19. dubna 2022

ČRo Plus: S regulací, zvláště v boji s dezinformacemi musíme pracovat velmi obezřetně a velmi opatrně

(ČRo Plus) Vláda se zatím nechystá měnit zákony kvůli zlepšení obrany před dezinformačními kampaněmi, nyní zejména z Ruska. „V tuto chvíli není možné do stávající legislativy zasahovat, mohli bychom s vaničkou vylít i dítě a poškodit demokracii a svobodu slova,“ říká europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS).

Celou debatu s Veronikou Vrecionovou si můžete poslechnout na ČRo Plus.

Europoslankyně souhlasí s tím, že jde o velký problém, zvláště Rusko používá způsob hybridní války a zasahuje podle ní i do prostoru v Česku. Situace ale podle ní nemá jednoduché řešení.

„Ukazuje to i diskuse v jiných zemích. Například Slovensko nějakou legislativu upravilo a již nyní dochází k velké kritice. A to ta úprava byla přijata pouze s časovým omezením. My jsme demokratický stát a svoboda slova je nesmírně důležitá a na ní stojí demokracie, to je jeden z těch základních pilířů. Musíme být nesmírně opatrní a já bohužel v tuto chvíli žádné jednoduché řešení, které by nám pomohlo, nevidím,“ přiznává.

„Vláda se tomu intenzivně věnovala a není to o tom, že by parlament nechtěl, že by vláda nechtěla. Jen tady zatím není žádný jednoduchý nástroj, který by to ošetřil tak, aby zároveň nezasáhl svobodu slova a který by nebylo možné v budoucnu někdy zneužít,“ dodává Vrecionová.

S regulací, zvláště v boji s dezinformacemi musíme pracovat velmi obezřetně a velmi opatrně, reaguje europoslankyně. „Protože kdo bude ten, kdo to bude určovat? Tohle se nám může do budoucna vymstít. Jsem přesvědčená o tom, že je potřeba neustále o tom diskutovat, že to klade velké úkoly před všechny, ať jsou to politici, novináři, nevládní organizace i jednotliví občané. Na Google, Facebook a tak dále je potřeba neustále tlačit v tom smyslu, aby třeba když někde někdo zjevně pracuje s nějakou lží, aby se pod tím příspěvkem objevila statistika, nebo aby byly informace uváděny na pravou míru. Ale nejsem si jistá, že je možné vymyslet způsob regulace, která se společnosti do budoucna nevymstí,“ zdůrazňuje.

Veronika Vrecionová připomíná, že vláda zřídila pozici vládního zmocněnce pro boj s dezinformacemi. „Například došlo už k vypnutí několik webů. V případě, že by se něco takového dělo dále, samozřejmě vláda musí zasáhnout, protože jsme nyní v mimořádné situaci. A ta mimořádné kroky může vyžadovat a bude vyžadovat. Nicméně si nemyslím, že tady mluvíme o plošné legislativní úpravě. V tuto chvíli nevidím možnost, jak to vymyslet,“ uzavírá europoslankyně za ODS.

Veronika Vrecionová

poslankyně EP
členka Programového týmu ODS životní prostředí a zemědělství