4. února 2022

Frekvence 1: Pandemický zákon připravujeme jen jako pojistku, která nemusí být aktivována

(Frekvence 1) Hostem Čestmíra Strakatého v Press klubu Frekvence 1 byl místopředseda Sněmovny Jan Skopeček z ODS. Promluvil o probíhajícím jednání Sněmovny ohledně pandemického zákona, vyjádřil svůj názor a nastínil pohled na blízkou budoucnost ohledně covid-19. Zmínil se také o rozhodnutí ohledně zrušení prokazování očkování v restauracích.

Celý rozhovor s Janem Skopečkem si můžete poslechnout na Frekvenci 1.

Středeční Press klub s Čestmírem Strakatým se nesl v duchu vyhroceného jednání ohledně pandemického zákona. Schůze probíhala podle jednání některých kolegů, především z SPD. S takovým chováním se potýkáme už od začátku, ovšem dnes vše nabralo enormní formát. V takové chvíli se pak nevede jednání dobře, zvláště, když vidíte, že opoziční poslanci z SPD se snaží mluvit a mluvit jenom proto, aby natáhli čas. U jejich strany také byla podána námitka vůči mému vedení jednání, ale ta nebyla přijata,” říká místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček.

Jak mnozí jistě zaznamenali, jednání bylo ten den skutečně napjaté a pro všechny velmi vyčerpávající. Podle pana místopředsedy je důvodem především to, že někdo může mít zcela odlišný názor na pandemický zákon. Nechtějí, aby se projednal rychle, a aby se s ním Poslanecká sněmovna vypořádala rychle, čemuž rozumím. Nicméně ze strany SPD v tom vidím odvetu za to, že Tomio Okamura nebyl zvolen místopředsedou Sněmovny. Toto jejich chování nezažíváme jen v souvislosti s pandemickým zákonem, ale například i při jednání o důvěře vládě Petra Fialy bylo dlouhé,” vysvětluje Skopeček.

S tím, o čem se konkrétně ve středu jednalo, pan místopředseda souhlasí, rozhodně mnohem víc, než s prvním návrhem. Já patřím od začátku covidové krize k těm liberálnějším, kteří myslí nejen na zdravotní rizika a dopady, ale vedle toho upozorňuji, že si musíme dávat na misky vah také náklady a rizika spojená z regulací, která byla na občany a podnikatele uvalena. Musíme brát vážně jakékoliv omezení svobody a jakoukoliv ztrátu. Pandemický zákon je pro mě lepší varianta než nouzový stav. Dobře víte, že při předcházející vládě jsme velmi usilovali o to, aby nebyl nouzový stav vyhlašován pravidelně, radši aby se zaměřili na pandemický zákon a připravili ho. Pro občany je to určitě lepší varianta,” popisuje Jan Skopeček svůj postoj a dodává, že pandemický zákon připravují jen jako pojistku, která nemusí být aktivována. Pokud se naplní pozitivní předpovědi, sice, že omikron bychom měli zvládnout mnohem lépe, než ty předcházející mutace, a které říkají, že podzimní vlna by žádné další mutace přinést nemusela, pak zůstane pandemický zákon zaparkovaný, nebude využit. To je varianta nejlepší pro všechny,” říká Skopeček.

Nejvyšší vládní soud zrušil podmínku očkování pro návštěvu restaurací. Podle mého názoru omikronová verze covidu nepřináší dramatické potíže a jsem přesvědčen, že v řádu týdnů či měsíců může nastat doba absolutního uvolnění a rozvolnění všech opatření, zda je však v tuto chvíli správné toto rozhodnutí, to si jistý nejsem, neznám natolik zdravotní data. Určitě je to ale věc, o kterou musíme v rámci týdnů a měsíců usilovat."

Přehled o tom, na jakých místech hodlá ministr financí šetřit v rámci státního rozpočtu, více méně má, ale nic konkrétního posluchačům Frekvence 1 nesdělil. Kroky jsou jasné. Jedná se o úspory provozních prostředků státu, úspory v dotačních programech… konkrétně nebudu hovořit za jednotlivé ministry, protože finální dohoda ještě na světě není, má se schvalovat v řádu dnů až týdnů."

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny