1. června 2022

Napřímo TN.cz: Nejhorší, co by mohla vláda udělat, je zvýšit daně

(tn.cz) Poslanec a ekonom Jan Skopeček ve středečním pořadu Napřímo mluvil o tom, jak se daří státu pomáhat občanům v nouzi. S moderátorkou Bárou Divišovou se věnovali i inflaci a jejím důvodům. Skopeček v pořadu TN LIVE mimo jiné zmínil, že by se rozhodně neměly zvyšovat daně.

Celý rozhovor s Janem Skopečkem můžete zhlédnoutn na tn.cz.

Vláda ve středu schválila příspěvek pět tisíc korun na dítě, který by měly dostat rodiny s ročním příjmem do jednoho milionu korun. Kolem příspěvku byly od samotného začátku zmatky. „Myslím si, že je lepší týden počkat a přijmout opatření bez nějakých chyb, než přijmout ho ukvapeně a pak chyby opravovat ve chvíli, kdy se to bude vyplácet,“ zmínil Jan Skopeček.

„Přijde mi úsměvné, že nás opozice kritizuje, že to je předvolební rozdávání ve chvíli, když nás ve Sněmovně tepe, že pomáháme málo. Já už nevím, jak se opozici zavděčit,“ říká místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček.

​Inflace je na třicetiletém maximu. Podle Skopečka to nejhorší, co by v tuto chvíli mohla vláda udělat, je zvyšovat daňové zatížení. „Jednak je to protirůstový faktor, což určitě v tuto chvíli nepotřebujeme. Ale jsem přesvědčen o tom, že v Česku nemáme nijak zvlášť nízké daně. Jsme nad průměrem zemí, které na lidi český stát uvaluje,“ podotýká ekonom Jan Skopeček.

K inflaci podle něj přispěl mimo jiné i příliš velký tlak na dekarbonizaci evropských ekonomik. „Třeba různé zelené politiky výrazně přispěly k růstu cen energií, které jsou jednou ze součástí inflačního tlaku. Dnes je snaha vše odůvodňovat vše nešťastnou válkou, která sice většinu problémů prohloubila. Na druhou stranu vidíme jasný nárůst cen energií a komodit, z nichž se vyrábějí, už před vypuknutím válečného konfliktu na Ukrajině,“ vysvětluje poslanec.

Vládní a opoziční strany ve Sněmovně poslední dobou málokdy najdou společnou řeč a často dochází k obstrukcím. „My máme ambice jednat a projednávat. Politika je o dialogu a je potřeba jednat i s opozicí. Podle mě ale zásadní problém je ten, že opozice se ještě nesmířila s výsledkem voleb a nedokáže pochopit, že je tu nová vláda, která má jiné priority, jež se liší třeba od názoru hnutí ANO,“ míní Jan Skopeček.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS