14. února 2022

Události ČT: Růst cen brzdí silná koruna

(ČT 1) Hostem hlavní zpravodajské relace Události České televize byl v živém vstupu ministr financí a první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura.

Celý rozhovor se Zbyňkem Stanjurou můžete zhlédnout na ČT.

Michal KUBAL, moderátor:
Inflace v Česku za poslední rok vystoupala bezmála na pětinásobek. Na začátku loňského roku se pohybovala kolem dvou procent, v prosinci se už blížila k sedmi procentům a minulý měsíc chyběla jen desetina bodu k deseti procentům. Proč takový rozdíl mezi prosincem a lednem? Tady je porovnání přímo mezi nimi. Za jediný měsíc zdražily bydlení, voda, energie a paliva téměř o 10 %. Ceny potravin stouply s přelomem roku o víc než 4 %. Zhruba tříprocentní růst pak vykázaly rekreace, kultura, alkohol, tabák, stravování a ubytování. Za celý letošní rok se inflace podle Ministerstva financí bude poměrně držet na hodnotě 8,5 procenta. Růst mezd se odhaduje přibližně na 5,5 procenta. Pokud se předpoklady naplní, reálná hodnota výdělků tedy klesne. A hostem Událostí teď ministr financí
Zbyněk Stanjura. Dobrý večer. Inflace 10 %, není čas na rázné systémové kroky, ke kterým vyzývá opozice, co může vláda udělat a co vláda udělá?

Zbyněk STANJURA, ministr financí a 1. místopředseda strany /ODS/:
Dobrý večer, tak vláda už udělala. Předložili jsme návrh rozpočtu, kde schodek je o 100 miliard nižší, než navrhla vláda Andreje Babiše, je o 140 miliard nižší, než byl výsledek hospodaření v minulém roce, a je dokonce o 220 miliard nižší, než byl schválen rozpočet pro rok 2021, který tehdy schválili komunisté, socialisté a hnutí ANO. To je přesně věc, kterou vláda dělat má, a ten rozpočet je určitě protiinflační.

Jakub MUSIL, redaktor:
Nechcete jít tou polskou cestou, tam vláda dočasně snížila daně u pohonných hmot, u potravin?


Zbyněk STANJURA, ministr financí a 1. místopředseda strany /ODS/:
Ne, nechceme, protože to je plošné opatření a my dlouhodobě říkáme, že lepší je adresná pomoc těm, kteří ji skutečně potřebují, a ne všem. My vlastně v příštích dnech buď tuto, nebo příští vládu rozhodneme o navýšení důchodů, přestože jsme našli úspory skoro 80 miliard korun, tak jsme připravili víc než 20 miliard korun na mimořádné zvýšení důchodů, které bude od června. A v příštích týdnech dostanou všichni naši senioři dopis, v kterém bude přesná částka, o kterou se jim zvýší důchod od června, a současně tam bude informace, jakým způsobem a kde mohou požádat o příspěvek na bydlení, pokud jejich náklady na bydlení překročí 30 % mimo Prahu a 35 % v Praze.

Michal KUBAL, moderátor:
Ten průměrný důchod v červnu kvůli inflaci se mimořádně zvýší, podle všeho o víc než 1 000 Kč. Jde tedy o maximální variantu, středová počítá s devíti procentní inflací. Je tedy ten dopad na státní rozpočet zhruba těch 20 miliard, které jste zmínil?


Zbyněk STANJURA, ministr financí a 1. místopředseda strany /ODS/:
Ano, je to něco přes 20 miliard. My v tom návrhu rozpočtu, který jsme poslali minulý týden do Sněmovny a který schválila naše vláda, jsme vyčlenili částku 21 miliard. Takže do té částky se určitě vejdeme. A v průměru o těch více než 1 000 Kč se zvýší důchody. A podotýkám ale v průměru.

Michal KUBAL, moderátor:

Zbyněk Stanjura díky za čas.

Zbyněk STANJURA, ministr financí a 1. místopředseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání, na shledanou.

Zbyněk Stanjura

ministr financí
1. místopředseda strany
poslanec PČR