25. dubna 2022

ČRo: Ubytování v penzionech není řešením, Ukrajince je nutné dostat do pracovního procesu

(Radiožurnál) Ukrajinským uprchlíkům ubytovaným teď v hotelích a penzionech budou muset kraje najít před začátkem letní turistické sezony nové bydlení. Hotely a penziony totiž chtějí své kapacity v sezoně využívat pro turisty. „Budeme muset najít nějaká řešení a hledat další budovy, kterých není nekonečné množství,“ upozorňuje předseda Asociace krajů a hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba z ODS.

Celý rozhovor s Martinem Kubou si můžete poslechnout na ČRo Radiožurnál.

Ministr vnitra Vít Rakušan z hnutí STAN v pátek řekl, že z hotelů a penzionů se budou muset vystěhovat zřejmě tisíce lidí z Ukrajiny. Kolik uprchlíků se bude muset přestěhovat?

Budou to tisíce. Je to věc, na kterou jsme upozorňovali od začátku, že využíváme kapacitu hotelů a penzionů, která v červnu už nebude k dispozici. Takže je to věc, která nás v této chvíli dobíhá. Jde o to, kolik lidí je kde v těchto kapacitách ubytováno – bude se jednat o jednotky tisíc.

Víte už, kam uprchlíky přestěhujete?

Je na rozhodnutí jednotlivých krajů, abychom hledali kapacitu. Ti lidé tady nemohou žít nějaký půlrok, rok nebo pomalu dva někde na internátech, kde nemají přístup do pracovního procesu a budou tam někde na sociálních dávkách. Potřebujeme je co nejdříve dostat do normálního pracovního procesu. Tohle bylo přechodné, rychlé ubytování…

Jak je to u vás v Jihočeském kraji? Obrátila se na vás některá ubytovací zařízení s tím, že budou chtít vypovědět smlouvu a uvolnit svoje kapacity pro turisty?

Desítky zařízení to dopředu avizovali nebo se na nás teď obrací. Počítali jsme s tím, že budeme muset tuto kapacitu nahradit. Znovu říkám, abychom hledali systémové řešení. Problém pomoci uprchlíkům není jen o tom, že někde leží a spí na nějaké posteli.

Jestli je chceme dlouhodobě začlenit do české společnosti a nevytvářet dlouhodobý problém, tak nejde jen o to, je uložit na nějakou postel. Jde o to, aby v místě, ve kterém žijí, měli přístup k práci, aby tam jejich děti měly přístup do školy. Abychom nevytvářeli skupinu, která tady bude dlouhodobě na sociálních dávkách.

Martin Kuba

předseda Asociace krajů ČR
hejtman Jihočeského kraje
předseda regionálního sdružení