30. června 2022

TN.cz: Letní měsíce by měly řidičům v Česku přinést méně komplikací než v předchozích letech

(tn.cz) Letní měsíce by měly řidičům v Česku přinést méně komplikací než v předchozích letech. Ve Snídani s Novou to řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Částečné uzavírky kvůli opravám mají zůstat jen na dvou dálnicích. Resort od pátku spouští 50procentní slevu na jízdné pro invalidy třetího stupně.

Celý rozhovor s Martinem Kupkou můžete zhlédnout na TN.cz.

Ministerstvo dopravy chce, aby řidiči během letních prázdnin nestáli v kolonách a nemuseli jezdit po dlouhých objížďkách. Platí to především pro jejich začátek.

„Po zkušenostech z předchozích let omezujeme údržbovou činnost na silnicích, aby řidiči zbytečně nenaráželi na dopravní problémy. To stejné platí o 6. červenci, kdy se budou lidé vracet z prodlouženého víkendu,“ řekl televizi Nova šéf resortu dopravy Martin Kupka.

Ten věří, že omezení v červenci a srpnu zůstanou jen na dvou dálnicích. Na hlavním tahu mezi Prahou a Brnem je neočekává. „D1 by měla letos v létě zůstat bez vážnějších zásahů. Most u Prahy se zatím opravovat nebude, pustíme se do toho až poté, co odpadne ten prázdninový provoz. Budou opravy na D5 za Plzní, opravy zůstávají i na D10 a také na I/38 směrem do Znojma. Troufnu si ale tvrdit, že letošní léto by mělo být bez dramatických kolizí,“ pokračoval.

Kupkův resort hodlá do konce roku rozjet přípravy na stavbu dálnice z Brna do Vídně, na kterou místní čekají už desítky let. „Je to letitá bolest a dluh, který bychom měli splatit. Už letos bychom měli dát dohromady dokumentaci o posouzení dopadů na životní prostředí. Potom už by to mělo být jednodušší,“ uvedl ministr.

Od 1. července se spouští 50procentní slevy na jízdné pro invalidy třetího stupně. Na levnější cestování měli dosud nárok jen držitelé průkazů ZTP, těm i nadále zůstává sleva ve výši 75 procent.

„Snažili jsme se, aby to nebylo příliš složité. Česká správa sociálního zabezpečení poskytne QR, a to třeba i na základě on-line žádosti. Není potřeba jít až na tu pobočku. Kód si může člověk vytisknout nebo mít v aplikaci a po jeho předložení si může koupit jízdenku s 50procentní slevou," uzavřel Kupka.

Martin Kupka

ministr dopravy
místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu