4. února 2022

Události, komentáře: Úspory v dopravě

(ČT 24) Hostem diskusního pořadu Události, komentáře ČT24 byl ministr dopravy a místopředseda ODS Martin Kupka.

Celou diskusi s Martinem Kupkou můžete zhlédnout na ČT24.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Stát omezí kvůli úsporám některé investice na železnici. Odložit bude muset některé připravované stavby. Šetřit ale bude muset i na údržbě. Celkový rozpočet Správy železnic letos klesne z loňských 60 na 53 miliard. Rozdělané projekty to ale neohrozí.

Jiří SVOBODA, generální ředitel Správy železnic:
Pro nás jako pro Správu železnic je samozřejmě velice významné, že se nezastavují rozestavěné stavby, že se začínají řadit priority staveb budoucích, které jsou třeba v přípravě nebo i před podpisem, že se pokračuje v přípravách vlastně výstavby vysokorychlostních tratí v České republice.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Je tu se mnou ministr dopravy
Martin Kupka z ODS. Dobrý večer.

Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Dobrý večer.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Už jste seděli s kolegy ministry nad rozpočtem a škrtali jste, kdo si vytáhl toho černého Petra a kdo bude muset nejvíc škrtat? Budete to vy?


Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Myslím, že tak jako každá taková debata nad rozpočtem v obci, na kraji, ale vlastně myslím, že i v domácnostech v okamžiku, kdy prostě přicházejí složitější doby, znamená se především nějak domluvit.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Ale vyhraje vždy ten asertivnější. Byl jste asertivní? Ubránil jste ty investice do dopravy?


Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Já musím říct, že to hledisko té společné debaty, byť vás to možná překvapí, byl opravdu společný zájem vlády nepřivést nikoho z ministrů a žádný z resortů, protože za tím jsou zase lidé, do situace, která by byla prostě nekomfortní nebo která by znamenala zásadní problémy. Hledali jsme samozřejmě i v případě resortu dopravy. Já jenom poopravím to, co zaznělo v úvodu, protože z těch akcí, které byly přichystané, které byly plánované na železnici i v dopravě, tak všechno, na co byly peníze v tom předchozím rozpočtu připraveném předchozí vládou, tak z toho jsme opravdu neomezili vůbec nic. To, že tam ještě byly akce, o kterých se sice mluvilo, ale na které ani ta předchozí vláda nepřipravila finanční prostředky, tak tam je budeme opravdu muset posunout. Ale už teď víme, že některé z nich, jako například zahájení stavby důležitého spojení dlouho chystaného centrum Prahy – Letiště Václava Havla – Kladno, tak s tím už začneme letos a stejně tak Lanžhot – Kúty začneme letos, protože kdybychom to neudělali, tak by tam vlaky měly trochu schod, protože Slovensko už oznámilo, že bude zvedat nivelitu té trati, tak do toho se pustíme rovněž.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Dobře. To jste řekl, do čeho všeho se pustíte. Vy jste ale úspory slíbili. Tzn. škrtat budete kde? Kolik tím ušetříte, které konkrétní třeba projekty se tedy odsouvají, na jak dlouhou dobu, co třeba vůbec nevznikne?


Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Já pevně doufám, že všechno, co bylo v plánu, postupně vznikne. Co chci ale povědět, kde ta úspora je, protože my jsme ji opravdu museli přinést. A museli jsme sáhnout do běžné údržby, do toho, co je potřeba samozřejmě provádět, neškrtali jsme přirozeně k nule, ale museli jsme omezit výdaje na běžnou údržbu, a to jak na silnicích, tak také na železnicích. Ale zvažovali jsme citlivě, co z hlediska perspektivy v té opravdu podinvestované dopravní infrastruktuře, kdy mnoho staveb zásadně schází, co je menší zlo. Co s sebou nese menší náklady. A zvolili jsme opravdu variantu investice do těch připravovaných staveb, na které spousta lidí čeká. A teprve ony mohou přinést také to, že se situace v dopravě pro mnoho obcí, pro mnoho lidí, pro mnoho měst významně zjednoduší. A když se bavíme o železnici, tak tam je to opravdu zároveň o tom, zda se naplní očekávané posílení nákladní dopravy, protože bez vybudování dalších železničních tratí, těch vysokorychlostních, už neexistuje žádná možnost dál posilovat nákladní železniční dopravu, protože se prostě do těch současných koridorových konvenčních tratí nevejde.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
My se o tom budeme bavit za chviličku, ještě zůstaňme na silnicích a dálnicích. Podle dat Ministerstva pro místní rozvoj trvá příprava staveb u nás od záměru k realizaci nějakých 13 let, kvůli zdlouhavému povolování se protahuje příprava jednoho kilometru dálnice o víc než 8 let a jeho cena je vyšší o 66 000 000 Kč. Je to problém a předchozí vlády jste za to kritizovali. Dokážete slíbit, že to zkrátíte? O kolik?


Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Zkrátíme to. Jednak musím poctivě přiznat, že v tom předchozím období k tomu opravdu už celou řadu kroků udělala jak ta předchozí vláda, tak také
Poslanecká sněmovna například klíčovým krokem směrem k digitalizaci stavebního řízení. Na tom se podíleli všichni napříč politickým spektrem, na tom panuje shoda. Ten nový stavební zákon musíme upravit, protože by ve výsledku mohl stavební činnost v České republice ohrozit. Ale to klíčové, co směřuje k dopravním stavbám a co je ukotvenou už v zákoně 416 o urychlení liniových staveb, tak to i projekční kanceláře musí teď využívat v plném rozsahu tak, aby se opravdu podařilo zkracovat ten čas. Bavíme-li se o 13 letech, tak já jsem přesvědčený o tom, že my se musíme opravdu se všemi těmi přípravnými kroky vejít do zlomku toho času. A já bych si představoval u složitých staveb, kde samozřejmě těžko rychleji vyřešíte zásadní věci majetkoprávní a zásadní rozpory třeba s ochránci životního prostředí, tak ale i v těchhle složitých stavbách by to nemělo trvat déle než 5 let ta příprava.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Dobře. Poslední věc, stačí mi ano/ne, protože teď se začalo stavět na D3 mezi Českými Budějovicemi a Kaplicí, asi vy budete stříhat pásku, poděkujete Babišově vládě u toho?


Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Já jsem to i dnes udělal, poděkoval jsem také na rozdíl od předchůdců Evropské unii, která k těm stavbám významně přispěla, a hlavně pevně doufám, že ti, kteří přijdou třeba za nějaký čas po mně, tak budou moci díky intenzivní práci na přípravě staveb otvírat těch kilometrů ještě více.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Vysokorychlostní železnice. Velice nákladný projekt. Kdy se svezeme?


Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Já pevně doufám, že první kilometry těch vysokorychlostních tratí budou hotové už před rokem 2030.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Je všechno na to připravené? Ví vlastně Česko, co chce stavět, kde přesně, podle jakého zákona?


Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Víme, co chceme stavět. Víme, jaké to bude mít parametry. Připravené jsou i koridory, trasy v území, ale intenzivně budeme muset pracovat na tom, najít shodu s lidmi v území. Budeme potřebovat nový zákon, zákon o urychlení vysokorychlostních tratí, ten věcný záměr zákona chceme zpracovat už v letošním roce, k tomu jsme se zavázali. A co potřebujeme i od toho zákona, najít dobrou cestu, jak ty koleje v území vytrasovat. A nabídnout zároveň lidem, kteří budou žít v blízkosti těch vysokorychlostních tratí, opravdu rozumnou kompenzaci nebo alternativu třeba v podobě zkvalitnění infrastruktury v nejbližším okolí právě té stavby. A těch možností je celá řada. Další důležitý krok je zajistit opravdu rychlejší majetkoprávní vypořádání. A třetí záležitost je financování těch staveb, protože bavíme-li se o celé té velké vysokorychlostní trati od severu až na jih a také do Ostravy na sever, tak to může být objem 500 miliard korun. Taková stavba za posledních 30 let v České republice nevyrostla, tak to bude znamenat zároveň podchytit i způsob financování v tom samotném zákoně.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
A já zdravím naše další dva hosty, Tomáš Macura, primátor města Ostravy, a
hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller. Dobrý večer, pánové.

Tomáš MACURA, primátor Ostravy /ANO/:
Pěkný večer.

Jan SCHILLER, hejtman Ústeckého kraje /ANO/:
Dobrý večer vám i divákům.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Macuro, začnu s vámi, co je pro Ostravu a její okolí největší problém? Která dopravní stavba je teď ta klíčová pro region a měla by mít, řekněme, absolutní přednost?

Tomáš MACURA, primátor Ostravy /ANO/:
Bavíme-li se o tom vnitřním dopravním skeletu města, tak jsou to asi 3 dopravní stavby. Je to severní spoj, to znamená nové alternativní severo-jižní spojení města, které by umožnilo ulevit dneska Rudné ulici, která je nejvytíženější tranzitní dopravou v rámci všech komunikací v Moravskoslezském kraji. Dále je to tzv. prodloužená Místecká, to znamená, je to jakási dneska bariéra uprostřed města, kdy se ze čtyřproudové komunikace najednou stává dvouproudová komunikace, a tou třetí stavbou v rámci toho vnitřního skeletu města je nový most na Hlučínsko přes řeku Odru. A pokud ještě dopovím mimo tyto 3, řekněme, vnitřní dopravní stavby, tak je to z mého pohledu jednoznačně oprava dálnice do Polska, do Bohumína, kterážto dálnice stojí přes 10 let, ale celých 10 let v zásadě připomíná valchu a je tam snížená rychlost na 80 km v hodině. Takže tolik asi za Ostravu v tuto chvíli.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Ostrava si v uvozovkách zařídila první rychlovlak v Česku, jak se to stalo? Současný koridor nestačí?

Tomáš MACURA, primátor Ostravy /ANO/:
Nevím, jestli si zařídila, ale každopádně Ostrava je z těch velkých měst v České republice nejvzdálenější metropoli Praze a samozřejmě rychlé dopravní spojení s metropolí vždycky také od něho odvisí rozvinutost, či zaostávání toho daného regionu. Když jsem jako student jezdil do Prahy 6,5 hodiny rychlíkem, dneska to Pendolino zvládne za polovinu toho času, pakliže by vysokorychlostní trať přinesla zkrácení té doby pod 2 hodiny, tak si myslím, že odpadá racionální důvod cestovat autem, a navíc se ty konvenční koridory mohou skutečně tak, jak pan ministr řekl, skutečně věnovat posílení nákladní dopravy a ulevit silnicím.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Schillere, Ústecký kraj, ten patří k těm regionům, který se potýká s mnoha problémy, nízká průměrná mzda, struktura vzdělanosti, zaměstnanost, nezaměstnanost, pomohlo by vám lepší spojení se světem? Jak moc?

Jan SCHILLER, hejtman Ústeckého kraje /ANO/:
Jednoznačně by nám pomohlo a doufáme, že nebudeme zase opomenutí, jako se to stávalo v minulosti. Určitě nám pomůže vysokorychlostní trať, akorát tím stylem, aby byla vhodně komunikována s tím právě, kterého území se to dotkne. Já jsem moc rád, že pan ministr říká, že musíme řešit právě i kompenzace těch obcí nebo nějakým stylem, jim kompenzovat to, že je zasáhneme, protože to určitě není jednoduché tady u nás v kraji. Potřebujeme zkapacitnit silnici nebo spojení ze Šluknovského výběžku na Prahu. No a další otázka, která tak nějak vždycky zapadá, je vyřešení konečně splavnosti Labe.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Ten rychlovlak. Budou to lidé využívat? Není ta představa, že našinec stejně jako jiný Západoevropan pojede vlakem, tak trošku naivní?

Jan SCHILLER, hejtman Ústeckého kraje /ANO/:
Určitě není. Já si myslím, že pokud bude ta trať stanovena nebo bude vedena tak, aby se dotkla těch měst nebo projížděla přímo městy, jako je Ústí nad Labem, pokud bude napojena na další trať, jako je směr Most, a potom možná dál do Karlovarského kraje, tak si myslím, že to propojení bude velmi využívané. Nesmí ta vysokorychlostní trať vysloveně obejít všechny ty metropole, které máme, že by jela jenom Praha - Drážďany, to v tu chvíli by pro nás samozřejmě přínos žádný nebyl.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Ve vašem kraji se ale ozývají hlasy, že naplánovaná trasa necitelně zasahuje do krajiny, která z těch variant je vám bližší?

Jan SCHILLER, hejtman Ústeckého kraje /ANO/:
Těch variant Správa železnic předložila vícero, požádala o aktualizaci zásad územního rozvoje. Pokud vím, tak jsou tam 3 varianty, které se budou hodnotit, byla ještě 1 varianta, ta byla zhruba asi 10 let stará a ta už je úplně nevyhovující, od té Správa železnic úplně ustoupila. Takže pro obyvatele samozřejmě je to novinka, protože po celou dobu s nimi nikdo nekomunikoval, že by takto mohla vést ta trať. Takže proto jsou ty hlasy, proto se ozývají a hlavně ozývají se proto, že žádná komunikace ze strany Správy železnic do doby, než jsme vytvořili pracovní skupinu na kraji, vlastně skoro nebyla, takže s nimi nikdo nekomunikoval, proto oni se tomu tak brání.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Macuro, vy jste mluvil o Polsku, vy vidíte, co se tam děje, že některé dopravní stavby se jim daří dokončit nebo vůbec zahájit rychleji než nám. Zjišťoval jste, čím to je?

Tomáš MACURA, primátor Ostravy /ANO/:
Samozřejmě my to máme do Polska tady, co by kamenem dohodil. Těch důvodů, proč v Polsku to jde rychleji, je pochopitelně víc. Já zmíním alespoň dva. Jednoznačně poslední čtvrtstoletí výstavba kvalitní dopravní infrastruktury ta má absolutní prioritu a není podmíněna nějakými konjunkturálními změnami v souvislosti s tím, jak se mění vláda nebo ministr, což u nás tak v minulosti nebylo. Vzpomeňme na éru pana ministra Bárty, ale nejenom jeho. A druhý důvod je samozřejmě v legislativě. Naštěstí, myslím si, že ty změny, které už proběhly za minulé vlády, a pan ministr některé z nich zmínil, vytvářejí předpoklady nebo aspoň předpolí k tomu, aby se v těch následujících měsících a letech ty procesy zrychlily i u nás. Samozřejmě k tomu je ještě třeba dopracovat ten stavební zákon, kdy já teda se na rozdíl od pana ministra nedomnívám, že je ho třeba úplně teda hodit do koše a připravovat nový. Ale každopádně proti současnému stavu stavební zákon potřebuje i u nás teda reformu.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Kupko, co vy na to?


Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Já jsem přesvědčený o tom, že stavební zákon změnu opravdu potřebuje, a také bych byl rád, aby v letošním roce opravdu prošel i
Poslaneckou sněmovnou tak, aby se opravdu přiblížil 21. století v tom, že budeme daleko víc sázet na jednoduché digitální řešení. A zároveň, aby každý mohl sledovat, v jaké fázi právě ta jeho stavba je, ten jeho záměr. Aby na sebe viděli jednotliví úředníci a aby se dostali pomyslně pod jakousi digitální střechu a nemuseli jsme je nikam stěhovat a vymýšlet kvůli tomu nový velký stavební úřad.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Schillere, vy, pokud jde o stavební zákon, předpokládám, že se přikláníte na stranu pana Macury?

Jan SCHILLER, hejtman Ústeckého kraje /ANO/:
Samozřejmě drobné úpravy asi budou potřeba, ale rozhodně bych zákon jako takový neházel do koše. Myslím si, že se na něm pracovalo dost dlouho, byl jsem i s panem ministrem členem výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, tam jsme ho probírali. Je potřeba ho upravit tak, aby korespondoval s dnešní situací, ale rozhodně si myslím, že je na čem stavět, a myslím si, že by to bylo rychlejší, pokud dojde jenom ke drobným úpravám.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Já vím, že už na tu otázku je pozdě, ale stejně ji položím, pane Schillere. Co kdybychom prostě na vysokorychlostní železnice úplně zapomněli a třeba ty obrovské peníze investovali do modernizace stávajících tratí, aby tu vlaky jezdily třeba 200 km v hodině, opravili nádraží, zkapacitnili tratě kolem velkých měst, není vlastně paradoxní, že hledáme peníze na gigantické stavby a v regionální dopravě se škrtá?

Jan SCHILLER, hejtman Ústeckého kraje /ANO/:
Já si myslím, že určitě ne, protože ta vysokorychlostní trať nás přiblíží do dalšího století, a myslím si, že už tady měla být dávno. Já si myslím, že máme velký dluh vůči našemu území, nehledě na to, že jak říkáte, skutečně je pozdě, protože německá strana, ta už je podstatně vepředu s tím projektem. A myslím si, že nějaké dohody jsou, takže rozhodně bych touto cestou nešel a šel bych určitě tou vysokorychlostní tratí, která přinese všem vlastně těm zúčastněným jenom prospěch.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Kupko.


Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Jednoznačně vysokorychlostní tratě potřebujeme. Jednak na těch stávajících ani není možné už rychlost zvyšovat. Právě například levobřežní železniční trať podél Vltavy a následně podél Labe, tak to vlastně už ani neumožňuje. A my budeme tu kapacitu v každém případě potřebovat do budoucna jak pro regionální spoje v osobní dopravě železniční, tak pro tu nákladní dopravu. Ale ten pohled na vysokorychlostní tratě znamená, že především doplnění té nové infrastruktury umožní rychleji a lépe propojit všechna města a obyvatele celé České republiky k napojení právě na tu páteřní vysokorychlostní trať, která pak usnadní cestu do zahraničí, ale usnadní i cestu mezi největšími českými a moravskými městy a slezskými, abych nezapomněl. Takže pochopitelně jedna z těch důležitých staveb právě zamíří z Brna na Ostravu a ta současná přetížená Ferdinandka, o které se dlouho hovoří, tak ta by v tu chvíli měla významnou pomoc, protože by bylo možné významnou část té osobní dopravy opravdu přesunout na tu vysokorychlostní trať. A pro představu, ta vysokorychlostní trať, její standard určuje v tuhle chvíli zahraniční vyzkoušená varianta, kterou přinášíme z Francie, ale nejenom tam odtud. To, že se tou cestou vydaly západní státy a ověřilo se to, lidé těmi vlaky jezdí a jezdí jimi rádi a přirozeně je volí, protože je to prostě pro ně pohodlnější cesta nejenom pro rychlost, ale třeba pro větší pohodlí a právě pro tu zmíněnou provázanost, že to je opravdu dobře fungující celonárodní železniční síť, kam dobře zapadají vysokorychlostní tratě, po kterých je možné samozřejmě v rámci třeba jednotlivých míst se posouvat i rychlostí jenom 200 km. Do toho grafikonu zapadne vícero možností, budou tam ty nejrychlejší vlaky spojující Berlín a Vídeň, které zastaví v Praze, v Brně, v Ústí atd., ale budou tam pak samozřejmě i vlaky, které zajistí rychlejší vnitrostátní přepravu. A to je třeba další...

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
V Brně úplně nezastaví ale?


Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Zastaví. Na novém nádraží Brno-Vídeňská...

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Docela mimo.


Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Ale ono to jinak není dost dobře možné. A je potřeba říct, že ty vnitrostátní vlaky samozřejmě budou projíždět tím novým brněnským hlavním nádražím, a to bude přirozenou součástí té sítě vysokorychlostních tratí. Ale ty nejrychlejší vlaky mířící z Berlína do Vídně, tak ty zastaví na novém nádraží Brno-Vídeňská.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pánové, díky za diskusi. Na shledanou.


Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Na slyšenou. Na viděnou.

Tomáš MACURA, primátor Ostravy /ANO/:
Na shledanou, děkujeme.

Martin Kupka

ministr dopravy
místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu