10. května 2022

Události, komentáře: Růst inflace nezpomaluje

(ČT 24) Hostem diskusního pořadu Události, komentáře ČT24 byl místopředseda Poslanecké sněmovny a poslaneckého klubu ODS, ekonomický expert strany Jan Skopeček.

Celou debatu s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na ČT24.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Ceny v Česku rostou nejrychleji za posledních 30 let. Inflace v dubnu podle dnešních údajů statistického úřadu stoupla 0,2 nad 14 %. Tuzemské domácnosti už na zdražování reagují a začínají šetřit. Pro českou ekonomiku je to další špatná zpráva. Právě domácí poptávka jí v poslední době pomáhala.
Tempo zdražování v Česku neustále zrychluje a dokazuje to i meziměsíční srovnání. Celkem byly ceny v dubnu bezmála o 2 % vyšší než v březnu, zaokrouhleno elektřina za pouhý měsíc zdražila o 4 %, plyn o 5 a voda o 3 %. Větší skoky vykazují potraviny. Maso zdražilo za 30 dnů o 9 %, vepřové dokonce o čtvrtinu. Na kilogramu kýty si tak zákazník připlatí desítky korun. O 22 % se v dubnu zvedla cena mouky, cukru o 18 %. A rychle rostou taky ceny dalších potravin. Vejce za měsíc zdražila o 8 %, mléko o 7, zelenina o 4 a oleje nebo tuky o 2 %. Jedinými položkami, které v dubnu zlevnily, jsou alkoholické nápoje. U vína cena klesla o 4 %, u lihovin o 2,5 a u piva o jedno procento. A já o tom teď budu debatovat s
Janem Skopečkem z ODS a Janem Hrnčířem z SPD. Pánové, dobrý večer.

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a poslaneckého klubu strany /ODS/:
Dobrý večer.

Jan HRNČÍŘ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /SPD/:
Děkujeme za pozvání.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Inflace letí vzhůru nevídanou rychlostí, kdy a kde se to zastaví, pane Skopečku?


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a poslaneckého klubu strany /ODS/:
Já velmi kritizuju své kolegy,
ekonomy, analytiky, kteří předpovídají na desetinnou čárku míru inflace nebo jakékoliv jiné /nesrozumitelné/ veličiny. Skutečně...

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Jste odborník, máte tu odvahu určitě.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a poslaneckého klubu strany /ODS/:
Skutečně nemáme křišťálovou kouli. Nejde to určit, koneckonců i Česká národní banka, která má velmi sofistikovaný ekonomický model, na základě kterého plánuje úrokové sazby, se pro tento měsíc o více jak 1 procentní bod zmýlila. Nicméně myslím si, že ještě nenastal ten strop, co se týče míry inflace, že ta dubnová čísla nebyla na maximu a že ještě v následujících měsících můžeme čekat, že ta inflace poroste. To, co dneska dělá Česká národní banka, to zvyšování úrokových sazeb, které je jedno z mála řešení, nástrojů, kterými můžeme inflaci krotit, to se v ekonomice projevuje se zpožděním rok a více měsíců. To znamená, že nějakou změnu trendu můžeme možná očekávat v druhé polovině roku, ale spíš bych viděl ten příští rok jako rok, kdy se ta inflace bude postupně vracet k nějakému inflačnímu cíli, pokud všechno půjde dobře.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Hrnčíři, stejná otázka na vás, křišťálovou kouli nemáte, ale odvahy víc?

Jan HRNČÍŘ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /SPD/:
Když se podíváme na tu strukturu té inflace, ono to zaznělo i v té reportáži, že je tažena především tedy zvyšováním cen za energie, na bydlení, potraviny, pohonné hmoty a podobně. To znamená, není zase tak moc způsobená tím, že by naše domácnosti nebo podniky příliš utrácely a roztáčely by ty kola inflace. To znamená zvyšování úrokové sazby, té reposazby má nějaký smysl, ale velice omezený. Lepší by bylo, kdyby národní banka spíše posilovala kurz koruny, protože je to vidět i v té obchodní bilanci, máme -14 miliard obchodní bilanci právě proto, že se nám zdražují ty dovozy. To znamená, to by pomáhalo víc. Takže souhlasím s tím, že ano, monetární politika České národní banky je buď zvyšovat sazby, což by ale bylo v případě, pokud by se tady roztáčela kola inflace zbytečně velkou peněžní zásobou, ale to se neděje, protože ty úspory jsou obrovské, těch domácností, těch podniků. Není to tak, že by se to roztáčelo tímhle způsobem, ale je to skutečně zvyšování cen, to znamená, ta inflace je do značné míry dovezena. Posilování koruny by bylo efektivnější, bylo by to rychlejší.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Dobře, my se k tomu ještě dostaneme, jste trošku napřed, já jsem se ptala na něco jiného. Pane Skopečku, ty zprávy se opravdu člověku a vůbec rodinám neposlouchají moc dobře, našel byste na tom něco pozitivního, něco, co by hrálo v náš prospěch? Třeba to, že si vlastně žijeme docela dobře, že jsme relativně bohatá evropská země, byť si to nechceme úplně přiznat?


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a poslaneckého klubu strany /ODS/:
To určitě platí. Máme některé parametry, které nám hrají do karet v tom smyslu, že třeba nás nečekají moc optimistické a dobré ekonomické časy. Na straně druhé máme velmi nízkou nezaměstnanost rekordní na straně Evropské unie, protože já, co říkám, ono přestává být problém nejenom inflace nebo začíná být problém, je problém nejenom inflace, ale začíná být problém i to, že klesají predikce hospodářského růstu a že roste riziko stagflace, to znamená, že k té inflaci se přidá i poměrně nízký, slabý nebo nulový ekonomický růst a v tom smyslu my máme dobrou pozici v tom, že míra nezaměstnanosti je velmi nízká.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Dobře, ale to zase strašíte, když mluvíte o stagflaci.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a poslaneckého klubu strany /ODS/:
Pak také například procento nesplácených úvěrů je v České republice rekordně nízké, to znamená, že ty zhoršené podmínky, které pravděpodobně se přenesou i do schopnosti splácet, tak i v tom máme poměrně dobrou výchozí pozici. Takže ano, najdu některé ekonomické parametry, které máme nadprůměrně dobré, lepší než třeba evropské země a naopak jsou parametry, kde to tak dobré, tak dobré není. Ale jak říkáte, nejsme úplně v situaci, kdybychom museli šířit jenom pesimismus. Prostě nečekají nás dobré roky. A co by z toho mohlo být pozitivního, je jisté poučení, že prostě, pokud se dlouhodobě realizuje neodpovědná hospodářská politika, a to, jak v té měnové oblasti, tak v té fiskální, že to má nějaké důsledky, protože ta inflace není nikterak náhodný jev, který by k nám přistál, aniž bychom se my o něj zasloužili. Ta inflace je projevem toho, že jsme v minulých letech prostě měli příliš uvolněnou měnovou politiku, příliš levné peníze dlouhou dobu a příliš uvolněnou fiskální politiku, to znamená vysoké deficity i v dobách ekonomického růstu a nízké nezaměstnanosti, kdy ten stát se měl spíše připravovat na nějaké horší časy.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Hrnčíři, dokážete i vy šířit nějaké dobré zprávy, co takhle nahlas říct, všichni to zvládneme?

Jan HRNČÍŘ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /SPD/:
Já se přiznám, že nesdílím tolik optimismu, jak kolega Skopeček, protože mě mrzí to, že vláda odmítá jakýmkoliv způsobem řešit tu inflaci, to je pádivá inflace, ta neohrožuje, řekněme, nějaké chudší vrstvy obyvatelstva, ale ohrožuje skutečně tu střední třídu. A to razantní zvyšování úroků a Česká národní banka se netají tím, že bude zvyšovat úroky ještě razantněji, tak znamená to, že ti, co mají hypotéky, byť s plovoucím kurzem nebo refinancují hypotéky, tak se jim zvedne třeba platba úroků o 100 000 Kč ročně, což samozřejmě není žádná legrace. Povede to k osobním bankrotům, exekucím a dalším věcem. To znamená, toto nepovažuji za dobré, protože to se samozřejmě projeví i dál. Zastavuje se už teď výstavba nového bydlení, už rozestavěné domy se prodávají a tak dále, to znamená, ta situace se bude nadále zhoršovat. Třeba my máme velmi vysoké zdanění energií na bydlení, potravin. Máme nejvyšší sazby DPH v Evropě. K tomu není žádný důvod, není to luxusní zboží, není potřeba to zdaňovat nejvyšší sazbou. Vláda odmítá tohle řešit. Pomohlo by to, v podstatě i té střední třídě by to pomohlo a samozřejmě by to snížilo inflaci, pokud by se snížilo DPH na energie a základní potraviny někde na 5 %, tak by inflace šla dolů zhruba o 2 procenta. To znamená, to jsou věci, které pomáhají rychle, pomáhají větším vrstvám, protože není možné to stavět tu pomoc jenom na sociálních dávkách. To by za chvilku na sociálních dávkách tady bylo 80 % obyvatelstva.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Nezapomeňte, co k tomu chcete říct, já se chci ještě pana Hrnčíře zeptat na jednu věc, protože ekonom Miroslav Singer, někdejší guvernér České národní banky říká, že stát lidem pomáhá příliš, že si musíme sami víc pomáhat, že se musíme víc snažit, nemá pravdu?

Jan HRNČÍŘ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /SPD/:
Já si to úplně nemyslím. Já si myslím, že český občan a moravský je pracovitý a myslím si, že každý se snaží, jak může, aby si pomáhal, ale prostě jsou situace, kdy si prostě ti občané pomoct nemůžou. Jak můžou krotit vysoké úroky, když se zvedá inflace a zvedají se úroky na hypotékách, když mají platit o 10 000 měsíčně na splátce najednou? To není možný jenom tak vyřešit. Když se nám zdraží potraviny meziměsíčně třeba o 20, 30 %, jak to bylo i v té reportáži. Prostě to není možný, to si nemůže každý sám pomoct. A když se podíváme na seniory nebo samoživitele, tam je to naprostá katastrofa. Tam opravdu nemají šanci s tím něco řešit, něco dělat, takže musí to řešit vláda, musí pomáhat a není důvod, opakuji, abychom měli nejvyšší sazby DPH na energie, není to luxusní zboží, ani na základní potraviny. Prostě jsme jedni z mála v Evropě, nedává to žádný smysl.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Skopečku, vaše reakce.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a poslaneckého klubu strany /ODS/:
Neexistuje žádná zázračná pilulka, která by zítra, pozítří vyřešila inflaci, bezbolestná, beznákladná, prostě neexistuje a kdo říká, že ano, tak je populistou, který slibuje vzdušné zámky, které prostě nastat nemůžou. Vláda samozřejmě pomáhat má, ale ve chvíli, kdybychom přijali tezi, že vláda pomůže zvýšenými vládními výdaji nebo nižšíma daněmi všem vrstvám obyvatelstva, že bude kompenzovat jakýkoliv nárůst cen, které prostě přináší inflace, tak říká jedno jediné - my vám jednou stranou do jedné kapsy ty peníze prostřednictvím vyšších výdajů nebo nižších daní dáme, ale z druhé vám to ta inflace sebere, protože to, co inflaci živí, jsou další a další peníze, které bychom nalévali do ekonomiky. Vláda samozřejmě pomáhat musí, to je zřejmé, proto ji máme, proto máme sociální politiku, ale má pomáhat těm, kteří se s tou stávající situací skutečně nemohou sami vypořádat nebo z objektivních důvodů prostě jsou v nějakém riziku, že spadnou do chudoby, že spadnou do existenčních problémů. Těm určitě vláda pomoci musí a koneckonců to dělá. Já můžu vyjmenovat opatření od zvýšení existenčního a životního minima, od předpokládané pětitisícové platby pro rodiny s dětmi, předpokládá se růst důchodů z důvodu inflace. Takže určitě těm ohroženým skupinám se pomáhat bude. Ale pokud bychom přijali tezi kolegů, že budeme kompenzovat všechno a všem, tak budeme jenom ta kola té inflace roztáčet, a sice to bude na první pohled pro politiky vypadat dobře, že těm lidem peníze dají navíc, ale zapomínají dodat, že ta inflace, kterou tím přiživí, jim ty peníze sebere z jiné strany.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Krátce.

Jan HRNČÍŘ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /SPD/:
Já jsem mluvil o něčem jiném. Vy samozřejmě to, co vy kritizujete, tak samozřejmě děláte. Vy přihlížíte tomu, že vysokým DPH přijde státní rozpočet si na další peníze, asi o 100 miliard se vybere na DPH více právě kvůli tomu, ale vytáhne se to z kapes právě těch občanů a kvůli tomu, abyste náhodu nepomohli desetitisícům nejbohatších, tak necháte 10 000 000 lidí prostě na holičkách. To přece není normální. Vy ty peníze, které vytaháte z kapes, z kapes lidí, tak pomocí nějakých sociálních dávek a zvyšování existenčního minima budete prostě jim to nějakým způsobem kompenzovat, vy jste první pravicová vláda, která chce postavit prosperitu na sociálních dávkách.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a poslaneckého klubu strany /ODS/:
Ne, ne, není to, není to pravda. Já jsem samozřejmě říkal, že, a vy nás na jednu stranu kritizujete, že neděláme plošné opatření a teď mě kritizujete, že to chci zamířit na úzkou skupinu. Já říkám, ta sociální politika musí mířit na určitou vybranou skupinu, která si sama nemůže pomoci. Prostě plošné…


Jan HRNČÍŘ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /SPD/:
To už je střední třída.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a poslaneckého klubu strany /ODS/:
... podpory tu inflaci budou jenom přiživovat a já jsem člověk a já jsem liberální ekonom, který by velmi rád měl nižší daňové prostředí v České republice, nižší daně, také jsem hlasoval pro nižší daně, na straně druhé tady máme i ten rozpočet, který ty důchody, školství a další věci musí zaplatit. Já budu velmi rád snižovat v nadcházejících letech a hlasovat pro snižování daní, ale poprosil bych kolegy, kteří nám tak radí, abychom ty daně snižovali, kde na té výdajové straně ušetřit. To od vás jsem neslyšel nikdy. Když přijdete s návrhem, kde na té výdajové straně ušetřit, já budu první v
Poslanecké sněmovně, který bude hlasovat pro snížení daní, ať už DPH nebo jakýkoliv jiných spotřebních daní.

Jan HRNČÍŘ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /SPD/:
Za prvé, pokud rostou ceny, tak samozřejmě z toho DPH vytáhnete víc, vyberete.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a poslaneckého klubu strany /ODS/:
To je...

Jan HRNČÍŘ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /SPD/:
Pokud máte 20 % ze stokoruny nebo 10 % ze dvou stovek, vyberete stejně, ale samozřejmě ten, kdo to má platit, zaplatí míň...


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a poslaneckého klubu strany /ODS/:
Pane kolego, ale vy vidíte jenom jednu stranu toho rozpočtu, jenom tu příjmovou a vidíte, že stát prostřednictvím vyšší inflace vybere vyšší daně, ale zapomínáte, že ten stát má i výdajovou stranu a že i ten stát ta inflace něco stojí, i ten stát nakupuje benzín, i ten stát musí platit vyšší důchody, které se valorizují na základě vyšší inflace. Čili do té skládanky si musíte doplnit tu výdajovou stranu, jinak je to jenom poloviční

Jan HRNČÍŘ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /SPD/:
Ale ten růst cen je tak vysoký, že samozřejmě vybíráte až o 100 miliard víc, navíc ...


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a poslaneckého klubu strany /ODS/:
Ale, ale...

Jan HRNČÍŘ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /SPD/:
... oproti plánovanému rozpočtu.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a poslaneckého klubu strany /ODS/:
Na té výdajové straně se samozřejmě ta inflace projeví vyššími výdaji státu, ať už ve spotřebě statků a služeb, které stát nakupuje nebo prostřednictvím sociálních dávek a důchodů, které jsou na vyšší inflaci nastaveny, takže co ten stát získá prostřednictvím vyšších daní, tak musí samozřejmě i na té výdajové straně zaplatit prostřednictvím zvýšených nákladů...

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pánové, a teď od vás ještě potřebuju komentář k jedné věci, k jedné zprávě, která se objevila dnes a říká, že Ukrajina přeruší tranzit ruského plynu do Evropy přes stanici Sochranovka, přičemž Gazprom jinou trasu odmítl. Řekněte mi, co to pro nás znamená? Není to vlastně ze strany Ukrajiny tak trochu nefér? Udělala to rozhodnutí za nás?


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a poslaneckého klubu strany /ODS/:
Já musím říct, že pro Českou republiku, která je více, jak z 90 %, téměř ze sta procent závislá na ruském plynu, tak je to opravdu otázka existenční. My se bez ruského plynu prostě neobejdeme a naše vláda, naše diplomacie, naši ekonomičtí hospodářští ministři musí dělat vše možné, abychom dokázali plyn od České republiky jakýmkoliv způsobem dostat, protože plyn je pro nás zcela zásadní surovinou, je využíván jak pro vytápění, tak pro průmysl a okamžité zastavení dodávek plynu by v České republice skutečně znamenalo obrovský chaos.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Takže ten krok Ukrajiny hodnotíte jako...?


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a poslaneckého klubu strany /ODS/:
Pro mě je to nová informace, nemám k tomu žádné detailnější informace, ale já myslím, že musíme vynaložit velké diplomatické úsilí, aby nenastala situace, že se Česká republika ocitne bez plynu, protože v současné chvíli se prostě bez ruského plynu neobejdeme, jakkoliv musíme v nadcházejících měsících a letech dělat všemožné i nemožné, abychom se více diverzifikovali ty dodavatele, abychom tu závislost snížili.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Hrnčíři.

Jan HRNČÍŘ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /SPD/:
Přiznám, že podrobnosti nevím. Souhlasím s tím, že samozřejmě, kdybychom se ocitli bez ruského plynu, tak je to kolaps našeho hospodářství, to samozřejmě pravda je. Nevím, jestli to má být nějaká forma poděkování Ukrajiny za pomoc, kterou Evropa té Ukrajině poskytuje, nevím, co se stalo. Přijde mi to zvláštní a skutečně nás tím ohrožuje velmi, pokud ty dodávky opravdu přestanou sem proudit.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Díky za závěrečnou diskuzi. Na shledanou.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a poslaneckého klubu strany /ODS/:
Díky za pozvání. Krásný večer.

Jan HRNČÍŘ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /SPD/:
Na shledanou.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Tak tolik dnešní Události, komentáře. No a ty zítřejší? Debata o armádě s ministryní obrany
Janou Černochovou. Díky, že jste se dívali, dobrou noc.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS