11. dubna 2022

CNN Prima News: Hlavní zprávy

(CNN Prima News) Hostem hlavní zpravodajské relace Hlavní zprávy CNN Prima News byl v živém vstupu místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček.

Celou debatu s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Roman ŠEBRLE, moderátor:
U tématu zdražování ještě zůstaneme v. Živém vysílání teď vítám Alenu Schillerovou, předsedkyni
poslaneckého klubu ANO a Jana Skopečka, místopředsedu Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky a člena ODS. Dobrý večer oboum. Začnu u dámy. Jaká je hlavní příčina zdražování?

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu a 1. místopředsedkyně hnutí /ANO/:
Inflace, která byla dnes oznámena Českým statistickým úřadem, už opravdu nemá obdoby. Samozřejmě, že velice jí dopomohla válka na Ukrajině. Ale nemůžeme na ni všechno svádět, protože inflace už před vypuknutím války byla podle Českého statistického úřadu přes 11 %. Když se podíváte na ty 3 největší položky, to znamená, první je benzín a nafta, tak je to přes 50 %. Když se podíváte na plyn, tam je zhruba 38 % necelých, elektřina kolem 25 %, ale bohužel jsou tam další položky. Potraviny, máslo mouka, to se pohybuje kolem 30 % ale i oděvy, boty atd. V podstatě dneska už nenajdete komoditu, která by nebyla tou inflací postižena. Tzn. bylo to nastartováno už před válkou. Nicméně válka to jednoznačně prohloubila. Takže je to jasný důvod.

Roman ŠEBRLE, moderátor:
Pane Skopečku, souhlasíte s těmi příčinami?


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda sněmovního rozpočtového výboru /ODS/:
Ano, překvapivě souhlasím. Tentokrát skutečně válka na Ukrajině prohloubila ten problém rostoucí inflace, ale určitě ten problém nezpůsobila. Na ten problém jsme si zadělali předcházejících letech poměrně uvolněnou měnovou politikou a uvolněnou fiskální politikou. To tempo tisknutí nových peněz a velmi nízké úrokové sazby. A na straně druhé velmi rychlé zadlužování a velmi vysoké schodky rozpočtu, to způsobilo záplavu levných peněz v ekonomice, která nebyla odůvodněná. Za ní nebyl skutečný ekonomický výkon a skutečný růst produktivity práce. To všechno způsobilo inflaci, která nás dneska dobíhá.

Roman ŠEBRLE, moderátor:
Zůstanu u vás. Mají se lidé připravit na to, že ceny dál porostou a kdy růst cen skončí?


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda sněmovního rozpočtového výboru /ODS/:
Myslím si, že skutečně období vysoké inflace jen tak neskončí, že ty nadcházející měsíce budeme si muset zvyknout na podobně vysoká čísla. Kdy inflace skončí? Podle těch predikcí by polovina příštího roku se ta inflace mohla vrátit na procenta, na která jsme byli zvyklí. Ale k tomu je potřeba, abychom se začali v hospodářské politice chovat zodpovědněji a racionálněji. Prostě ukazuje se více, než kdy jindy, že neodpovědná fiskální politika a utrácení, kdy ten stát utrácí více, než co si může dovolit, to velmi dlouhé období velmi nízkých úrokových sazeb není nic normálního, na co bychom si mohli zvykat. A co nemá své náklady, má své náklady a ty náklady bohužel budeme nést tuhle chvíli. V hospodářské politice musíme začít dělat racionálnější kroky. To znamená i v oblasti veřejných financí utrácet jenom za to, co si můžeme dovolit a na co ta ekonomika má.

Roman ŠEBRLE, moderátor:
Paní Schillerová, mohou se lidé proti zdražování vůbec nějak bránit?

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu a 1. místopředsedkyně hnutí /ANO/:
Já bych především ještě reagovala na to utrácení. My jsme 2 roky byly těžké covidové situaci. Museli jsme pomáhat firmám a lidem. Nakonec nás i opozice bývalá, za kterou mluví dneska pan Skopeček, k tomu vyzývala. Kdybychom dali na všechny jejich výzvy, tak bychom tratili o 200 miliard v daňových úpravách navíc. Ale podívejte se třeba do Německa, měli jste ho v předtáčce. Německo bylo velice často nám předhazováno jako země, která mnohem masivněji podporovala ekonomiku za covidu a podporuje ji i nyní a podívejte se, jaká je tam inflace. Ta inflace je třetinová. Čili každopádně já chci říct jednu věc - vláda zatím pro to nic nedělá. Nijak nepomáhá. Ty kroky, které byly učiněny, jsou minimální. To znamená, musí začít připravit jasný plán a jasný balíček. My jsme ho už představili. Máme celou řadu návrhů. Jsme připraveni spolupracovat, ale v tuto chvíli se neděje nic. Samozřejmě toto je důsledek.

Roman ŠEBRLE, moderátor:
Pane Skopečku, za vládní stranu mohou se tedy lidé vůbec nějak bránit zdražování?


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda sněmovního rozpočtového výboru /ODS/:
Bránit lidé zdražování příliš nemohou. Respektive musí asi projít své rodinné rozpočty a přizpůsobit své výdaje tomu cenovému růstu. To tak bezesporu je. Ale připravit se na to nikterak nejde. Já bych ještě se jenom vrátil. Nikdo nevyčítá předchozí vládě pomoc v době covidové krize, ale bavíme se o tom, že tady dlouhodobě se hospodařilo celých 8 let velmi špatně. Ten extrémní nárůst té výdajové strany rozpočtu neodpovídal jakémukoliv ekonomickému výkonu. A pokud se podíváme i na to Německo, tak tam není třetinová inflace. Je tam více jak poloviční inflace. Čili ta inflace postihla celý západní svět nebo jeho většinu a je to také způsobeno a uvolněnou měnovou politikou. Ale ta fiskální politika předchozí vlády hnutí ANO tu inflaci velmi přifoukla. A pokud budeme vytvářet v občanech České republiky dojem, že v tu je prostor pro to, aby vláda nějak masivně více utrácela a přidávala na výdajích státního rozpočtu, tak to bychom jenom tu inflaci roztáčeli tak, jako to dělala paní ministryně Schillerová v předchozí vládě.

Roman ŠEBRLE, moderátor:
Alena Schillerová a
Jan Skopeček ve vysílání CNN Prima News. Děkujeme za odpovědi a pěkný večer.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu a 1. místopředsedkyně hnutí /ANO/:
Děkujeme. Pěkný večer.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda sněmovního rozpočtového výboru /ODS/:
Krásný večer.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS