11. května 2022

CNN Prima News: Okamura to přehání delší dobu

(CNN Prima News) Úterní vystoupení šéfa SPD Tomia Okamury opět rozdmýchalo emoce ve Sněmovně. Ve středečních Zprávách PLUS se kvůli tomu pohádali poslanci Patrik Nacher (za ANO) a Vojtěch Munzar (ODS). Zástupce vlády tvrdil, že Okamurova slova byla za hranou, proto odešli ze sálu.

Celou debatu s Vojtěchem Munzarem můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Během Okamurova projevu nejdříve někteří poslanci na protest bouchali do stolu. „Bouchejte si, jak chcete, já budu dál hájit slušné lidi. Jste natvrdlá vláda, zabouchejte si ještě stokrát. Jste jak z Marsu,“ řekl například zástupcům vládní koalice. V souvislosti s fungováním kabinetu mluvil i o „bordelu“. Prohlásil také, že po nástupu dětí z Ukrajiny klesne kvalita výuky pro české žáky a ve školkách nebude dost míst pro mladší české děti. Zápisy do mateřských škol byly přitom pro Ukrajince později než pro české děti, obsadily tak jen volná místa.

„Bylo to za hranou. Okamura to přehání delší dobu. Nejde jen o délky projevů, říká stále stejné věty a dokonce je prokládá urážkami vlády, což není důstojné Poslanecké sněmovny. Měl by si uvědomit, že jsme posláni lidmi, abychom reprezentovali společnost. Nedostatek argumentů se urážkami nahradit nedá. Nelíbilo se mi to,“ vysvětlil zástupce vládní ODS Munzar.

Postěžoval si, že vláda je poslední týdny svědkem neustálých obstrukcí ze strany SPD a ANO. „V úterý bylo nejprve dlouhé načítání bodů programu, pak si hnutí ANO vzalo přestávku, takže jsme se nedostali vůbec k normálním bodům. Ministři byli připraveni odpovídat na dotazy ohledně uprchlické krize, ale bohužel to celé zkazil pan Okamura. Poprosil bych pana Nachera, aby si zametl před vlastním prahem,“ nešetřil Munzar kritikou.

Vojtěch Munzar

místopředseda rozpočtového výboru PS PČR
poslanec PČR
zastupitel statutárního města
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení