21. dubna 2022

Snídaně s Novou: Někteří uprchlíci tu budou dlouho. Vstup na trh práce usnadní jejich integraci

Podle experta na ekonomiku a poslance Jana Skopečka (ODS) teď Česko stojí před tématem, jakým způsobem zvládnout uprchlickou vlnu v dlouhodobém horizontu. Ve čtvrtek v pořadu Snídaně s Novou uvedl, že čím déle konflikt potrvá, tím déle u nás budou Ukrajinci zůstávat a je potřeba vytvořit takové podmínky, aby mohli pracovat a jejich děti mohly chodit do škol.

Celý rozhovor s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na TN.cz.

„Jsem přesvědčen, že někteří tu budou zůstávat dlouho a nebudou se vracet na Ukrajinu. Tím, jak konflikt bude pokračovat a bude dlouhý, tak roste pravděpodobnost lidí, kteří tu zůstanou, a tady je potřeba vytvořit podmínky, aby děti uprchlíků mohly chodit do škol a byly kapacity ve školách a ve školkách. Je potřeba zjednodušit přístup uprchlíků na pracovní trh,“ řekl ekonom a poslanec Jan Skopeček.

Podle Skopečka je pro integraci uprchlíků důležité, aby začali pracovat. Je však potřeba se vypořádat i s dalšími věcmi. „Některé nálady, které v české společnosti vznikají o tom, že uprchlíci snad žijí na úkor našich občanů a našim občanům se nepomáhá a pomáhá se jenom Ukrajincům, jsou absolutní nesmysly, tak to je potřeba zvládnout, abychom tyto populistické nálady nerozdmýchávali," uvedl poslanec, ale dodal, že čeští občané dokázali, že jsou solidární a ve finanční pomoci Ukrajině se umístili jako třetí na světě.

Jan Skopeček ve Snídani s Novou vysvětlil, že není zatím možné odhadnout, kolik peněz bude potřeba vynaložit na zvládnutí uprchlické vlny, protože nevíme, jak dlouho bude konflikt trvat a jak dlouho zde Ukrajinci zůstanou.

„Myslím si, že náklady budou v řádu desítek miliard korun, pokud budeme chtít zajistit kapacity ve školách, ubytovací kapacity. Bezesporu to je o státním rozpočtu. Poté, co konflikt vypukl, jsme už říkali, že to bude stát peníze a že Českou republiku čeká pravděpodobně novela státního rozpočtu," sdělil poslanec s tím, že v loňském roce byl rozpočet kvůli covidu-19 novelizován třikrát.

Přepis rozhovoru:

Pavel SVOBODA, moderátor:
Jan Skopeček, místopředseda Poslanecké sněmovny za ODS. Dobré ráno, pane Skopečku.

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Dobré ráno vám i divákům.

Kristina KLOUBKOVÁ, moderátorka:
Dobré ráno Vám přejeme.

Pavel SVOBODA, moderátor:
Osobně je to vždycky lepší než přes ten Skype pochopitelně. Hlavní téma strategická pomoc uprchlíkům. Vy o tom budete vlastně dneska jednat, respektive vláda, ale sněmovna následně bude tenhle ten program schvalovat, povězte nám, jak vlastně by to mělo tak nějak v kostce vypadat?


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Je potřeba říci, že my se dostáváme z nějaké fáze první uprchlické vlny, kdy bylo potřeba prostě ten velký počet uprchlíků přímo v České republice a zvládnout to. A v tomto smyslu si myslím, že je potřeba poděkovat zejména obcím a krajům, že ten velký nápor zvládly. Myslím si, že zareagovala vláda i v těch prvotních programech a prvotní pomoci, třeba v těch pěti tisících korunách pro Ukrajince. Vlastně záhy poté Poslanecká sněmovna přijala tzv. lex Ukrajina, kde jsme se snažili zjednodušit udělování těch povolení pro pobyt Ukrajincům, kde jsme se snažili usnadnit podmínky pro to, aby mohli být zaměstnáváni v České republice. A teď samozřejmě jsme před tématem, jakým způsobem zvládnout ty uprchlíky dlouhodobě ve smyslu toho, že já jsem přesvědčen, že někteří tady budou zůstávat dlouho a že se nebudou vracet na Ukrajinu, že tím, jak ten konflikt bude pokračovat a bude dlouhý, tak roste pravděpodobnost těch lidí, kteří tady zůstanou. A tady je potřeba vytvořit podmínky pro to, aby děti těch uprchlíků mohly chodit do škol a byly kapacity ve školkách a ve školách. Je potřeba dál zjednodušit přístup těch uprchlíků na pracovní trh, protože chceme-li, aby ti uprchlíci se rychle a snadno integrovali, tak podle mě základ je to, aby začali pracovat. A k tomu všemu podle mého názoru povedou dnešní kroky vlády, která se o té strategické pomoci bude bavit, jednak, aby dokázala najít dostatečné finanční zdroje na tu pomoc a na to začlenění a zároveň, abychom to začlenění zvládli, protože ve chvíli, kdybychom ho nezvládli, tak by se to obrátilo proti těm samotným uprchlíkům, což určitě nikdo nechce. Protože jsou to opravdu lidé, většinou matky s dětmi, kteří utíkají před válkou a některé ty nálady, které v české společnosti vznikají, že snad žijí na úkor českých občanů, nebo že se českým občanům nepomáhá, pomáhá se jenom Ukrajincům, což jsou absolutní nesmysly, tak to je v tomto smyslu potřeba zvládnout, abychom tyto podobné populistické nálady v české společnosti nerozdmýchávaly.

Pavel SVOBODA, moderátor:
Je fakt, Kristinko, že i vlastně opozice potom volá, aby nějak srozumitelně byly sepsány všechny tyhle věci pěkně pod sebou, pro děti tohle to, pro matky s dětmi, které jsou tedy samotné, tahle pomoc atd. Takže v tom bychom si měli ...


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
To si myslím, že jasný přehledný systém, jasná pravidla, to je bezesporu základ. A o to se musíme snažit. Ale myslím si, že v tomhle tom vláda od začátku postupuje poměrně jasně, rychle a nejenom vláda. Vlastně někdy včera byla zveřejněna data, že čeští občané pomáhají Ukrajině finanční pomocí asi jako třetí na světě, což je úžasná věc. A jak si často říkáme, jak jsme špatní, jak se nemáme rádi, jak neumíme být solidární, tak tady ukazujeme pravý opak. A je potřeba si to taky tyto pozitivní stránky naší společnosti připomenout. Já bych za to všem chtěl poděkovat.

Kristina KLOUBKOVÁ, moderátorka:
To je hezký. Pojďte, říkal jste, že také to potřebujeme jako finančně zajistit. Mluví se o tom, že to bude ta pomoc, to zvládnutí vlny kolem, stát kolem 54 miliard korun, tak kde se tady na to vezmou peníze?


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Já jsem ekonom, mám rád čísla a velmi varuju před podobnými predikcemi, protože opravdu dneska nevíme, jak dlouho ten konflikt na té Ukrajině bude trvat a na základě toho ani neumíme předpovědět, kolik z těch Ukrajinců tady zůstane a kolik se jich bude vracet zpátky. Jak znovu říkám, čím déle ten konflikt bude trvat, tím déle tady budou zůstávat a možná tu zůstanou natrvalo. Takže je velmi těžké odhadovat tu částku. Ale myslím si, že v řádu desítkách miliard korun nás skutečně ty náklady stojí, pokud budeme chtít zajistit kapacity ve školách, pokud budeme chtít zajistit nějaké ubytovací kapacity, které samozřejmě ti Ukrajinci potřebují.

Pavel SVOBODA, moderátor:
Bude to náš...


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
A bezesporu, bude, bezesporu to je o státním rozpočtu. My jsme vlastně už krátce po schválení toho rozpočtu na letošní rok, poté, co ten ukrajinský konflikt vybouchl, tak jsme říkali, že vlastně bude stát peníze a že čeká Českou republiku pravděpodobně novela státního rozpočtu. Nicméně v minulém roce, kdy jsme tu zase bohužel měli covid, tak byl státní rozpočet novelizován 3×. Takže já si myslím, že pokud ten rozpočet bude v souvislosti s těmi náklady na Ukrajinu novelizován jednou ročně, tak to není nic mimořádného. Spíše bude samozřejmě na ministrech jednotlivých rezortů, aby se snažili hledat další úspory, aby ten nárůst nákladů našel na vrub jenom deficitu.

Pavel SVOBODA, moderátor:
Mimochodem někde jsem četl nějaký článek na to téma, že v momentě, kdy jaksi se nějaký stát stane součástí té války ve smyslu právě té humanitární pomoci, přichází spoustu uprchlíků a navíc je to kulturně spřízněná země, tak že sice dojde k nějakému propadu, stojí to peníze, ale následně po nějakém propadu během několika málo let prostě je to vlastně přínosné pro tu zemi, což by se asi s ohledem na to, že kolik těch Ukrajinek teď zejména už tady u nás pracuje, tomu nasvědčuje, že by to takhle mohlo dopadnout, co si o tom myslíte?


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Já jsem rád, že jste rozdělil ty 2 migrační vlny. Já jsem byl velký kritik té migrační vlny, která v Evropě proběhla před pár lety a která přicházela z jiných civilizačních okruhů. Podle mě nesla s sebou velké bezpečnostní riziko. Neříkám, že všichni, ale často ti lidé směřovali spíše za lepším sociálním systémem a za lepšími ekonomickými podmínkami, které v Evropě máme. Toto je prostě případ jiný, tady utíkají opravdu zejména maminky s dětmi z válkou postižené země. A myslím si, že pro zemi našeho typu, která je relativně v porovnání s ostatním světem bohatá, bychom měli prostě být solidární a těm lidem pomoci. Takže v tomto smyslu je dobře, že tyhle 2 migrační vlny rozlišujeme. Ano, správně máme tady pracovní trh, kde je stále několik stovek tisíc volných pracovních míst a bohužel ale je potřeba dodat, že je to trošku jiná struktura, že sem skutečně míří maminky s dětmi, že to jejich začlenění do pracovního trhu je určitě potřebné a budeme se o něj snažit, ale že ten trh práce víceméně potřebuje trošku jiný typ zaměstnanců. Na straně druhé také musíme připomenout, že celá řada Ukrajinců mužů, kteří tady pracovali, museli odejít na Ukrajinu bojovat a ti tu zase na tom trhu chybí. Takže ta struktura je trošičku jiná a nehraje, v uvozovkách, v tomto smyslu nám do karet, ale s tím se nedá nic dělat a kdokoliv nebo jakákoliv ta maminka, která se alespoň částečně na ten trh práce dostane, tak je to dobře, jak pro ni, tak si myslím, že pro Českou republiku, kde ta pracovní síla určitě chybí v celé řadě profesí.

Kristina KLOUBKOVÁ, moderátorka:
Daří se jim zapojovat do toho běžného života, do toho pracovního také?


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Já jsem se bál, že přijdou některé konflikty, které přijdou, může se leccos stát, že nějaký Ukrajinec něco provede, nějaký kriminální čin nebo něco a rychle se tady vzedme nějaká špatná nálada, tak já jsem rád, že se to zatím v nějakém velkém množství neděje nebo o těch zprávách nevím. Naopak mám pocit, že kdo pracuje, kdo pracovat skutečně chce, tak se snaží Česká republika nebo i podnikatelé třeba i obce nabídnout pracovní místa. Samozřejmě je problém u těch více kvalifikovaných Ukrajinců, třeba u lékařů nebo lékařek, že samozřejmě ta jazyková bariéra jim ještě nedokáže nebo neumožňuje to, aby tu svoji vysokou kvalifikaci dokázali realizovat i v České republice, protože ta jazyková bariéra v tom zkrátka v určitých typech profesí, jako jsou třeba lékaři, prostě brzdi.

Pavel SVOBODA, moderátor:
Velká škoda, snad se to brzy vyřeší. Budete mluvit s panem předsedou Fialou nějak?


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Občas s ním mluvím.

Pavel SVOBODA, moderátor:
Máme vzkaz, my tady měli včera pana Hůleho, mluvili jsme právě o tom, že senioři a samoživitelé, samoživitelky, kteří jsou na tom finančně špatně, tak že mají problém, když to řeknu zjednodušeně, vyplnit tu hromadu papírů, které jsou tady od roku 2018, tak že kdybyste mu vyřídil, jestli by to mohli ve vládě nějak probrat a nějak to zjednodušit?


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
To určitě vyřídím. Ale já jsem nešťastný z celé řady formulářů a kritizuju státní správu a byrokracii bez ohledu, kdo je ve vládě, budu to dělat i ve chvíli, kdy jsme ve vládě my, protože někdy ti úředníci a nechci házet zase všechny úředníky do jednoho pytle, máme velkou většinu kvalitních úředníků, kteří nám pomáhají, a často ty úřady produkují prostě nesmyslné formuláře, nad kterými zůstává rozum stát, a to platí při jakékoliv vládě a budu k tomu kritický, ať už v té vládě bude kdokoliv.

Pavel SVOBODA, moderátor:
Zredukujme počet kolonek.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Určitě, to je, myslím základní heslo, které je potřeba dělat.

Kristina KLOUBKOVÁ, moderátorka:
A děkujeme za návštěvu.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Děkuju. Hezký ráno a pěkný den.

Pavel SVOBODA, moderátor:
Hezké ráno.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS