučili, že, že policejní vyšetřování probíhá za asistence některých vybraných novinářů, někdy možná těch novinářů dokonce dříve. To je soudce lynč, to není právní stát.

Olga RICHTEROVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /Piráti/:
Dobře, ale co jako věcný fakt, že pan Dohomilja jako podnikal s panem Stuchlíkem, což byl kandidát ANO na primátora, tím chci ukázat, že ta chapadla té chobotnice jsou velmi dlouhá.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju. Pojďme z Prahy, promiňte...

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
Já na to musím reagovat, to jsou úplné nesmysly. Piráti mají tady primátora. Vy jste nás k ničemu s
ODS nepustili, vy jste válcovali i normální běžné věci, které jsou normálně formalistní, které tady neválcovala ani ODS, když tady měla 52 %. A teď, když se jim to začne hroutit, tak najednou tu odpovědnost rozředí i na opozici. Všimněte si. Všechny ty úspěchy udělali oni, ale teď ten průser, který je obrovský...

Olga RICHTEROVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /Piráti/:
To je jako kdyby za pana Gazdíka mohl pan premiér. Může snad za pana Gazdíka pan premiér? Nemůže. A úplně stejně prostě Zdeněk Hřib jako primátor hájí svůj revír, přišla do něj škodná a on okamžitě konal. Jako já fakt nemůžu zaručit, že z koaličních partnerů někdo...

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
Jak konal? Že jste poprvé v historii hlasovali tajně o miliardové zakázce na radě?

Olga RICHTEROVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /Piráti/:
Prosím vás, prosím vás.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju, paní Richterová, děkuju, pane Nachere. Paní Maříková, přeje si SPD, přejete si vy, aby vláda padla v průběhu předsednictví, které začalo...

Karla MAŘÍKOVÁ, místopředsedkyně výboru pro zdravotnictví PS PČR /SPD/:
Ještě zareaguji na paní Richterovou. Jenom vy říkáte, že na ty inkriminované osoby jste upozorňovali, že si je koalice schválila, ale vždyť vy jste v té koalici a mohli jste za to přijmout odpovědnost a říct, my v té koalici nebudeme, pokud ty osoby dotyčné schválíte, ale vy neumíte přijmout zodpovědnost. Vláda určitě..., neskákejte mi, prosím, do řeči, děláte to i v
Poslanecké sněmovně během jednání, když vedete schůzi a citujete tam nesmysly z jednacího řádu, které tam ani nejsou, paní Richterová. Pak, když dotyčný chce, abyste je citovala, tak to ani nedokážete. Jenom vláda by určitě po této kauze měla projít rekonstrukcí. Není namístě, aby Vít Rakušan byl ministrem vnitra a aby STAN bylo součást vlády.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Takže STAN odchod z vlády. Mě zajímá, paní Maříková, co budete podnikat, navrhnete hlasování o nedůvěře vládě. Budete pro to shánět podpisy?

Karla MAŘÍKOVÁ, místopředsedkyně výboru pro zdravotnictví PS PČR /SPD/:
Určitě to probereme na klubu, který bude předcházet samozřejmě té schůzi, jaké kroky podnikneme.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Minulý týden tady seděl váš místopředseda hnutí ANO, pan Radek Vondráček, on říkal, že by se tomu také nebránil, pokud nebudou splněny ty podmínky, která je pro vás odchod Víta Rakušana z pozice ministra vnitra, možná na jiné ministerstvo, tak by také zvažoval hlasování o nedůvěře vládě.

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
Já bych teďka tu nedůvěru sem netahal, skutečně už to začíná být takové stigmatizační, že kdykoli my máme předsednictví.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Máme ho podruhé.

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
No, takže podruhé, takže právě proto, to taky tady hrozí nedůvěra vládě. Já v tomhle jsem spíš bych řekl konzervativnější, počkal bych po tom půl roce, si myslím, že bude dost času, v tomhle tom teď si troufám říct, že bychom měli aspoň navenek ve vztahu k Evropské unii, já jsem takový euroskeptik, jako tahat za jeden provaz a prosadit některé naše věci, to mi pro tuto chvíli, říkám pro tuto chvíli, těch půl roku přijde důležitější. Mám tím třeba na mysli problematiku energetiky, Green Deal a všechny tyhle věci, které nás tahají někam, kam my podle mě, krom možná Pirátů, ale to jsou jenom 4
poslanci, naštěstí, kam my nechceme. To je v tuto chvíli podle mě důležitější. Právě proto mě dvojnásob mrzí, že by ta schůze nebyla schválena, protože od nás tyhle signály vůči koalici jdou, že my v této chvíli, teď tady říkám jako svůj názor, nebudeme a nechceme vyvolávat hlasování o nedůvěře vládě.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuji za vaše stanovisko. Začnu u vás, pane předsedo Bendo, k těm ekonomickým otázkám, kterým se věnujeme v každém tomto pořadu, protože jsou zásadní. Pan prezident řekl, že vláda se chytila do pasti pravicové ideologie, která jí znemožnila, aby pomáhala dostatečně v této krizi efektivně a že v podstatě výsledkem toho je, že nedělá nic. Chytila se vláda do pasti svých pravicových ideologických názorů?


Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já se vůbec nedivím, že pan prezident říká tuhle větu, protože on je přece levicový prezident, který vždycky žil s představou, kterou nám tady hlásili jeho nástupci, zdroje tu jsou, a když nemůžu něco zaplatit, tak zvýším daně. Jediná rada, kterou nám v tom svém vystoupení dával, byla, zvyšujte daně, vraťte se k dani z příjmu k tomu, aby všichni měli, všichni zaplatili víc.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Navrhuje progresivní zdanění, zdanění velkých energetických...


Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Progresivní zdanění a pak případně zdanění. Víte dobře, že ve vládní koalici se nějaká debata o tom, jakým způsobem zdanit, odčerpat zisky, to je jedno, těch vlastně neoprávněných zisků, které mají energetické společnosti, které prostě vzrostly nade všechny meze, aniž by oni na tom měli nějakou zásluhu. Já si myslím, že když někdo něco chytrého vymyslí, něco šikovného udělá, tak že ho nemáme zdaňovat progresivně. Ale jestli prostě jako stoupá cena jenom kvůli problémům s Green Dealem a současně krizí na Ukrajině, tak je s otazníkem, jestli nemáme k nějakému zdanění sáhnout.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, vy už jste na tu otázku odpověděl, protože pan ministr financí Stanjura to nevyloučil, řekl, že nikdo si nemůže být jistý v této době, mluvil o těch firmách s nadměrnými zisky. Má to vaši podporu jako pravicového politika, velmi konzervativního člena
ODS?

Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ano, já říkám, nejsem pro žádné vracení se zpátky k zdanění superhrubé mzdy, zvyšování daní všem, nejsem pro další pokračování v progresivním zdanění, které dodneška v jisté podobě existuje. Debata o tom, jestli skutečně někdo nemá zisky, které nesouvisí s jeho iniciativou, s jeho snahou, myslím, že je docela legitimní.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Paní Richterová, co pro vás jako Piráty by bylo ideálním výsledkem této diskuse o zdanění firem s nadměrnými zisky?

Olga RICHTEROVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /Piráti/:
Jak už jsme slyšeli tady od pana Bendy, tak se přesně o tom intenzivně bavíme. My jsme jako Piráti právě se hodně inspirovali v té debatě britskými konzervativci, kteří upozornili tou svojí takzvanou, čili přesně upozorněním na to, že když jsou ty zisky, nikoliv důsledkem chytrých investic, byznys strategie, něčeho, co ta firma vybudovala, ale opravdu svým způsobem spadly z nebe kvůli Putinově válce na Ukrajině a dalším faktorům, tak že je v pořádku, aby nenesly všechny náklady domácnosti a firmy, ale abychom to využili k tomu, abychom neprohlubovali státní dluh, abychom nepomáhali na dluh, ale využili jsme, my tomu říkáme solidární příspěvek, na boj s tímto zdražováním a s Putinovou válkou. A tady ten solidární příspěvek je něco, o čem se dál debatuje v rámci té naší koalice, nebylo by moudré, abych šla do detailů, protože samozřejmě je to něco, co je potřeba zveřejnit až poté, co to bude plně dohodnuto. Ale my jsme od začátku upozorňovali, že je to vlastně velmi konzervativní přístup, naprosto respektovat soukromý sektor, když investuje a jaksi na svých ziscích má vlastně ten obří podíl, ale když to je takovýto vnější faktor, tak je naprosto v pořádku se o tom bavit.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju. Paní Maříková, jaký bude postoj SPD? Podpoříte takový návrh, který by zdaňoval nadměrné zisky energetických společností, které teď velmi bohatnou?

Karla MAŘÍKOVÁ, místopředsedkyně výboru pro zdravotnictví PS PČR /SPD/:
My o tom mluvíme dlouhodobě navrhovali jsme právě zdanění nadnárodních korporací. Nicméně vláda o tom stále hovoří nebo koalice, ale ta pomoc by měla přijít co nejrychleji. Uvědomme si, že se zdražují pohonné hmoty, energie, potraviny a ty domácnosti na to prostě nemají, sice teď se schválil příspěvek, jednorázový příspěvek ve výši 5 000 Kč na dítě, ale je jednorázový. Za to si ty rodiny tak nakoupí, já nevím, pomůcky do školy a co budou dělat dál? My bychom viděli řešení zastropování nebo snížení DPH na základní potraviny, energie a pohonné hmoty, protože ty ceny se pak odvíjí samozřejmě od tohohle.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan prezident mluvil o tom, že na podzim mohou přijít protesty, plánuje největší odborová centrála pod vedením Josefa Středuly, že by to mohla být i generální stávka, která by mohla vést k předčasným volbám. Máte obavy z nepokojeného podzimu?

Karla MAŘÍKOVÁ, místopředsedkyně výboru pro zdravotnictví PS PČR /SPD/:
Samozřejmě čím víc se ta krize bude prohlubovat, tak v té společnosti to bude gradovat, obávám se v případě nějakých třeba demonstrací, které jsou aktivovány panem Středulou, aby si z toho neudělal spíše třeba předvolební kampaň. Nicméně samozřejmě ta společnost je roztříštěná a začíná se ta krize prohlubovat, i ta střední třída samozřejmě se začne propadat, a pokud vláda nenajde nějaké řešení pro průběžné, aby té společnosti pomohla, a pak samozřejmě bude odrazem toho, že budou nějaké nepokoje, popřípadě demonstrace a mohlo by to vyvrcholit až k tomu, že bude samozřejmě pád vlády.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju, pane místopředsedo Nachere, jak vnímáte tu debatu, kterou vláda začala vést o zdanění nadměrných zisků, firem, dejme tomu energetických?

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
Já nevím, odkud mám vlastně začít. Za prvé ta vláda slibovala, že nebude zvyšovat daně, což ona vlastně takto obchází, že je nebude zvyšovat, ale bude vytvářet asi daně nové, čímž asi na tom postaví nějakou komunikaci, že nadále drží ten slib, že nezvyšuje daně, ale vytváří daně nové, to je taková jakoby spíš sarkastická poznámka. Mě by zajímalo, jakým způsobem se to bude měřit, protože nadměrné zisky u energetických společností, dobře to zní, tady bych asi použil výraz, kterým nás častuje často Pirátská strana populismus, to zní populisticky. Teď pořádně to z nich stáhneme ty peníze, ale třeba Pražská plynárenská, když už jsme u toho, tak to je také energetická společnost a tam pražské zastupitelstvo v dubnu jí schválilo dvoumiliardovou půjčku a v květnu čtyřmiliardové ručení za úvěr od bank. To znamená, jak to budete dělit, budete to dělit jako segment energetické společnosti, nebo i v tom segmentu to budete jednu firmu podruhé? Protože si neumím představit, jak Pražskou plynárenskou budete dodatečně zdanit, když daňoví poplatníci ji teď půjčujou peníze, aby ta firma pokračovala dál pod vedením této koalice v Praze. To je jakoby jedna, to je jako jedna poznámka. Druhá, mně přijde, že my tady zbytečně, nebo že si to vláda zbytečně komplikuje. Ano, souhlasím s tím, aby se část těch prostředků, které lidé platí nad rámec...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
V rámci vysoké inflace.

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
Ano, aby se vrátila těm občanům, a to se dá přece třeba u ČEZ řešit tím, že se vyplatí ta dividenda, že se schválí větší dividenda a ty prostředky potom se neprojedí, ale dají se právě do nějakých těch různých třeba tarifů a podpory pro lidi, aby opravdu na podzim a na zimu, až to začne být skutečně zásadní a kruciální, tak aby tam nějaká podpora ze strany státu, teď se můžeme bavit, jestli to má být opravdu hodně adresná, plošná a tak dále, to je na jinou debatu, tak aby se použily tyto peníze. Ale to se dá přece řešit dividendou. Poslední poznámka si dovolím, a to se netýká jenom energetických společností, já na to upozorňuju už roky, zejména v bankovnictví. Tady totiž odsud odchází z České republiky a nikoho to tady moc nezajímá, nejenom dividendy, to je v pořádku, to je zisk, ale takzvané nákupy vnitřních služeb, že prostě ta firma si nakoupí tu vnitřní službu od své matky, která sídlí někde venku, tím sníží svoje daňové, svoje daňové povinnosti zde, to si myslím, že je celkem zásadní téma. Já doufám, že minimálně tady s kolegou z
ODS se na tomhle shodneme.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju, jestli dovolíte...


Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Myslíte tím třeba reklamu na Čapím hnízdě?

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
Prosím?


Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Reklamu na Čapím hnízdě?

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
Myslím nákupy vnitřních služeb u bank...

Olga RICHTEROVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /Piráti/:
Přesně takovou optimalizaci v rámci holdingu předvedl váš šéf, když si nakupoval reklamu pro jiné své firmy, pověsil si to na Čapím hnízdě, kde v tu dobu ani nikdo nejezdil. A teď se tváří, že si od toho mohl optimalizovat...

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
Tahle vaše výmluva těm lidem ty složenky nezaplatí, vy se už konečně proberte, vy tady nesete zodpovědnost...

Olga RICHTEROVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /Piráti/:
Ale já se vám snažím ukázat, vy se tady tváříte jako pan čistý, vy se tváříte jako někdo, komu tak strašně jde o boj s korupcí a se všemi nešvary světa, ale vy jste součástí hnutí, které je těmi nešvary tak prorostlé, že se divím, že vůbec máte tu odvahu tady o těhle věcech mluvit.

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
Takže podle paní kolegyně by tady měla být prázdná židlička.

Olga RICHTEROVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /Piráti/:
Ne, to jsem neřekla.

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
A měla byste tady reprezentovat vy se čtyřmi
poslanci názor lidí. Chápu to správně. To tady říkáte, nebo mám mlčet.

Olga RICHTEROVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /Piráti/:
Jaké jsou konkrétní kauzy...

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
Paní moderátorka se měla ptala na energetickou společnost, na zdanění, já jsem tam ani jednou nepoužil slovo Piráti, říkal jsem svůj názor na to, vy tam zase taháte Babiše, protože nic jiného nemáte. Já doufám, že to prostě lidé vidí, protože takhle jste dopadli, máte 4
poslance s touhle tou rétorikou.

Olga RICHTEROVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /Piráti/:
Já jsem upozorňovala na vnitřní nekonzistenci vaší argumentace, vnitřní konzistence...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju, paní místopředsedkyně. Děkuju, pane místopředsedo. Ta debata o zdanění nadměrných zisků se povede ve vládě, v koalici, nebude pravděpodobně, asi se shodneme, jednoduchá, řeknou si k tomu jednotlivé strany, jednotlivá ministerstva. Pane předsedo, stihne se to do toho podzimu, stihne ta pomoc být efektivní, abychom se opravdu nedočkali protestů v ulicích, generální stávky, dalších kroků, i změn na politické scéně. Nemáte z toho obavu?


Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Oddělme, prosím, od sebe 2 věci. Jedna věc je pomoc a druhá věc jsou protesty případné generální stávky, o kterých mluví Josef Středula. Já ho naprosto respektuju, pokládám ho za schopného šéfa odborů, člověka, se kterým se dá normálně příjemně mluvit, ale dneska kandiduje a oznámil, že kandiduje v prezidentské volbě. Já bych pokládal za normální, kdyby v tu chvíli opustil odborovou centrálu nebo její vedení, protože...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Podle vás je ve střetu zájmů?


Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Protože si myslím, že tady se jako zoufale míchají dvě věci. Takže tohle fakt se pokusme nějakým způsobem oddělit, vyhrožování generálníma stávkami, kterým já v žádném případě nevěřím, a demonstracemi, měli jsme 300 000 lidí na Letné a hnutí ANO se nám v klidu, nebo měli jsme, měli, Milion chvilek, v klidu vysmívalo a říkalo, nic se neděje, my máme většinu v
Poslanecké sněmovně. Oddělme tyhle dva příběhy. Pokud jde o tu pomoc...

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
Jste se prořekl, my jsme, bylo to Milion chvilek, my jsme. Ale nevím, proč zase tam taháte, proč tam taháte, ta otázka vůbec nesměřovala, otázka směřovala na demonstraci na podzim, vy tam taháte Milion chvilek...


Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já jenom říkám, že 300 000 lidí neznamenalo nic pro tehdejší vládu. A stejně tak pro mě demonstrace neznamenají nic, pokud mám většinu v
Poslanecké sněmovně, takhle to je přece jednoduchý.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, pane předsedo, pokud lidé nebudou mít na zaplacení složenek za energii, pokud možno...


Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Lidé budou mít na zaplacení složenek za energii. Proto přichází pan ministr Síkela s tím balíčkem, který by měl v nějaké podobě vypomoci na tom začátku té spotřeby, ne všem a na všechno, ale vypomoci těm, kterým se dramaticky zvyšuje cena energie, za 14 dní ho budeme projednávat, což pokládám za mnohem důležitější, než jestli budeme ve Sněmovně projednávat výkřiky opozice o hnutí STAN, ale pokládám za mnohem důležitější, abychom se dohodli na tom, jakým způsobem a komu půjde pomoc....

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
To vaše
ODS v Praze, to nejsou výkřiky opozice, proč to takhle, to nejsou výkřiky opozice.

Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ve Sněmovně jsou to výkřiky opozice, to přece víme.

Karla MAŘÍKOVÁ, místopředsedkyně výboru pro zdravotnictví PS PČR /SPD/:
V tom případě, když jste byli minulé volební období v opozici, tak to byly také výkřiky?

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
Protože všechny mimořádné schůze z minulého volebního období jsou výkřiky.


Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ne všechny, některý...

Karla MAŘÍKOVÁ, místopředsedkyně výboru pro zdravotnictví PS PČR /SPD/:
Vy jste dělali to samé.


Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Některý měly body, některý měly vážný body, některý mají body jako mafie a hnutí STAN. No, tak jako, jenom se podívejte, jak jste si to pojmenovali. Je to prostě sranda, ta schůze.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuji vám. Pojďme rovnou k prezidentské volbě. Už jsme se k ní tak trochu dostali přes Josefa Středulu. Paní Richterová, koho podpoří Piráti v prezidentské volbě, už jste se rozhodli pro některého z těch kandidátů, kteří už oznámil kandidaturu, nebo ji zvažují, nebo někoho úplně nového?

Olga RICHTEROVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /Piráti/:
My jsme strana, která vždycky zdůrazňuje ty principy, na kterých by měla být osoba prezidenta postavena, na kterých vlastně posuzujeme, co je pro nás důležité. A jedním z velice důležitých kritérií je důvěryhodnost, aby ten člověk nemusel neustále odvolávat své názory. Současný pan prezident velice závažným způsobem své názory měnil v mnoha důležitých věcech. A aby tím pádem byla i větší vážnost naší země v zahraničí. Osoba prezidenta či prezidentky má reprezentovat...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, to je ideální popis, ale podpoříte někoho už z těch kandidátů, kandidátek, kteří oznámili svůj zájem o Hrad?

Olga RICHTEROVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /Piráti/:
Z hlediska toho, které osobnosti se nám jeví zatím nejblíže, tak několik takových jmen je, ale zatím probíhají jednání, a myslím by bylo předčasné, abych někoho konkrétně označila. Samozřejmě my jsme strana, která by byla ráda, kdyby v tom prezidentském klání byly nějaké i ženy, byli bychom rádi, kdyby polovina společnosti byla v tom utkání o prezidenta či prezidentku zastoupena.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Zatím to oznámil Danuše Nerudová, je možné, že podpoříte ji?

Olga RICHTEROVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /Piráti/:
Jakožto bývalou rektorku, osobu, která vystupuje v médiích a současně se snaží hledat právě sociální smír, který pro nás je důležitý, je samozřejmě mezi těmi zvažovanými jmény.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju. Pane Nachere, pan Babiš chce počkat s tím oznámením kandidatury, možné kandidatury až úplně na poslední chvíli na 4. listopadu, 8. listopadu je ten deadline, to je ten termín, do kdy musí kandidáti oznámit. Pan prezident to označil za chybu v taktice, že by měl na rovinu říct, kandiduji, nekandiduji, dělá kampaň opravdu na prezidenta, nedělá na prezidenta, neměl by to prostě říct jasně?

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
To je otázka na pana Babiše.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Já se ptám vás, jestli by to neměl říct jasně.

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
Tak je to nějaká taktika.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A líbí se vám ta taktika?

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
Já to nehodnotím. Já vidím ten zájem. Já vidím, já to nehodnotím, protože to není, pro mě to není fakt podstatný. Ty lidi tady tohle to neřeší, to je právě to. Pan kolega tady před chvilkou řekl, že lidi neřeší problémy STAN a chtějí řešit ceny energie, stejně tak lidi neřeší, kdo kdy ohlásí oficiálně svoji kandidaturu, tak buďme aspoň v tomhle konzistentní. Ukažte mi jediného člověka na ulici, který by tohle jako v dnešní době zdražování řešil, tak proto já to neřeším, já to taky neřeším.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Takže vám je jedno, jestli pan předseda bude kandidovat na prezidenta nebo není?

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
Nevím, jestli mi to jedno. Já bych si přál kandidáta, když se mě na to takhle ptáte, který bude protipólem proti pětikoalici, aby tady bylo vyvážení té moci, protože pětikoalice v této chvíli má vlastně vládu, většinu v
Poslanecké sněmovně, většinu v Senátu, většinu hejtmanů. A myslím si, že to k demokracii patří, že by tam měl být nějaký proud protipól, aby ty politické jednotlivé subjekty, dneska už to není pravice levice, dneska už je to dělení jiné, tak aby se navzájem hlídaly. V momentě, kdyby to byl někdo z pětikoalice nebo tady od Pirátů jako prezident, tak už tam vlastně jakoby ta vzájemná kontrola moci...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Rozumím, pokud pan Babiš, poprosím o velmi jasnou odpověď, pokud pan Babiš 4. listopadu řekne, že kandidovat nebude, postaví hnutí ANO nového kandidáta, kandidátku?

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
To je dobrý dotaz špatnému člověku.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Měl by? Jste velmi výrazný představitel hnutí ANO, jste místopředsedou
poslaneckého klubu.

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
Ano, předpokládám, že hnutí ANO by mělo postavit někoho, protože má největší
poslanecký klub s 72 poslanci, ale zase, vy se mě ptáte, dneska je kolikátého 2., 3.?

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
3. července.

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
3. července na to, co se bude dít 4. listopadu, proto možná kolegové se tomu smějí, oni možná tím žijí, protože jsou jim jinak problémy lidí úplně jedno, takže oni tím prostě se probouzí dnes a denně, co bude s prezidentskými kandidáty, ale já ne. Takže proto já na to nemám jasnou odpověď, to se omlouvám. Kdybych se takhle nesmál, jako tady vy, to...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju vám.


Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Patriku, já se omlouvám, já jsem se fakt zasmál jedné větě, že nikoho na ulici nezajímá, jestli bude nebo nebude kandidovat a kdy oznámí kandidaturu Andrej Babiš. Jestli něco tahle země řeší, a to i jeho příznivci a zejména teda jeho odpůrci dnes a denně, přece každý, s kým přijdeš do hospody, se baví o tom, bude kandidát Andrej Babiš, postavíte nějakého kandidáta, který ho dokáže porazit. Netvařme se, že to je téma takový, jako teď máme nějakou krizi. Je to zásadní téma, jestli nám váš šéf bude příštích 5 let prezidentovat, anebo jestli ho dokážeme zastavit.

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
Ale to asi každý chodíme někam jinam.


Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já chodím do normálních hospod.

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
Já taky. A já nejčastější dotazy mám právě na energetiku, na to, jestli my budeme pokračovat dál v Green Dealu. Na to, jestli ti lidé se vejdou nebo nevejdou do Milostivého léta 2. Možná se mě někdo zeptal, jestli Andrej Babiš bude kandidovat, ale určitě ho nezajímá to, jestli to oznámí 5. srpna, 3. července nebo 4. listopadu, proto jsem na to narážel.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju. Teď si dáme krátkou pauzu, jestli dovolíte, pak mě bude zajímat, jak je na tom s kandidátem, s hledáním kandidáta koalice SPOLU a postoj SPD k prezidentské volbě. Na CNN Prima News sledujete Partii. Za malou chvíli jsme zpátky. Díky, že se díváte.
Krásné nedělní poledne. Na CNN Prima News sledujete Partii. Skončili jsme u prezidentské volby, začnu u vás, pane předsedo Bendo. Jak je na tom koalice SPOLU s hledáním kandidáta? Když jsem viděla váš projev na kongresu
ODS, vy jste byl jedním z mála, který opravdu volal po tom silně, abyste našli kandidáta, abyste si nenechali nikoho vnutit, pokud vás budu citovat. Dnes je 3. července, zatím kandidáta neznáme. Neujíždí vám vlak?

Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já myslím, že neujíždí. Premiér a předseda
ODS jasně řekl, že tohle vyřešíme na začátku podzimu. Tak, jak jsme si říkali tady v těch uplynulých minutách, prostě je důležité mít nějakého kandidáta, který bude schopen porazit Andreje Babiše. O tom je přece celá ta prezidentská volba a ten zájem té veřejnosti a prostě náš volič má jednoznačně tento zájem. Já doufám, že takového kandidáta najdeme, nebo vytipujeme, vytipujeme z těch, kteří se přihlásili a že během podzimu řekneme ano, tohle je kandidát, za kterým stojíme.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Vy takového člověka vidíte, u kterého vám rozum říká, má šanci, jak říkáte, porazit Andreje Babiše a možná i kandidáta svého srdce, kterého byste rád viděl?


Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já jsem měl několik kandidátů svého srdce, kteří si myslím, že by měli šanci vyhrát a nikomu se do toho, co se bude na podzim odehrávat a do špinavosti té kampaně, kterou jsme zažili posledně kolem Miloše Zemana, a bojíme se, že to bude ještě horší, nikomu se vlastně do tohohle příběhu nechce.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Co s tím budete dělat?


Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Nejjednodušší řešení by bylo zrušit přímou volbu prezidenta a vrátit se pokorně k volbě nepřímé, kde přímá volba vnesla tyhle problémy a to, že jsou do prezidenta vložena neuvěřitelná očekávání. Ale doufám, že nějakého kandidáta najdeme.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Je možné, že byste to navrhli, velmi stručná odpověď.


Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já bych to rád navrhl.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Uděláte to, navrhnete, vrátíme se k...?


Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Budeme se o tom muset bavit jako v rámci koalice, v rámci koalice SPOLU, koalice s Piráty, případně s opozicí, protože to je změna Ústavy, tam nestačí našich 108 hlasů. Ale já si myslím, že moje hlasování pro přímou volbu prezidenta, a to přiznávám, byla největší politická chyba, kterou jsem kdy udělal.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju za upřímnost a za odpověď.

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
Můžu jenom reagovat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Velmi krátce.

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
Teď mě napadlo jako úplně tady spontánně, vlastně, že ta strategie tedy Andreje Babiše je správná, protože jestli vlastně jediný motiv je hledat někoho, kdo porazí Andreje Babiše, tak je to ten motiv negativní, já nemám osobnost, která by něco nabídla té zemi, ale jeho hlavní úkol je porazit jenom Andreje Babiše. Tak v momentě, kdy on 4. listopadu řekne, že třeba kandidovat nebude, tak se vám kolegům jako úplně rozpadne svět, mně přijde. Možná
Marku Bendovi ne, ale jeho kolegům dalším ano, takže, takže ta strategie, jak jste se mě před tím ptala, tak je víc než správná.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju, paní Maříková, jak je na tom SPD a vaše úvahy ohledně prezidentské volby, měl by kandidovat váš pan předseda Okamura podle vás?

Karla MAŘÍKOVÁ, místopředsedkyně výboru pro zdravotnictví PS PČR /SPD/:
My o tom budeme jednat po zářijových komunálních volbách. Myslím si, že je dostatek času.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Nějaký názor na to máte už teď?

Karla MAŘÍKOVÁ, místopředsedkyně výboru pro zdravotnictví PS PČR /SPD/:
Nechte se překvapit, zda pan předseda bude kandidovat, či ne, zda podpoříme nějakého kandidáta nebo navrhneme nějakého vlastního.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Je možné, že byste podpořili některého z kandidátů, kteří už oznámil kandidaturu?

Karla MAŘÍKOVÁ, místopředsedkyně výboru pro zdravotnictví PS PČR /SPD/:
Uvidíme, říkám, budeme o tom jednat po komunálních volbách. Pokud se tam vyprofiluje nějaký kandidát, který bude blízký s naším programem, tak určitě i ta možnost je.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Už tam kandidáta máte svého europoslance Hynka Blaška, ten oznámil svůj zájem o Hrad. Ten by měl vaši podporu?

Karla MAŘÍKOVÁ, místopředsedkyně výboru pro zdravotnictví PS PČR /SPD/:
Říkám, budeme o tom jednat, nemůžete teď hovořit za celé hnutí. Já jsem tady jako jedna osoba. A říkám, ani sama, když se podívám na té kandidáty, tak nemám nikoho konkrétního vybraného, koho bych volila.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju za odpověď. Pojďme ještě k té novince z tohoto týdne. Pan prezident se sešel s panem ministrem
Pavlem Blažkem, dal mu podnět, aby prošetřil, zda to, co se stalo na podzim během jeho hospitalizace v době té jeho vážné nemoci, byla sabotáž či nikoliv. Mohla být, pane předsedo Bendo? Článek 66 aktivován nebyl, byly tam podnikány nějaké kroky. Senátoři měli informace od lékařů z ÚVN o tom, že ta prognóza je velmi nejistá. Z toho, co víme, co se stalo, mohla nebo nemohla být?

Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já jsem z toho celého trošku nesvůj, protože jsem na jednu stranu v
Senátu výrazně říkal v listopadu, neaktivujte čl. 66. Vyčkejme. Nemáme blbnout. Současně ta snaha, vždycky všechny politické problémy řešit prostředky trestního práva, začněte vyšetřovat, jestli byla, nebo nebyla sabotáž, je podle mě úplně nešťastná, pomýlená, naučili jsme se věřit jako, že jediný, kdo má nějaký patent na rozum, jsou jako orgány činné v trestním řízení. Podle mě to prostě takhle správně není. Má se říct, v případně jako, ale bavit se o tom v politické rovině s těmi, kteří, dělali jste správně, nedělali jste správně, byla správná informace z ÚVN. Senátoři zareagovali rozumně. Ale ta představa toho, že za tuhle politickou debatu, to, že vyřeší orgány činné v trestním řízení, je podle mě nešťastné.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju. Paní Richterová, mohla či nemohla to být sabotáž. Je správné, že to pan prezident nechal přes pana Blažka, který teda řekl, že tam funguje jenom jakýsi pošťák, nic vyšetřovat nemůže, že se o tom budeme bavit ve veřejném prostoru.

Olga RICHTEROVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /Piráti/:
Já bych navázal na to, co bylo právě řečeno. Přijde mi to trošku absurdní to chtít takto řešit, samozřejmě má na to pan prezident právo. Nicméně musíme si uvědomit kontext, třeba u prezidenta Spojených států amerických si každý z nás může dohledat zhruba šestistránkovou podrobnou zprávu o jeho zdravotním stavu. My jsme tady byli v situaci, kdy byla prostě jasná zpráva, že není schopen pan prezident vykonávat žádné pracovní povinnosti. A o čem byla ta debata, byla zde na tomto základě, na této věcné informaci nepostavit nějaké dočasné řešení, což je prostě ústavní právo.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Nachere.

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
Já tady částečně souhlasím s tím, co říkal
Marek Benda s tím taháním toho trestního práva do všeho. Bohužel se na tom podílí i politici, my jsme to zase zažili na té pražské úrovni, kde nám tady kolegové Piráti a pan Čižinský řekli, že jsme taky měli podávat trestní oznámení. Takže já bych měl chodit po chodbě na magistrátu a podávat trestní oznámení jak na běžícím pásu, takže ono to takhle je. A já jsem rád, že to tady Marek Benda řekl, protože je to potřeba dát do nějakého kontextu. Pokud jde o to, ano, tam skutečně byla nějaká neuvěřitelná netrpělivost těch senátorů, vůbec jsem tu jejich reakci nepochopil...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Bylo to v době, kdy bylo volbách, země prezidenta potřebovala, možná tam byla nejistota, zda budou naplněny všechny ty ústavní podmínky, které naplněny být musely.

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
Pak se v praxi zase ukázalo, že to bylo všechno strašení, že Miloš Zeman nic nezdržoval, nic nebojkotoval, všechno to proběhlo rychle, takový ten strach, že nebude jmenovat pana Lipavského ministrem zahraničí, všechno se nakonec ukázalo, že to bylo právě takové jakoby vyhrožování, podívejte se, jak je to hrozné. Nic se nenaplnilo, ale ta pachuť z toho vyhrožování tam byla. A tady je potřeba připomenout, že to není jakoby první případ, že tady jsme měli prezidenty, kteří byli nějakou dobu v nemocnici, nemohli to úplně na 100 % vykonávat a představa, že by na to takhle reagovali někteří politici nebo
senátoři, tak byste se se zlou potázali. Tady si prostě myslím, že je to stále o tom, co se tady řeklo, že Miloš Zeman je vnímaný jako negativně, tudíž je možné si do něj kopnout.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Paní Maříková, váš názor na to, co pan prezident udělal za kroky.

Karla MAŘÍKOVÁ, místopředsedkyně výboru pro zdravotnictví PS PČR /SPD/:
Pokud pan prezident má jakékoliv podezření, má samozřejmě právo to řešit.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Vy ho máte. Mohla to být sabotáž?

Karla MAŘÍKOVÁ, místopředsedkyně výboru pro zdravotnictví PS PČR /SPD/:
Nemám takové detailní informace, abych to posoudila. Nicméně tady nemůžu souhlasit třeba s paní Richterovou, která tady dává za příklad, že třeba o americkém prezidentovi si tady můžeme vygooglit zdravotní stav. Zdravotní stav je informace každého člověka a jeho lékaře, neměla by být nějak zveřejňována tato informace bez ohledu, jestli to je politik nebo běžný občan. My bychom měli samozřejmě vědět, jestli prezident je schopen výkonu své funkce, pokud je nějak indisponován, do jaké doby.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Dámy a pánové, děkuji vám za to, že jste byli hosty nedělní Partie. Na shledanou.

Karla MAŘÍKOVÁ, místopředsedkyně výboru pro zdravotnictví PS PČR /SPD/:
Děkuji za pozvání.

Olga RICHTEROVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /Piráti/:
Na shledanou.

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
Mějte se moc hezky.


Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Děkujeme.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A vám, milí diváci, přeji hezkou neděli. Děkuji, že jste se dívali na nedělní Partii, přeji vám krásné léto, krásnou dovolenou. Dovolenou bude mít i Partie. Já se na vás budu těšit opět v srpnu. Mějte se hezky. Na shledanou.

Marek Benda

předseda poslaneckého klubu PČR
předseda regionálního sdružení ODS Praha