2. března 2022

Události, komentáře: Pomoc válečným uprchlíkům

(ČT 24) Hostem diskusního pořadu Události, komentáře ČT24 byl předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman Martin Kuba.

Celou debatu s Martinem Kubou můžete zhlédnout na ČT24.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Řada uprchlíků míří kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině i do Česka. V tuzemsku začínají vznikat další asistenční centra, kde můžou vyhledat pomoc. Úřady očekávají, že migrační vlna bude dál sílit.

Poslední host Událostí, komentářů
Martin Kuba, jihočeský hejtman a předseda Asociace krajů. Zdravím vás. Dobrý večer do Budějovic.

Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Hezký večer z Budějovic.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Nebo z Budějic, jak vy říkáte, já se omluvám.


Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Z Budějic, ano.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Tak, tak, ano. No, pojďme na vážnější notu, jaká je vaše osobní zkušenost z kraje? Připravujete registrační centrum, na letišti sháníte dobrovolníky, tlumočníka nebo tlumočníky. Člověka napadne, že jdeme z krize do krize, jak to teď vypadá konkrétně u vás?


Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Já myslím, že to ne, že vás to napadne, ono to tak je. My jsme v pátek zavřeli očkovací centrum. A teď jsem přijel přímo z letiště, kde jsme po 24 hodinách, chci moc poděkovat hasičům, policistům, všem, kteří tam od rána makali. Teď jsme to dostavěli, postavili to centrum pro uprchlíky. My jsme ho stavěli tak, když vidíme ty obrázky z té Prahy, protože zase jsme si představili, jak ti lidé a říkal jsem to zadání je úplně jasné, zkuste si představit, že naši rodiče, naše manželky nebo naši blízcí by někde po třech dnech vystoupili v cizí zemi, tam je vysadí do nějaké budovy a oni tam budou muset strávit několik hodin, s touhle vizí to dělejte. Potřebovali jsme na to velké prostory. To není jenom o stolečkách a úřednících a razítkách, s kterými mají odejít, to je o tom, aby tam mohli strávit čas, aby tam bylo ubytování, aby si tam mohli lehnout, aby se tam všichni nemačkali na nějakých chodbách. S tímhle jsme to postavili, proto jsme vybrali to letiště. A teď jsme to vlastně dodělali a teď jsem se odsud vrátil.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Aby si tam taky děti mohly pohrát a cítily se tam v bezpečí, předpokládám, to asi podepíšete?


Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Dětský koutek je tam, myslím, pane redaktore, jeden z nejhezčích.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
To je dobře, tak za to velký dík. Jaká je, teď se vás ptám jako šéfa asociace, aktuální situace v jednotlivých krajích, pokud se týká lidí přicházejících z Ukrajiny, dá se říci, kde jich je nejvíce? Probíhá koordinace, vyměňujete si informace nebo třeba už i nějakou konkrétní pomoc, myslím mezi regiony?


Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Já jsem především o tom dneska mluvil s panem ministrem vnitra a vlastně s
Martinem Kupkou, ministrem dopravy, protože teď je to opravdu tak, že v té první vlně přicházeli lidé, kteří tu někoho měli, prostě jdou do nějakého známého prostředí. To je taky vidět, ono dneska v těch krajích ne každý chce ubytovat. Samozřejmě ten nápor je tak, že to vlastně přichází od moravských krajů a bude se to přesouvat do českých. A teď je třeba, aby vláda vlastně nastavila systém, kdy už budou přicházet ti lidé, kteří vlastně k nikomu nepatří. Přijdou na hranice, nastoupí do nějakého vlaku a dostanou se do České republiky a tady už musí fungovat systém vlády, která bude v průběhu té jízdy v tom vlaku s nimi řešit, jestli mají nějaký cíl, k někomu jedou a nebo ne a potom je rozřazovat tak, aby některé kraje nebyly přetížené. Ale abychom prostě někoho poslali do Liberce, někoho do Hradce Králové někoho do Budějovic, o tom jsem dneska mluvil s panem ministrem Rakušanem, Martinem Kupkou. Všichni jsou si toho vědomi a myslím, že to je nutný systém, který musí prostě naběhnout.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Už trošku jdeme do budoucnosti, tak pojďme zkusit jít společně ještě o 1 krok dál, protože teď je to všechno zaměřeno na okamžitou pomoc, ale čas bude postupovat, bude potřeba pro ty lidi najít práci, to je nejenom místo, ale i pracovní povolení, školy, to je asi hlavně otázka kapacit, jsme už na tohle nebo jste už na tohle i v regionech připraveni, anebo je to zatím příliš předčasná úvaha, se kterou mě zatím v uvozovkách vyhodíte?


Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Já vás s ní nevyhodím. Já mám třeba zítra schůzku se zástupci Hospodářské komory, kteří budou už připraveni vlastně těm lidem, kteří budou chtít pracovat, dát dohromady nějaký seznam, který bychom jim rádi potom nabízeli. Pokud se ti lidé budou už do té práce chtít zapojit. Já myslím, pane redaktore, že tu trochu delší budoucnost budeme muset vlastně počkat, až jak dopadne ten konflikt na té Ukrajině. Asi je jasné, pokud se podaří evropským zemím, Západu a především Ukrajincům svoji zemi ubránit a za pomoci Západu vrátit ruskou armádu tam, kam patří, tak se ti lidé určitě podle mého budou chtít vrátit. Pokud by se ten konflikt nějak dlouho táhl, tak řada těch otázek, o kterých jste tu mluvil, bude na stole, pak bude jasné, že ti lidé tu nemohou být bezprizorní a dostávat jenom peníze z nějakých sociálních dávek a všechny tyhle programy budou muset velmi aktivně nabíhat. Takže teď to nějakým způsobem krokujme, jde o okamžitou pomoc, na ni bude navazovat ta rychlá, to znamená, kdo chce pracovat, a měl by, tak ho do toho začlenit. A uvidíme, co nám přinesou příští týdny a měsíce.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Já vás nechci tlačit do odpovědí, protože nikdo nevíme, co bude za týden, za 14 dní, ale když se bavíme o lidech z Ukrajiny, tak víme, že Česko je, nechci říct na nich závislé, ale v některých oborech si to bez nich už za ta poslední desetiletí ani neumíme představit. Teď chybí trhu zhruba 250 000 rukou pracovní síly, takže člověka napadne, jestli řada z nich si nakonec neřekne, přece jenom tady v Česku je klidněji, bezpečněji, jestli jsme i na tohle připraveni, třeba i mentálně, ale i fakticky?


Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Já myslím, že popisujete úplnou realitu toho trhu. Jestli je někdo, kdo by vlastně ten prostor na tom trhu, řekněme, ty profese, které třeba už jako čeští obyvatelé třeba nechtějí dělat, tak je někdo, kdo je nám kulturně blízký a tady působí, tak ti Ukrajinci to bezesporu jsou. Pak je třeba také si ale uvědomit, že sem teď budou spíš přicházet ženy s dětmi. Řada těch profesí a řada firem třeba, která je závislá na těchhle těch profesích, které vykonávají ukrajinští obyvatelé, zase potřebuje muže. Takže ono se to opravdu, myslím, bude odvíjet od té budoucnosti té Ukrajiny jako celku. Ale myslím, že popisujete velmi důležitou a reálnou otázku, na kterou si jako Česká republika budeme muset rychle odpovědět a připravit ty procesy tak, abychom případně ty lidi dokázali do toho pracovního trhu začlenit, protože, že ta poptávka je a že je obrovská, to je úplně jasné.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Jestli dovolíte ještě poslední takovou meziotázku, z vašeho předchozího oboru, tedy myslím ze zdravotnictví, mám pocit, že to už je docela sofistikovaná práce ve zdravotnictví, vždycky je a tam přece už také pracuje řada a myslím, že i žen z Ukrajiny nebo se mýlím?


Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
To se určitě nemýlíte. Je ale pravda, že ty ženy, které tu pracují, sem většinou přichází třeba po škole s nějakým zdravotnickým vzděláním, to teď určitě nebude standard. Teď vám přijde vlastně takový jako sociální mix, kdy nejste si úplně vědom, jaké lidi očekáváte. To znamená, že jsou tady už třeba sestřičky Ukrajinky, to je úplný fakt, ale ony sem přichází za jiných podmínek a vyloženě si je sem vedete jako zdravotnicky vzdělané lidi. To se teď bude lišit. Ale bezesporu ten prostor na tom trhu je. Otázka je, kolik z toho je třeba pracovních míst právě třeba pro maminky s dětmi a kolik ty firmy třeba strojařské nebo jiné prostě poptávají více mužů, to se nám bude ukazovat.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A poslední věc, prosím jen velmi stručně, napadlo vás teď, že jste se vlastně v roce 2013 jako ministr průmyslu potkal s Vladimirem Putinem, vzpomněl jste si na to?


Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Vzpomněl jsem si na to velmi. Já musím říct, že jsem si na to vzpomněl ve chvíli, kdy se dívám na ty hrůzostrašné obrázky, kdy ten člověk dneska sedí a 20 m proti němu prostě nesedí nikdo. My jsme tenkrát tam byli na mezistátní návštěvě s
Petrem Nečasem a zažili jsme takovou zvláštní situaci, kdy vlastně v té chvíli byl problém na toku ropy ropovodem, a to jednání těch delegací v té chvíli prezident Putin přerušil, protože to považoval za nějaký problém a vzal mě a Petra Nečase do nějaké malé pracovny, takže my jsme s ním seděli opravdu na pár metrů. Já musím říct, že teď se mi to, jednak mi to řada mých kamarádů, kterým jsem to vyprávěl, teď připomíná, a je to až neuvěřitelné. Ale to, co se děje v Rusku, to, co předvádí v téhle chvíli prostě Putin, je naprosto nepřijatelné. Ale musím říct, že tuhle tu osobní zkušenost tedy mám a že se mi mnohokrát v těchhle těch chvílích vybavila.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Děkuju vám za vaše odpovědi i za váš čas. Na shledanou.


Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Děkuju, na shledanou.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Vám děkuji za pozornost. Mějte se hezky a dobrou noc.

Martin Kuba

předseda Asociace krajů ČR
hejtman Jihočeského kraje
předseda regionálního sdružení