31. března 2022

CNN Prima News: Pomoc nemůže být plošná. To je jen sen všech socialistů

(CNN Prima News) Kromě uprchlické vlny z Ukrajiny zakouší Česko i zvyšování cen. Bývalý předseda Zelených Matěj Stropnický v souvislosti s tím vyzval vládu, aby více pomáhala českým domácnostem. Pomoc by podle něj měla být plošná. Europoslanec Alexandr Vondra z ODS to ale s ohledem na stav státního rozpočtu považuje za nesmysl.

Celou debatu s Alexandrem Vondrou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Vláda ve středu rozhodla o zvýšení životního a existenčního minima. Částky se od dubna zvýší o deset procent. V návaznosti na to stoupnou některé dávky a vzroste počet rodin, které na ně budou mít nárok. Kabinet tím reaguje na zvyšování cen.

„Vím, že ceny plynu jsou dramatickým zásahem i do života vyšší střední třídy. Plošně ale pomáhat nemůžeme. Je to sen všech socialistů. Podívejte se na stav státního rozpočtu. Vláda na to prostě nemá peníze,“ myslí si Alexandr Vondra.

S tím místopředseda ODS Alexandr Vondra také nesouhlasil. „Zvýšení životního minima a dalších příspěvků v zásadě přesně odpovídá zvýšení ve spotřebním koši. Pokud se inflace bude nadále prohlubovat, vláda může minimum ještě zvýšit. Teď není důvod to dělat,“ řekl Vondra.

Alexandr Vondra

místopředseda strany
europoslanec