10. března 2022

ČRo Plus: Na Green Deal teď není čas. Využijme obnovitelné i uhelné zdroje

(ČRo Plus) Evropská komise chce snížit závislost na ruském plynu o dvě třetiny do konce roku a úplně do roku 2030. Německo už řeklo, že se bez ruských dodávek obejde. „Evropa denně platí Rusku denně 600 miliard eur za ropu a plyn, de facto tak financuje válku. Putin se navíc může rozhodnout, že nás odstřihne, takže to berme jako výzvu a připravme se,“ souhlasí europoslanec Evžen Tošenovský (ODS).

Celou debatu s Evženem Tošenovským si můžete poslechnout na ČRo Plus.

„V této chvíli bojujeme jen o čas. Musíme ale také dát jasně najevo, že nechceme být vydíráni, proto je třeba hledat veškeré zdroje, abychom vykryli ten případný výpadek právě v tom krátkém časovém okamžiku,“ dodává občanský demokrat.

Evžen Tošenovský ale vidí jiné řešení: „Bude potřeba opustit ideologická klišé typu Green Deal a podívat se, jaké další kapacity můžeme otevřít. Včetně uhelných. Stejně před to budeme postaveni, protože průmysl začíná trpět.“

„Je třeba velmi rozumně využívat všech možností fotovoltaiky, podpořit ji ještě více z evropských peněz. Ale potřebujeme záložní kapacitu, ze které nám plyn může vypadnout. Takže Green Deal se urychluje, ale uhlí budeme muset oživit,“ zdůrazňuje Evžen Tošenovský.

Občanský demokrat ale opakuje, že je třeba využít veškerých možností a nezavrhovat uhlí. „Obnovitelné zdroje levné, ovšem pořád neumíme zálohovat energii z léta do zimy a potřebujeme čas pro velmi rychlé odstřižení. Věřím ale, že napříč Evropou zvládneme dohodnout nové smlouvy na LNG a nové terminály,“ předpokládá Evžen Tošenovský.