12. května 2022

Události, komentáře ČT24: Roste tlak na přerozdělování běženců

(ČT 24) Někteří z uprchlíků, kteří zůstávají v problematických podmínkách na pražském hlavním nádraží, ale i na některých dalších místech, si podle pardubického hejtmana Martina Netolického (ČSSD) přijeli do Česka pro pětitisícovou dávku, a když ji dostanou, vracejí se zpět. Podobně se vyjádřil i ministr dopravy Martin Kupka (ODS), podle nějž je možné, že některé z těchto lidí do Česka někdo organizovaně vylákal. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) ovšem upozornil, že lidé, kteří zatím zůstávají na hlavním nádraží, představují jen půl procenta celkového počtu běženců v metropoli, žádá od vlády, aby co nejrychleji připravila celkové řešení uprchlické krize. Hřib, Kupka a Netolický diskutovali v Událostech, komentářích.

Celou debatu s Martinem Kupkou můžete zhlédnout na ČT24.

Na pražském hlavním nádraží přebývá několik stovek lidí, kteří přicestovali z Ukrajiny, a české úřady u nich zjišťují, zda nemají zároveň občanství v některé další zemi Evropské unie. O víkendu by se měla podle pražského primátora alespoň část z nich přemístit do stanového tábora v Troji.

Ministr dopravy Martin Kupka – pod jehož resort mimo jiné prostřednictvím Správy železnic spadá pražské hlavní nádraží – poznamenal, že existuje „vážné podezření, že příliv dalších uprchlíků vzešel z umělého podnětu“. „Tím v tomto případě nebyla bezprostřední hrozba válečného konfliktu v Zakarpatí,“ dodal. Zdůraznil, že je česká strana schopna pro ně vypravit návratový vlak.

Z dlouhodobého hlediska by podle Netolického i Kupky mohlo takové „sociální turistice“, o níž hovořil hejtman, zabránit poskytování naturální dávky namísto nynější peněžní. „Je to jedna část řešení. Na ní se pracuje. Je návrh, jak to upravit, aby byla možná hmotná dávka. Čili je to na stole a budeme to spouštět, jakmile to půjde,“ avizoval Kupka.

Ministr Kupka se ohradil proti ultimativnímu postoji pražského primátora Hřiba. Podle něj vláda na tom, co Kupka požaduje, již pracuje. „Výzva mi připadá mimoběžná. Výsledkem jsou zcela konkrétní kroky, které se dějí,“ ujistil.

Zdůraznil však, že vláda nemůže přerozdělování uprchlíků direktivně nařídit, je potřeba postupovat ve shodě s kraji a obcemi. „Nelze se zbavit problému v jednom městě na úkor dalších regionů. Musí to probíhat ruku v ruce na základě dohody těch, kterých se to týká,“ řekl Kupka.

Přepis debaty:

Michal KUBAL, moderátor:
Česko už od začátku ruské invaze na Ukrajinu vydalo téměř 340 000 víz dočasné ochrany. V hlavním městě už došly volné ubytovací kapacity. V pražské Troji proto vzniklo stanové městečko. To má poskytnout dočasné ubytování až 150 lidem. Pražský primátor Zdeněk Hřib vpodvečer řekl, že uprchlíci se namísto začnou přesouvat až během víkendu. Ubytovat se tam mají někteří běženci z hlavního nádraží.

Jakub CHROMÝ, krizový manažer, Praha, hl. nádraží:
Podmínky bych řekl, že nejsou adekvátní, ale je to to nejlepší, co jim teď můžeme poskytnout. Každopádně tady tyhle prostory nejsou dimenzovaný na to, aby tady někdo dlouhodobě přespával. Máme tu 25 lůžek v druhém patře, která jsou vyhrazená pro ty nejzranitelnější, což většinou bývají lidi s nějakým postižením, těhotné matky, anebo úplně nejmenší děti.

Michal KUBAL, moderátor:
Někteří představitelé opozice řešení uprchlické krize v Česku kritizují. Podle nich je reakce na nápor uprchlíků nedostatečná. Chybí konkrétní plán, jak ubytování běženců řešit.

Jana Mráčková VILDUMETZOVÁ, místopředsedkyně PS PČR /ANO/:
Pan ministr Rakušan pořád říká, jak je situace skvělá několik týdnů. Jak je vidět, tak v žádném případě to nezvládá a absolutně tu uprchlickou krizi neřídí. My po něm chceme už několik týdnů plán řešení té migrační krize. To, co nám odevzdal 14. dubna, tak není žádným plánem, protože se z ní prakticky nic nedozvíme.

Michal KUBAL, moderátor:
Daná trojice hostů. Ve studiu
Martin Kupka z ODS, ministr dopravy. Dobrý večer.

Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Dobrý večer.

Michal KUBAL, moderátor:
Primátor hlavního města Prahy z Pirátů, Zdeněk Hřib, který nám tady dává možná nový způsob oblékání. Ne, přišel z Pražského jara. Dobrý večer.

Zdeněk HŘIB, primátor hl. m. Prahy /Piráti/:
Dobrý večer.

Michal KUBAL, moderátor:
A Martin Netolický. Zdravíme
hejtmana Pardubického kraje. Dobrý večer i vám.

Martin NETOLICKÝ, hejtman Pardubického kraje /ČSSD/:
Dobrý večer.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Hřibe, jak to dospělo až do té fáze stanový tábor?

Zdeněk HŘIB, primátor hl. m. Prahy /Piráti/:
Je to záležitost, kterou my jsme říkali dlouhodobě, že to považujeme za naprosto krajní řešení.

Michal KUBAL, moderátor:
Právě ale jak to tam dospělo?

Zdeněk HŘIB, primátor hl. m. Prahy /Piráti/:
My jsme se tomu snažili vyhnout, ale prostě situace se vyvinula tak, že bylo nutné tuhle záležitost využít. A proto já jsem rád, že pan ministr Rakušan nařídil hasičům, ti ten tábor tedy postavili a přes víkend tedy by měl být zprovozněn. Uleví to tomu hlavnímu nádraží, kde ta situace opravdu dobrá není. Ale já opakovaně zdůrazňuji, že tohle to je záležitost, která se nepochybně vyřeší. Spolupráce s panem ministrem vnitra je výborná. Ale my potřebujeme řešit nejenom tohle půl procento uprchlíků, který máme v Praze, ale vlastně těch 99,5 procenta zbylých, protože to bude mít velký vliv na život místních obyvatel v době, kdy se tedy zdražují náklady na bydlení, ještě v kontextu té energetické krize. Potom je tady samozřejmě to školství. Nedává to ani moc smysl prostě mít ty uprchlíky tam, kde ty kapacity jsou přeplněné jako v Praze, je nutné namyslet ten relokační mechanismus a přesouvat je do krajů, kde ta kapacita je.

Michal KUBAL, moderátor:
K těm dlouhodobějším principům nebo dopadům se ještě dostaneme. Nicméně vy jste dneska vpodvečer prohlásil, že pokud se to do úterý nevyřeší, zavřete centrum. Znamená to konec přijímání uprchlíků v Praze?

Zdeněk HŘIB, primátor hl. m. Prahy /Piráti/:
Já bych vás trochu opravil. Ne, pokud se to do úterý nevyřeší ale pokud vláda a pan premiér tedy neukáže vůli, že do úterý se začne pracovat na tom mechanismu přerozdělení. Jsme realisté, samozřejmě, chápeme, že to chvíli potrvá ale potřebujeme tam vidět nějaké to světlo naděje, že ta situace bude řešená v tom smyslu, jak na to upozorňujeme vlastně už od března, protože my už od března říkáme, že v Praze je 4× více uprchlíků na hlavu než v jiných krajích...

Michal KUBAL, moderátor:
Potřebuje to nějaký čas od března, řešíte, upozorňujete na to, válka běží od 24. února. Je teď stále ještě čas dávat čas?

Zdeněk HŘIB, primátor hl. m. Prahy /Piráti/:
Řešili jsme všichni nějakou akutní fázi. Já myslím, že tohle je jako jasné, že ty věci se řeší postupně, ale opravdu my tam potřebujeme vidět to světlo na konci tunelu, protože celou dobu doteď se říkalo, musíme udělat ten podrobný model, podívat se na ty vrstvy, jaká je nabídka pracovních příležitostí, ten počet uprchlíků v těch regionech, ty kapacity zdravotnictví, kapacity školství, kapacity ubytování. Tohle všechno bylo
hejtmanům představeno teď v úterý. Potvrdilo se teda, co jsme říkali celou dobu, ale je to mnohem sofistikovanější, to uznávám. A teď je tedy nutné říct to B, co na základě těch dat uděláme a tohle to je věc, která opravdu na Pražany dopadá velice intenzivně, proto je logické, že my opravdu teď už potřebujeme vědět tedy, co bude.

Michal KUBAL, moderátor:
Slyšeli jsme tábor, provizorní řešení. Jeden takový vtip z doby normalizace. Jak dlouho trvá dočasnost? 1 furt, to je jednotka dočasnosti, 1 furt. Na jak dlouho bude dočasné řešení ten stanový tábor?

Zdeněk HŘIB, primátor hl. m. Prahy /Piráti/:
Já bych rád zdůraznil, že ten tábor je určený pro lidi, kteří vlastně čekají v takovém tom mezi stavu na ověření toho, zdali nemají to dvojí občanství s Maďarskem. To znamená, tady jsme zcela závislí, tedy na času odpovědi maďarské protistrany, s tím jaksi nemůžeme nic udělat, ale je to skutečně záležitost, která by vlastně měla být průchozí a na konci tedy by mělo být jasné, jestli ten člověk tedy nárok má nebo nárok nemá, má maďarské občanství, logicky nemůže dostat vízum v jiném členském státě EU, to asi všichni chápeme.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane ministře, proč musí docházet k ultimátům? Pokud do úterý se neobjeví světlo na konci tunelu, tak se zavře centrum?


Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Já myslím, že žádná ultimáta především nejsou na místě, já jim úplně nerozumím ze strany Prahy, protože doposavad ta spolupráce centrální úrovně, krajů, obcí a měst byla opravdu velmi ale velmi dobrá. A mířila k tomu, abychom dokázali zajistit pomoc všem, kteří ji nezbytně potřebují. Pojďme rozdělit 2 věci. Situaci na pražském hlavním nádraží, kde je to nutné změnit a zároveň chci tady zdůraznit, že pomoc těch, kteří tam jsou, ať už jsou to dobrovolníci, zaměstnanci správy železnic, Českých drah, protože už několik týdnů je tam každou noc k dispozici také vlak pro přespání tak, aby ty podmínky byly únosné...

Michal KUBAL, moderátor:
Ne vždycky stačí ty kapacity, i když jsou takové, které zmiňujete.


Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
To já právě velmi dobře vím. A zároveň chci zdůraznit, že ten problém, který tam nastal, je dílem vlastně počátku tohoto měsíce, počátku května, kdy máme vážné podezření, že příliv těch dalších uprchlíků vzešel i z nějakého umělého podnětu a tím v tomto případě nebyla bezprostřední hrozba válečného konfliktu v Zakarpatí. A i přizpůsobujeme ty další kroky tomu, abychom se s tím dokázali vypořádat. Jednáme i s ukrajinskou stranou, jsme připraveni nabídnout a velmi rychle zorganizovat i návratový vlak pro ty, kteří tady nebudou moci získat, tak jak zaznělo, to privilegium příslušné dočasné ochrany, protože pokud budou mít například právě i maďarské občanství, tak na to mít nárok nebudou. A pokud je někdo uvedl v omyl, tak na nás bude, abychom zároveň jim zprostředkovali informaci, že jim prostě ta česká pomoc nemůže příslušet a jsme opravdu připraveni velmi rychle jim nabídnout i rozumnou snadnou cestu zpět do vlasti i s nezbytnou humanitární pomocí. To musí zaznít také, a to je ta první část. Ta druhá část.…

Michal KUBAL, moderátor:
Ještě se k ní vrátíme...


Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Ta druhá část se týká přípravy podmínek pro další zvládnutí té krize. Proto vznikla strategie, vznikala samozřejmě ve spolupráci s kraji, s městy, s obcemi a celou řadou aktivit, které v tom území už v tuto chvíli vyrostly a pomáhají těm lidem. V tomto směru je to poučená strategie, která myslí na to, jak zvládnout i z hlediska umístění těch lidí. Já jsem tady měl možnost představit ty jednotlivé body, protože na začátku je jasná představa o tom, kdo kde fakticky z těch, kteří se do České republiky dostali, setrvává. A jakou má možnost uplatnění v tom konkrétním místě. A tady samozřejmě platí, že tak, jak různé kraje mají různé množství těch příležitostí, Praha v tomto ohledu má mnoho výsad, zdravotní systém nepochybně utáhne i s ohledem třeba porovnáte-li počet lůžek na 100 000 pacientů v Praze a v jiných oblastech České republiky, a dokonce i v jiných oblastech Evropy.

Michal KUBAL, moderátor:
Jsou i jiné bolesti, například školství.


Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Tady ta kapacita existuje. Školství, zase bychom se museli podrobně podívat na to, kde je větší množství ještě volných kapacit. Třeba v té centrální části města, nejsou kapacity na okrajích, nejsou kapacity v pražské suburbii. To je k řešení. A nepochybně i ty další kroky vlády, nový zákon lex Ukrajina jeho úprava tak, abychom se s tím dokázali vyrovnat. Tak to jsou ty systematické kroky, o kterých byla řeč a na kterých se pracuje.

Michal KUBAL, moderátor:
Dostaneme se k tomu. Kdy ty systematické kroky se začnou nějakým způsobem uskutečňovat? Ten přerozdělovací mechanismus, po kterém volá Praha?


Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Ten závisí samozřejmě na zmapování té situace a samozřejmě také na vůli.

Michal KUBAL, moderátor:
To jsme slyšeli, že už máte, nějakou mapu s těmi jednotlivými vrstvami, že existuje.


Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Ta organizace samozřejmě bude nutně v přímé vazbě i s ostatními kraji, protože dost dobře není možné tady se zbavit problémů v jednom městě, na úkor jiných regionů. To opravdu musí probíhat ruku v ruce na základě dohody těch, kterých se to týká. Samozřejmě nástroj, ten digitální formát, který umožní především zmapovat možnosti a v prvním kroku to rozmístění těch uprchlíků je nezbytná podmínka. A potom ta integrace těch, kteří už dnes často našli práci na území České republiky.

Michal KUBAL, moderátor:
Slíbený návrat té první části. Tam ta věta, která se objevuje opakovaně, taková velmi nejasná věta o tom, že máte náznaky, že by část té migrace mohla být organizovaná, můžete být konkrétnější?


Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Ano, jde o signály s tím, že pro část těch lidí a tady to nejde generalizovat, protože já jsem na tom hlavním nádraží byl několikrát i v posledních dnech a samozřejmě jsem se zajímal o to, odkud ti lidé přicházeli, jaké jsou jejich příběhy. Samozřejmě, že se liší. Ale je tam skupina lidí, kteří pravděpodobně dostali nějaký impuls - „jeďte tam, bude to jednodušší pro vás“. A do konce máme podezření, že ten důvod byl účelový a pro ty lidi my tady, pokud budou mít...

Michal KUBAL, moderátor:
Můžete být konkrétní? Proč by měli... Překročili hranice někde a vydali se do České republiky z nějakého důvodu? Nebo proč jsou tady, proč tedy máte podezření, že je to nějak organizované a jaké jsou ty výhody, které dostanou?


Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Protože se dozvěděli, že tady prostě o ně Česká republika je schopná se postarat, ale ta informace byla zavádějící, protože tady platí pravidla a jedna z důležitých podmínek pro zvládnutí té uprchlické krize je důsledné dodržování těch pravidel. A myslím, že tohle je věc, která pro každou takovou kritickou situaci je úhelná. V okamžiku, kdy se i zbývající část veřejnosti dozví, že by třeba pro někoho ta pravidla neplatila, tak to samozřejmě má dalekosáhlé dopady i na to, jak bude ta společnost schopná se vypořádat do budoucna s těmi dopady.

Michal KUBAL, moderátor:
Jak poznáte pravého uprchlíka, v uvozovkách, od falešné uprchlíka, který sem přišel vydělat nebo je součástí organizované skupiny?


Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
A to samozřejmě není úplně jednoduché, protože v mnoha případech bojujeme i s jazykovou bariérou. Ta situace v tom bezprostředním kontaktu i na tom hlavním nádraží tohle je schopná rozkreslit a ukázat jen v okamžiku, kdy opravdu se základní zkušenosti máte možnost se s těmi lidmi bavit a poznat skutečně jejich příběhy. Ale to je právě úkol toho prověřování, které následně provádí KAPS místo registrace, protože v tomhle tom ohledu Česká republika má dobře zvládnutou azylovou politiku, je schopna prověřovat právě to, zda se jedná o oprávněné přístupy či neoprávněné. A v tomhle prověřování nám musí pomoct Maďarsko, protože pokud my nebudeme mít informaci právě od Maďarska, proto dnes proběhlo jednání ministra Rakušana s jeho protějškem v Maďarsku a výsledkem je příslib, že to nebude trvat 6, 7 dnů, ale že Česká republika tu odezvu, zda ten dotyčný má nárok na dočasnou ochranu, nebo ne, se prostě dozvíme mnohem dříve. A to je také nezbytná podmínka zvládnutí té situace.

Michal KUBAL, moderátor:
Takže to souvisí s hlavním nádražím, se situací. Tohle všechno to, co jste popisoval, souvisí především se situací na hlavním nádraží?


Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Ano.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane
hejtmane, i u vás zazněla podobná slova a podobné vyjádření o tom, že máte náznaky o tom, že by to mohla být součást nějaké organizované skupiny. Co vás přesvědčilo o tom, že to je ten případ?

Martin NETOLICKÝ, hejtman Pardubického kraje /ČSSD/:
Já se především skláním před kolegy, protože velmi kultivovaně pojmenovali věc, která je, domnívám se, všem jasná. A všechna čest, je vidět, že mají za sebou mediální školení, protože ta superkorektnost, hyperkorektnost, která teď zazněla, tak já se k ní teda přikláním. Já odpovím na vaši otázku. Já mám tady de facto materiál, odpověď mého kolegy ze Zakarpatí, nevím, jestli to vidět na kameře, ale jednoznačně říká, že do Česka jezdí lidé pro 5 000 Kč. A já myslím, že by bylo dobré si to říci, protože ta sociální turistika tady prostě existuje a oba dva pánové, o ní hovoří, protože mimochodem těch 99,9 % příchozích válečných uprchlíků z válečných zón skutečně není zásadní problém, ale proti čemu musíme bojovat, tak je to, aby nebyly, řekněme, podpory, které jsou mimořádné pro lidi, kteří přicházejí z válkou okupovaného území nebo z válečného konfliktu, tak aby na jedné straně tedy oni byli Českou republikou přijati bez větších problémů. Na druhé straně, aby toho někdo nezneužíval. Bylo zmíněno Zakarpatí. A to, co já jsem ukazoval, tak byl ne názor, ale to byl komentář mého kolegy Volodymyra Čubirka, předsedy Zakarpatské oblastní rady Zakarpatí právě. Ten upozorňoval na to, že ta organizace existuje a pokud my si o tom neustále tady povídáme, tak taky se může stát, že pokud v určité fázi prostě stát nepřistoupí buďto k větší adresnosti, anebo tak, jak ministr Rakušan v úterý nám
hejtmanů sdělil, že se přemýšlí například o tom, že by byla naturální dávka, tak potom to cestování tohoto druhu může existovat. A to, že tady ten problém existuje, je patrné, vidíme ho všichni. To, že podmínky na první pohled nejsou zcela důstojné, to je také jasné, ale měli bychom vytvářet především podmínky pro ty, kteří přichází z válečných zón, a ne pro ty, kteří řeší svoji složitou sociální situaci a cestují tam a zpátky. Mimochodem my jsme tento příběh zažili v Pardubickém kraji a v Pardubicích minulý týden a mohu vám říci, že přestože existovalo to stanové městečko také, pro 48 příchozích uprchlíků, tak po vyřízení všech těch formalit, o kterých oba pánové hovoří, tak po vyplacení příslušné dávky, část uprchlíků šla přímo na vlak a druhá část byla převezena do Vyšných Lhot u Ostravy, což je standardní postup. Tam odmítla ta druhá část ubytování a jeli do Ostravy na vlak. Takže si sami můžeme říci, jestli to je důkaz nebo není důkaz toho, že sociální turistika tady existuje a podle mého názoru by být neměl.

Michal KUBAL, moderátor:
Dojdou do Pardubic ze Zakarpatí? Dojedou pro 5 000 Kč, říkáte?

Martin NETOLICKÝ, hejtman Pardubického kraje /ČSSD/:
Tak pozor, ony jezdí rodiny. A to, co říkal pan ministr, tak v určitém slova smyslu pro určité skupiny těchto uprchlíků je symbolické, protože přijede celá rodina, to je 5 000 na osobu. Já nemám problém prostě s tím, aby byla mimořádná dávka pro zvládnutí té situace, kdy člověk přišel o všechno, nemá, kam se vrátit, jeho lokalita, kde bydlel, tak je vybombardovaná a skutečně neví, co bude dál. To znamená pro nějaké základní živobytí, je jasné, že potřebuje základní prostředky, ale také se bavme o tom, že v jednotlivých zemí Evropské unie ty prostředky jsou různé. Například Maďarsku je to 75 EUR, což je asi 1 900 Kč, v našem případě je to 5000. A kolega během Asociace krajů, tuším z Olomouce, zmiňoval, že byla rodina, která přijela do Olomouce, matka a 11 dětí, proběhla ta lustrace. Ukázalo se, že nejsou příslušníky států Evropské unie, byla vyplacena dávka a odjeli. Takže prostě neříkejme hyperkorektně všechno, prostě je to problém, který si musíme pojmenovat a z mého pohledu v této chvíli Asociace krajů v podstatě neřeší s vládou nic jiného, protože všechno ostatní je nastaveno a funguje, než problém, který jsme si pojmenovali.

Michal KUBAL, moderátor:
Já se teď nebudu ptát hyperkorektně, zeptám se prakticky, jak rozlišíte člověka, který utekl ze Lvova na západě Ukrajiny, kde před pár týdny zemřelo 7 lidí při bombardování a člověka, který podle vás přijel jsem za účelem sociální turistiky?

Martin NETOLICKÝ, hejtman Pardubického kraje /ČSSD/:
My jsme měli konkrétní příklady přímo ze Zakarpatí. Právě minulý týden to bylo několik rodin a Zakarpatí si troufnu říct, že znám poměrně dobře, protože to je náš partnerský region a 10 let tam jezdíme pravidelně zhruba 2× ročně. Čili podle razítek tipuji, že jsem tam byl tak 22×. A mohu vám říci, že jsem viděl i samozřejmě případy těch konkrétních vesnic s rodinnými domy a se satelity na nich, ale na druhou stranu chci zdůraznit, že prostě, pokud to potvrdí i kolega, který je protějškem, tak evidentně je něco špatně.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane hejtmane, já se neptám na znovu definici toho problému. To už jsme tady opakovali několikrát. Já se ptám na řešení. Jak chcete rozlišit mezi lidmi, kteří se bojí bombardování a prostě utekli a mezi lidmi, o kterých říkáte, že se na Zakarpatí nemají čeho bát. Já jenom říkám na západě Ukrajiny, je i Lvov, kde zemřelo nedávno 7 lidí.

Martin NETOLICKÝ, hejtman Pardubického kraje /ČSSD/:
Říkáte to správně, minulý týden na Zakarpatí byl první raketový útok na Volovec. Byla to jedna nebo 2 rakety, na hlavní železniční trať spojující Lvov s Užhorodem. Nikde jinde od 24. února žádný raketový útok nebyl. Já v podstatě jenom upozorňuji na to, že každý z nás má doklad totožnosti, probíhá lustrace, veškerá lustrace probíhá cizineckou policií a dalšími orgány a samozřejmě toto je to základní rozlišení, to si prosím jako uvědomme. Takže já bych jenom byl rád, abychom prostě vnímali, že tady nějaký problém je a řešením může být naturální dávka. Dneska v jiném pořadu, na jiné televizi jsem na toto téma hovořil se zástupcem příslušné neziskové organizace a ten říkal, že naturální dávka by to mohla vyřešit.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane ministře, je tohle to řešení? To znamená jednak možná, řekněme, nějaké rozlišení uvnitř Ukrajiny, ohroženější regiony a méně ohrožené regiony, anebo naopak jít tou cestou, že ta dávka nebude peněžní?


Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
To je jedna část toho řešení a na ní se v tuhle chvíli pracuje. Je už návrh na to, jak to upravit, aby byla možná právě ona hmotná dávka. Čili je to na stole a budeme to spouštět, jakmile to půjde. Druhá důležitá věc, rozlišovat případ od případu, to je jediný možný recept, jak se s tím vypořádat a není to jednoduché, protože v mnoha případech je tady závažný jazykový problém, jazyková bariéra, kdy řada z těch lidí nemluví ani ukrajinsky ani rusky.

Michal KUBAL, moderátor:
Už je jich tak málo, že si můžeme dovolit? Protože byly doby, kdy prostě úřady nestíhaly. Viděli jsme pražské centrum, které nestíhalo.

Martin NETOLICKÝ, hejtman Pardubického kraje /ČSSD/:
Tady jasně zaznělo, že teď ten případ není případem té masivní vlny. Velká část těch lidí právě, protože se vracejí, zůstává bohužel na hlavním nádraží. To musíme vyřešit, protože tam nemají adekvátní podmínky a je naopak úctyhodné, jakým způsobem i v těchto podmínkách se o ně dobrovolníci, správa železnic a České dráhy starají. A to tady také musí zaznít. Často dokonce mimo svoji pracovní dobu, kdy k tomu nacházejí čas. To je 1 důležitá součást řešení toho problému. Tuhle lokalitu, která prostě proto není vhodná a teď už je na stole i ten konkrétní případ toho stanového městečka pro ty, kteří čekají právě na tu nezbytnou lustraci. To je ten individuální přístup, který v tomto případě je nezbytně nutný. Já jsem nebyl hyperkorektní. Já jsem pojmenoval, jaké informace máme a jak se s tím vypořádáváme a jaká řešení tady v tuhle chvíli vyvíjíme. A samozřejmě, že tady se podařilo zvládnout i díky zapojení krajů, díky zapojení lidí, obrovskou masu uprchlíků, kteří utíkali před válkou. Teď vlastně v květnu vyhřezl konkrétní problém, v němž se spojují konkrétní lidské osudy, kdy ti lidé prchají před válkou, ale vedle toho jsou tam lidé, které někdo uvedl v omyl a využil je třeba ke svým prachobyčejným osobním zájmům a vyslal je sem. A to jsou také lidé, kteří, a to je další součást toho řešení, v okamžiku, kdy jim nabídneme vysvětlení v jejich jazyce, což je konkrétní komplikace a k tomu sháníme spolupráci celé řady konkrétních organizací, tak budou mít také připravenou bezpečnou cestu zpět, tak aby se zpátky na Zakarpatí dostali, a o tom mimochodem právě jednáme se Zakarpatím.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane
hejtmane, ještě vás zeptám, jakou máte zkušenost z debat se svými kolegy? Jaká je, řekněme, absorpční schopnost jednotlivých regionů mimo Prahu dostat ještě uprchlíky a postarat se o ně? Možná s výhledem na dlouhodobější jejich působení tady v České republice?

