2. února 2022

Hlavní zprávy CNN Prima News: Spor o pandemický zákon

(CNN Prima News) Hostem hlavní zpravodajské relace Hlavní zprávy CNN Prima News byl v živém vstupu místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček.

Celý rozhovor s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Klára DOLEŽALOVÁ, moderátorka:
A našimi hosty ve vysílání jsou teď Radek Vondráček, poslanec za ANO, a
Jan Skopeček, předseda poslaneckého klubu ODS a místopředseda Sněmovny. Dobrý večer oběma, pánové. Pane místopředsedo, proč jste ještě před jednáním Sněmovny neudělali dohodu s opozicí ohledně pandemického zákona, aby nedocházelo k takovým obstrukcím?

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
K dohodě musí být dva. My jsme samozřejmě jednali v průběhu toho předchozího dne zejména s hnutím SPD a já bych chtěl říct, že já tady vidím obstrukce nikoliv ze strany hnutí ANO, ale ze strany hnutí SPD. A k té dohodě musí být samozřejmě dva. A bohužel se stalo to, že ta dohoda z druhé strany nebyla možná, protože pro SPD je důležité se tady v Poslanecké sněmovně hodiny a hodiny předvádět a vytvářet tady atmosféru, která bude produkovat to, co se děje i venku mimo Poslaneckou sněmovnu, ty demonstrace se šibenicemi. Takže je velmi těžké s takovýmito kolegy, s takovýmto subjektem jakoukoliv dohodu učinit.

Klára DOLEŽALOVÁ, moderátorka:
Přestože jste teď mluvil o SPD, zeptám se pana Vondráčka, byla tam ze strany koalice nějaká snaha o dohodu? Měli jste vy připravenou nějakou variantu, při které byste byli ochotni schválit tento zákon?

Radek VONDRÁČEK, poslanec /ANO/:
Určitě jsme byli připraveni ve věci jednat, nějak se domluvit, z naší strany to opravdu nebylo. Já jsem tady relativně v pozici objektivního pozorovatele toho, co se dělo 2 dny a celou noc. Já jsem sám ve svém vystoupení navrhoval, nám vadilo hlavně to, že se nepostupuje v souladu s jednacím řádem a že tu nejsou dány podmínky pro stav legislativní nouze. Nabízeli jsme: pojďme se domluvit, udělejme rychle první, druhé, třetí čtení, společně pracujme, odstraňujme nedostatky toho návrhu. A myslím si, že hnutí ANO se opravdu vyjadřovalo k věci a že jsme se snažili v podstatě jim pomoct. Já nechápu opravdu tu sveřepost a umanutost vládní koalice, že si to prostě chtěla prohlasovat za každou cenu silou. A už tady padají takové silácké řeči: vláda změní jednací řád. Vláda nebude měnit jednací řád. To je věc Sněmovny. A to si vždycky musí rozhodnout poslanci. A docházely tam i takové okamžiky, které poškozovaly nás jako hnutí ANO, ačkoliv jsme s tím neměli nic společného, byl to pokus, aby se hlasovala přestávka, to je věc prostě, na kterou se nesahá, a ta zkušenost říká, že když to někdo zkusí, tak potom je to zdržení 2× takové. A přesně to se stalo. Stejně ta přestávka byla a pak byla ještě další přestávka na poradu klubu.

Klára DOLEŽALOVÁ, moderátorka:
Dobře. Pane Skopečku, jiné téma. Dnes soud zrušil opatření o zákazu vstupu neočkovaných do restaurací a dalších zařízení. Vláda teď má 7 dní na opravu. Co s tím uděláte? Zrušíte to opatření, anebo ho vyhlásíte znovu?


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
To bude rozhodnutí vlády, do toho jí já určitě mluvit nebudu. Nicméně to, že to soud zrušil, souvisí s tím, jakým způsobem byla legislativa v souvislosti s covidem a s restrikcemi, které covid přinášel nebo kvůli kterému byly restrikce přijaty, jak to bylo nastaveno ze strany předcházející vlády. Viděli jsme sérii rušených opatření a toto je ještě dozvuk ne ideální práce Babišovy předcházející vlády.

Klára DOLEŽALOVÁ, moderátorka:
Pane Vondráčku, můžete na to reagovat? Je to jedno z dalších opatření ještě vaší vlády, které soud zrušil, vidíte to jako chybu?

Radek VONDRÁČEK, poslanec /ANO/:
Není to naše opatření, je to už jejich, ale které vychází z těch opatření předchozích. Takže nebudeme slovíčkařit. Samozřejmě špatný je základ. Špatný je ten původní pandemický zákon, který vzešel z nějakého tlaku tady ve Sněmovně, když nám odmítli prodloužit nouzový stav, když si neustále opakují tu svoji mantru, že nouzový stav je špatně, přijal se nějaký mezizákon pandemický, dneska se zase prodlužuje. Takže základ je špatně a myslím si, že ten soud, když odůvodňoval to své rozhodnutí a dal odklad účinnosti, tak v podstatě i dal návod té vládě. Takže jenom tak ho vyhlásit znovu nemůžou. A v podstatě taková nejpraktičtější varianta řešení byla, že kdyby bylo třeba takové opatření znovu vyhlásit, mělo by to být v souvislosti s vyhlášením nouzového stavu a v nouzovém stavu.

Klára DOLEŽALOVÁ, moderátorka:
A teď ještě jedna aktuální otázka a prosím od obou krátké odpovědi, jak dlouho ještě budete projednávat pandemický zákon? Budete tam dnes zase přes noc, pane Skopečku?


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já doufám, že po těch mnoha hodinách, celé noci probdělé se už blížíme k finále. Je zřejmé, že ty hodiny nesloužily k tomu, aby kolegové projednali, přišli s nějakými pozměňujícími návrhy, to nebyla žádná pozitivní debata o pro a proti, to byla pouze snaha zdržovat. Já doufám, že se to blíží ke konci a že každý poslanec bude moci konečně vyjádřit svůj názor, ať už je jakýkoliv.

Klára DOLEŽALOVÁ, moderátorka:
Pane Vondráčku?

Radek VONDRÁČEK, poslanec /ANO/:
Já už jsem tady zažil hodně, tak já vám ještě neřeknu, teď to vypadá optimisticky, že bychom mohli do hodiny a půl skončit, ale ještě je tam prostor v podrobné rozpravě a samozřejmě nikdy nemůžete vědět, jestli vystoupí ještě nějaká přednostní práva, jestli se rozhoří nějaká série faktických poznámek. Chtěla jste krátkou odpověď. Tu vám prostě nedám, protože nevím, doufám, že za hodinu a půl jdeme domů.

Klára DOLEŽALOVÁ, moderátorka:
Já vás přesto musím přerušit. Pánové, děkuji vám za vaše slova pro Hlavní zprávy, příjemný večer.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Děkujeme za pozvání. Krásný večer.

Radek VONDRÁČEK, poslanec /ANO/:
Na shledanou.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS