24. května 2022

ČRo Plus: S Poláky jsme nastínili výrazný postoj ke konfliktu na Ukrajině a Unie ho poprvé následuje

(ČRo Plus) Válka na Ukrajině proměňuje vztahy v Evropské unii. Sblížila Česko a Polsko zásadním způsobem a je pro ČR výhodné posilovat spojenectví právě s Polskem? „Ano sblížila. Spojenectví je pro nás v tuto chvíli výhodné minimálně z jednoho důvodu, a to je energetická bezpečnost Česka,“ reaguje europoslanec Jan Zahradil (ODS).

Celou debatu s Janem Zahradilem můžete zhlédnout na ČRo Plus.

Česko se podle Jana Zahradila svým výrazným a viditelným postojem k ruské invazi na Ukrajinu zviditelnilo a jak říká, nabylo jasných obrysů. „I nová vláda nabyla jasných obrysů na evropské politické scéně, což je před naším nadcházejícím předsednictvím zcela nepochybně dobře,“ konstatuje. Má to ale podle něj ještě jeden dlouhodobější strategický dopad: „Byli jsme zvyklí, že když se hovořilo o nějakém hlavním proudu evropské zahraniční politiky, většinou to bylo formulováno v Berlíně, v Paříži nebo v Bruselu. Teď se poprvé zahraničněpolitická linie zformovala mimo tento mocenský trojúhelník.“

„Zformovala se ve východní Evropě a v čele tohoto postoje bylo Polsko a Česká republika a ještě nějaké další země. Ukázalo se, že i tzv. nové členské země, jsou schopny zartikulovat výrazný postoj, který Unie následuje,“ konstatuje Jan Zahradil.

Smlouva o Turowu

Kritiku ke smlouvě o dole Turow musím zcela zásadně odmítnout, reaguje Jan Zahradil. Současná vláda pokračovala pouze v tom, co vláda Andreje Babiše (ANO) začala, ale nedokončila. „My jsme to dokončili a dokončili jsme to samozřejmě za méně výhodných podmínek než kdyby to dokončila předešlá vláda, protože čas hrál proti nám. Polská vláda s uplývajícím časem ztrácela zájem na tom, aby tu dohodu vůbec uzavřela. Získali jsme tedy bilaterální jistotu, že je tady balík peněz, který se může použít v regionu na sanaci podzemních vod, na zabránění ztráty vod. Bylo to maximum možného,“ naznačuje.

Jan Zahradil

předseda europoslaneckého klubu ODS
expert pro zahraničí