27. června 2022

ČRo Plus: Představa, že státní úředník bude na svém místě až do smrti, je pro podřízené demotivující

(ČRo Plus) Koaliční novela služebního zákona omezuje funkční období vysokých úředníků, ruší odborné náměstky na ministerstvech a zavádí libovolný počet těch politických. Zefektivní zákon státní úřednický aparát, nebo povede k politizaci státní správy a zavede takzvané trafiky?

Celou debatu s Markem Bendou si můžete poslechnout na ČRo Plus.

„Novela jde správným směrem. Není úplná a musíme brzy předložit další revizi zákona o státní správě, ale základní princip, že ministr přichází s týmem svých náměstků, pokládám za zásadní. O to se přece ve volbách soutěží,“ uvádí v Pro a proti předseda poslanců ODS a spolupředkladatel novely Marek Benda.

Marek Benda kritizuje stávající rozdělení náměstků na politické a odborné. „Máme končit na úrovni ředitele sekce, což je odborná úroveň. A náměstci přece odpovídají ministrovi, který prošel volbami a kdo má dávat úřadu pokyny, jak má fungovat.“

Volby jsou po čtyřech letech, připomíná Marek Benda. „Nemá to nic společného s tím, kdo vládne. Ale jde o to vytvořit přeci jen trochu konkurenční systém. Dnes soutěžíte úplně ve všem, já také jako poslanec soutěžím každé čtyři roky, kdy voliče musím požádat o důvěru.“

„Tady se zavedla představa, že si státní úředník někam sedne a pokud neudělá chybu, může tam sedět do smrti. To je hrozně demotivující a nevhodné pro jeho podřízené. Když vědí, že nemají šanci postoupit, dokud sám neodejde, tak to nevede k vnitřní konkurenci. Té musí být vystaveni a i ve státní službě je to v pořádku,“ soudí Benda.

Marek Benda

předseda poslaneckého klubu PČR
předseda regionálního sdružení ODS Praha