11. února 2022

Události ČT: Pandemický zákon se vrací do sněmovny

(ČT 1) Hostem hlavní zpravodajské relace Události České televize byla v živém vstupu první místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Eva Decroix.

Celý rozhovor s Evou Decroix můžete zhlédnout na ČT.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Lídři koaličních poslaneckých klubů jednají o dalším postupu při schvalování novely pandemického zákona. Včera ji zamítl Senát, a vrací se tak do sněmovny. Předlohu chce vláda k tomu, aby mohla některá protiepidemická opatření platit i v březnu a bez nouzového stavu. O jeho vyhlášení ale ministr zdravotnictví požádá, pokud poslanci během následujících dvou týdnů Senát nepřehlasují.
A hostem Událostí je
Eva Decroix, místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS. Dobrý večer.

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
Dobrý večer vám i divákům.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Jaký by byl váš argument, proč je třeba mít pandemický zákon ještě v březnu?

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
Ten argument zazněl ze strany ze pana ministra zdravotnictví. On se vyjadřuje jednoznačně, že k tomu, abychom zvládali tu doznívající epidemii, tak potřebujeme mít nějaký nástroj. A my od začátku tvrdíme, že nástroj v podobě pandemického zákona je šetrnější k právům občanů než nouzový stav.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Mně šlo ale především o ten březen, protože druhá věc je pak podzim, tam jsou nějaké obavy, ale do podzimu je ještě daleko, tak nebylo by lepší, aby přijímání té novely probíhalo ve standardním legislativním procesu, ve větším klidu místo toho spěchu a ve stavu legislativní nouze, není kam spěchat?

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
Určitě bychom to uvítali všichni. My
poslanci, kteří máme za sebou to poměrně dlouhé jednání a velmi pravděpodobně před sebou stejně dlouhé jednání, bychom to uvítali taktéž. Pokud ale je argument ze strany ministra, že v březnu bude potřebovat nástroj na zvládání pandemie, tak zřejmě je kam spěchat a bude nutné projednat pandemický zákon nyní na základě vratky ze Senátu.

Ještě jedna věc, od
občanských demokratů už během předchozí sněmovní schůze zaznívaly úvahy o tom, že by většina třeba mohla odmítnout přestávky vyžádané opozicí. Je tedy situace opravdu tak kritická, že zrovna teď mají padnout letité parlamentní zvyklosti?

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
My budeme dělat všechno pro to, aby tyto letité parlamentní zvyklosti a gentlemanské dohody, které vždy v parlamentu fungovaly, aby byly zachovány. Ale samozřejmě to nezávisí jenom na nás, protože SPD vyhlašuje veřejně, že udělá všechno pro to, aby opětovně obstruovalo. A na straně druhé zase nemůžeme být občanům pro smích. To znamená, bude nutné najít kompromis mezi tím, aby byly dodrženy tyto parlamentní zvyklosti, my jsme připraveni je dodržet, ale současně, abychom se vyhnuli i zbytečnému obstruování. A opravdu zde hovořím o zbytečném obstruováním, protože i v Senátu jsme viděli, že jakkoliv ta diskuse byla bouřlivá, tak se ji podařilo zvládnout bez obstruování. A já bych mu chtěla věřit tomu, že se nám to podaří i v Poslanecké sněmovně. Bohužel zatím ty zprávy ze strany SPD jsou opačné.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Děkuju vám paní Decroix, na shledanou.

Na shledanou.

Eva Decroix