8. dubna 2022

Seznam Zprávy: Vysoké marže na paliva? Takhle to být prostě nemůže

(Seznam.cz) Ministerstvo financí pohrozilo pumpařům regulací cen. Nelíbí se mu příliš vysoké marže. Ještě před dvěma týdny přitom úřad tvrdil, že je vše v pořádku. Co se změnilo? Jak stát pomůže lidem, které ohrožuje inflace? A kdy si ODS vybere kandidáta na prezidenta?

Celý rozhovor se Zbyňkem Stanjurou můžete zhlédnout na Seznam Zprávy.

Hostem Ptám se já byl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Stát by mohl jako mimořádné opatření zastropovat marže prodejců pohonných hmot od začátku května, Ministerstvo financí zpracuje výměr ceny. Uvedl to ve čtvrtek ministr financí, podle kterého chce vláda dát ještě prodejcům čas, aby marže upravili sami. Ještě na konci března přitom Stanjura tvrdil, že ceny u pump není potřeba regulovat.

V pátek Ministerstvo financí také zveřejnilo nový odhad růstu ekonomiky. Podle něj růst v letošním roce klesne z lednových 3,1 procenta na 1,2 procenta a poroste i inflace. Zatímco ekonomové hrozí až 15 procenty, Stanjurův resort počítá s 12,3 procenty.

Podle ministra budou odhady sloužit i jako podklad pro novelu letošního rozpočtu. Tu plánuje úřad předložit vládě nejdříve koncem června kvůli výdajům souvisejícím s dopady konfliktu na Ukrajině.

Zbyněk Stanjura

ministr financí