7. dubna 2022

Praha 16: Nový domov pro uprchlíky

(Noviny Prahy 16) Desítky ukrajinských maminek s malými i většími dětmi uprchly před válkou a už několik dní po začátku konfliktu našly svůj dočasný nový domov v Radotíně.

Na radotínské radnici už zase pravidelně zasedá krizový štáb. „Ještě jsme se neotřepali z krize spojené s koronavirem a už tady máme další těžkou situaci. Krizový štáb jsme po začátku ruského útoku začali svolávat každý den, poté se frekvence setkávání lidí z vedení radnice, policie, školy a dalších zainteresovaných složek změnila na dvoudenní,“ říká starosta a šéf radotínského krizového štábu Karel Hanzlík.

Úkolem krizového štábu byla rychlá reakce na uprchlickou vlnu z Ukrajiny, odkud do hlavního města dorazily desítky tisíc lidí. První běženkyně přijely do Radotína už týden po začátku konfliktu. „Radnici se podařilo velmi rychle připravit zázemí pro necelou padesátku běženkyň a jejich dětí v bývalém domě s pečovatelskou službou v ulici Na Benátkách. Válka na Ukrajině vypukla ve čtvrtek, v neděli už se sešli dobrovolníci, aby začali s úklidem tohoto objektu,“ uvádí místostarosta Radotína Miroslav Knotek. A v pátek, osm dní od začátku ruské invaze, už do bývalého „pečovateláku“ přijely první rodiny.

Radnice poté spustila komplexní program pro práci s uprchlíky. „Kromě ubytování chystáme postupné začlenění ukrajinských dětí do školní výuky, o volnočasový program se postarají naše kulturní a sportovní organizace,“ vysvětluje Karel Hanzlík. Matkám radnice pomůže s hledáním práce, aby se byly schopné co nejdříve o sebe a své příbuzné postarat. Nejméně do půlky dubna mají zajištěné stravování, o které se společně starají školní jídelna a bar nad krytým bazénem. Běžencům se otevřela s pomocí a nabídkou kulturního vyžití místní knihovna i Kulturně-komunitní centrum Koruna. Začaly také adaptační kurzy.

Uprchlická krize spustila v Radotíně obrovskou vlnu solidarity. Dům s pečovatelskou službou pomohli připravit a vybavit místní lidé a organizace. Velký příval materiální pomoci zaznamenalo také Centrum humanitární pomoci Ukrajině, které už od roku 2020 sídlí v bývalé výtopně u panelových domů, již spravuje radotínská radnice. Do Kyjevské oblasti vypravilo trojici vozidel se sesbíranou pomocí – s léky, potravinami, oblečením, spacími pytli, ale také s vojenskou výstrojí.

Štítky:
komentář