15. února 2022

INFO.cz Okamura znovu zablokoval sněmovnu: Každý vidí tu totální destrukci

(INFO.cz) Únorová schůze poslanců začala stejně jako ty předešlé – obstrukcí SPD. Chvilku po 14:00 si vzal slovo Tomio Okamura a nikoho až do večerních hodin nepustil ke slovu. O tom, co s tím koalice, která v dolní komoře disponuje pohodlnou většinou 108 hlasů, hodlá dělat, jsme hovořili se sněmovním matadorem Markem Bendou z ODS. Podle něj to vláda bude muset ještě nějakou dobu vydržet. „Mám naději, že v hnutí ANO pochopí, že nekonečné obstrukce škodí i jim. A že se třeba budou jeho zástupci schopni posadit s námi k jednomu jednacímu stolu,“ říká Benda v rozhovoru pro INFO.CZ.

V úterý začala další schůze sněmovny, a jsou tady další obstrukce ze strany SPD. Co s tím budete – pokud vůbec – jako většinová koalice dělat?

Já myslím, že musíme ještě nějaký čas vydržet. Zatím nám předvádí obstrukce zejména hnutí SPD – nekonečné obstrukce. Tam ale není, abych tak řekl, o čem vyjednávat. U SPD ten prostor prostě není. A myslím, že zástupci hnutí ANO musí pochopit, že tyto nekonečné obstrukce začínají škodit i jim. Ta situace i je vystavuje nebezpečnému světlu. A teprve až to pochopí, můžeme se začít bavit o tom, co bude dál ve sněmovně.

A myslíte si, že to zástupcům hnutí ANO už začíná docházet?

To se musíte zeptat jich. Ale myslím si, že už začínají vidět, že to, co se tady děje, není úplně normální – každá schůze začíná tři hodiny dlouhým projevem Tomia Okamury o ničem.

S tím nepochybně souvisí volba posledního místopředsedy sněmovny. Hnutí ANO naposledy nominovalo Karla Havlíčka, hlasů ale dostatek nezískal. Pokud bude ANO na své nominaci trvat, bude už zvolen?

Ta volba má být zítra ve 13:30. A samozřejmě, ta volba je tajná, takže nelze předjímat, jak bude každý poslanec hlasovat. Osobně si ale myslím, že není bez naděje, že by Karel Havlíček tentokrát prošel.

A pokud říkáte, že se musíte pokusit o nějakou dohodu s hnutím ANO, znamená to, že byste šli do nějaké změny jednacího řádu sněmovny? Mluvíme spolu v momentě, kdy už skoro tři hodiny mluví Tomio Okamura, a sněmovna si ještě neschválila ani program…

A to nelze vyloučit, že program dnes neprojde vůbec, takže se o něm bude hlasovat až zítra… Já myslím, že každý vidí tu totální destrukci, kterou tady předvádějí. Ale k otázce: některé věci se dají řešit úpravami vnitřních usnesení sněmovny, které už v minulosti například časově omezily příspěvky poslanců ke změnám programu schůze, a pak jsou i věci, které by se musely řešit úpravou jednacího řádu. I to je určitě ve hře.

Celý rozhovor si můžete přečíst na INFO.cz.

Marek Benda

předseda poslaneckého klubu PČR