Martin NETOLICKÝ, hejtman Pardubického kraje /ČSSD/:
Já se domnívám, že pokud jde o ubytovací kapacity, tak ještě nějaké existují. Nicméně není to o tom, že bychom ubytovací kapacity vytvářeli za každou cenu. Prostě uprchlíci na jednotlivá zařízení přichází a odchází. A je to o tom, co říkal teď pan ministr a předtím i pan primátor. Prostě je to vyřešení konkrétního problému, který tady teď máme, ale to se netýká samozřejmě obecně řešení uprchlické krize. Já jenom ještě možná odpověď na vaši otázku. My jsme v těch dnech bezprostředně po začátku konfliktu měli na Krajském asistenční centrum kolem 800 dokonce 800 osob a běželo 24/7, tzn. nonstop. V současné době máme omezené hodiny, už to není v takovémto režimu. A dnes jsem se díval na výkaz a bylo 73. Čili ten problém je výrazně menší, už nepřichází takové množství lidí a tím, jak se, řekněme, ty ubytovací kapacity různým způsobem uvolňují průběžně, tak jsme schopni takovéto počty bez větších problémů zvládnout, ale jak jsme naznačili, prostě nesmí to být příběh sociální turistiky. Nicméně tolik asi na vaši otázku. Samozřejmě jednotlivé kraje, to nedokážu říci, jak jsou na tom, protože my koordinujeme ty obecné otázky, ale samozřejmě jednotlivá čísla jednotlivých krajů neprobíráme.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane primátore, ta debata, dvacetiminutová, uklidnila vás o něco víc? Věříte, že se podaří ten problém, který jste pojmenoval, vyřešit?

Zdeněk HŘIB, primátor hl. m. Prahy /Piráti/:
No víceméně ano, protože tady zaznělo jasně, že prostě tohle, o čem se tady bavíme, je záležitost nějakého půl procenta, která bude asi trochu obtížnější. Jsou tam samozřejmě spousty faktorů, naturální dávka, jistě nějaký záležitosti vyřeší, byl bych úplně poslední, kdo by proti tomu nějakým způsobem protestoval. To znamená, to je to půl procento. Nás teď v Praze trápí těch 99,5 procento, ten zbytek. Ostatní
hejtmani, ano, já vidím, že v jiných krajích ty kapacity jsou, takže tam i tady vlastně slyším, že není to zas tak velký problém v některých jiných krajích. Ale v Praze to už opravdu problém je, protože Praha má 4× více uprchlíků na hlavu než v některých jiných krajích a je to skutečně záležitost, která vyvíjí velký tlak na ceny bydlení v kontextu energetické krize. Ty životní náklady rostou, nemluvím ani o školách, které opravdu nelze úplně beze zbytku vyřešit tím, že budeme stavět ty modulové školy, protože prostě v nich nebudou žádné české děti, takže k žádné integraci a adaptaci nedojde. Bude prostě i problém pro ty uprchlíky a my si tím zaděláme na obrovskou příležitost pro populismus, jaký jsme tady ještě neviděli. Takže já bych skutečně chtěl apelovat na to, aby pan premiér tu záležitost se do ní vložil, aby ta ministerstva koordinoval a vytvořil se ten mechanismus na přerozdělení uprchlíků z míst, který svítí teď na tom počítačovém modelu červeně, což je Praha a do míst, která svítí zeleně.

Michal KUBAL, moderátor:
Mluvili jsme o vládě. Poslední slovo. Pracuje na tom pan premiér?


Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Jak by ne. Dávno se do toho vložil, proto mě ta výzva připadá mimoběžná a vlastně úplně nechápu, jestli vám řekli, že jste v té koalici, v níž vládneme.

Michal KUBAL, moderátor:
A kdy to bude?


Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Počkejte, výsledkem jsou přece zcela konkrétní kroky, které se dějí. Já jsem třeba příznivcem toho, abychom pro tuhle speciální situaci uvolnili často nesmyslné parametry toho, co musejí splňovat některé školské prostory. Bez toho se neobejdeme a tady ta krize nám taky ukazuje, tak jako to ukazuje v Německu, že musíme být pružnější i v tom prostě uvolnit některé náročné normy o tom, kolik musí být záchodů na 30 žáků a podobně, protože často ty normy jsou prostě vyhřezlé ze zdravého rozumu. To je taky jedna z cest a k tomu ta vláda podniká konkrétní kroky.

Michal KUBAL, moderátor:
Děkujeme za témata na další diskuse. Pánové, děkuji za váš čas. Hezký večer.


Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Hezký večer. Díky za pozvání.

Martin NETOLICKÝ, hejtman Pardubického kraje /ČSSD/:
Na shledanou.

Martin Kupka

ministr dopravy
místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu