1. února 2022

90' ČT24: Nový policejní prezident

(ČT 24) Od dubna na post policejního prezidenta nastoupí Martin Vondrášek. Ten je od roku 2014 prvním náměstkem policejního prezidenta a u sboru působí již od roku 1993. Na tiskové konferenci uvedl, že svou práci bere jako poslání. Jaké jsou priority nového policejního prezidenta? Jaké úkoly bude muset vyřešit jako první? Téma diskusního speciálu 90´ČT24. Hostem byl předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Pavel Žáček.

Celou debatu s Pavlem Žáčkem můžete zhlédnout na ČT24.

Tereza ŘEZNÍČKOVÁ, moderátorka:
A k hlavnímu tématu dnešního večera. Novým policejním prezidentem se od dubna stane dosavadní první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek. Na tiskové konferenci to oznámil ministr vnitra Vít Rakušan. Současný policejní prezident Jan Švejdar ve funkci skončí k 31. březnu.

Vít RAKUŠAN, ministr vnitra /STAN/:
Komise své závěry předložila minulý týden ve středu, kde konstatovala, že pan gen. Vondrášek má veškeré kvalifikační předpoklady k tomu, aby mohl vykonávat funkci policejního prezidenta.

Martin VONDRÁŠEK, budoucí policejní prezident:
Předně si velmi vážím důvěry, kterou jsem dostal, ale zároveň si uvědomuji obrovskou odpovědnost nejenom za bezpečnost a vnitřní bezpečnost v České republice, ale i za více než 50 000 policistů, občanských zaměstnanců, jejichž práce si velmi vážím.

Tereza ŘEZNÍČKOVÁ, moderátorka:
Budoucí policejní prezident Martin Vondrášek za své priority považuje personální stabilizaci sboru a otevřenou komunikaci. Zasadit se chce o udržení pracovních míst. Ocenil dále, že vláda v programovém prohlášení slíbila, že služební zákon změní případně nejdříve v roce 2024, a to až po odborné a politické diskusi. Vondrášek hodlá také podpořit službu kriminální policie a vyšetřování. Stejně jako ministr vnitra Vít Rakušan zmínil také policejní reformu. Chce, aby byly i nadále naplňovány závěry pracovní skupiny Reforma, které se týkají této služby, a zejména, aby tyto specializované útvary věděly, na čem jsou a co je čeká. Zasadí se také o digitalizaci agend policie a zlepšení vzdělávání policistů. Revizi chce podrobit i vnitřní kontrolní systémy. Bližší představy ale současný náměstek přiblíží až poté, co nastoupí do funkce.

Martin VONDRÁŠEK, budoucí policejní prezident:
Já bych byl hrozně rád, abyste si byli jisti, že pro mě jako pro policejního prezidenta od 1. 4. je důležité, co je napsáno v zákonech České republiky v přímo použitelný předpisech a není pro mě až tak důležité, jestli se za vděčíme přání kohokoliv, nebo nezavděčíme.

A do
Poslanecké sněmovny už zdravím Pavla Žáčka, předsedu bezpečnostního výboru za ODS. Hezký večer.

Dobrý večer.

Tereza ŘEZNÍČKOVÁ, moderátorka:
A člena téhož výboru Radka Kotena za SPD. Hezký večer i vám.

Dobrý večer.

Tereza ŘEZNÍČKOVÁ, moderátorka:
Pane Žáčku, začněme u vás. Ministr vnitra, pravda, moc možností, tedy neměl. Nevypadalo to na jinou variantu, nebylo to překvapení, přesto vy jste spokojen s tou volbou, s tím, že se nevypisovalo, řekněme, rozšířenější širší výběrové řízení?

Pavel ŽÁČEK, předseda sněmovního výboru pro bezpečnost /ODS/:
Já jsem rád, že se to podařilo zvládnout podle zákona, že se to podařilo zvládnout velmi rychle, že zde bude kontinuita výkonu řízení policie. A myslím si, že nemáme žádná překvapení, a že to je věc, která uklidní i policisty, že všechno pojede tak, jak bylo. Pochopitelně, protože se budeme o některých těchto věcech bavit, třeba o reorganizaci těch centrálních útvarů policie ve čtvrtek na výboru, tak pochopitelně položíme novému policejnímu prezidentovi řadu otázek, na které budeme chtít znát odpověď.

Tereza ŘEZNÍČKOVÁ, moderátorka:
Pan Koten má už teď připravené nějaké otázky na ten výbor, které novému nebo příštímu policejnímu prezidentovi bude chtít pokládat?

Radek KOTEN, člen sněmovního výboru pro bezpečnost /SPD/:
Několik otázek mám, nicméně já si osobně myslím, že odchod pana Švejdara, který to oznámil teda někdy v prosinci po schůzce s panem novým ministrem, tak už tehdy, tedy v prosinci, to poměrně vyslalo špatný signál do policie. Na druhou stranu touto volbou, tím, že tam bude pan náměstek jako nový policejní prezident, tak snad se podaří policejní sbor stabilizovat. A ta nedůvěra policistů, která tam vznikla vlastně po tom oznámení, tak doufám, že se podaří nějakým způsobem vyřešit. Každopádně to, co vnímám jaksi velmi zvláštně, tak že pan policejní prezident, který měl ještě mandát 2 roky na výkon té své funkce, tak že odchází v podstatě ty 2 roky dříve. A my nevíme, jestli na nějakou politickou objednávku.

Tereza ŘEZNÍČKOVÁ, moderátorka:
My se k tomu ještě dostaneme. Každopádně já bych se chtěla ještě zastavit u aktuálu, protože pozornost dnes zrovna vzbudil jeden tedy z výroků příštího policejního prezidenta, který se týkal těch šibenic před Poslaneckou sněmovnou, tak se na to chci zeptat. Příští pan policejní prezident řekl, že pokud ty šibenice nejsou určeny konkrétní osobě, tak to není nic nezákonného. Pánové, mě by zajímalo jako vy, kteří jste ve Sněmovně právě teď a kteří tu situaci sledujete, co na to říkáte? Pane Kotene, můžeme začít u vás.

Radek KOTEN, člen sněmovního výboru pro bezpečnost /SPD/:
My jsme samozřejmě proti jakémukoliv násilí. A myslím si, že občané mají právo vyjádřit svůj názor, ale každopádně by to mělo být vždy nenásilným způsobem. A já si myslím, že to je naprosto legitimní být tedy vidět. Ale co se týká šibenic, no je to nějaký vzkaz. Jako já nejsem podporovatelem nějakých šibenic a podobně. My jsme vždycky pro jednání a vždycky pro to, aby to bylo vyřešeno mírovou a smírčí cestou.

Tereza ŘEZNÍČKOVÁ, moderátorka:
Pane Žáčku, co vy na to říkáte? Šibenice, které jsou vlastně symbolem usmrcování lidí, před Poslaneckou sněmovnou? A reakce tedy policie, která vypadá, že vlastně to není nic nezákonného, že je to zkrátka vyjádření nějakého postoje, názoru?

Pavel ŽÁČEK, předseda sněmovního výboru pro bezpečnost /ODS/:
Já samozřejmě nesouhlasím s těmi šibenicemi, to naprosto odsuzuji. Myslím si, že by se to dít nemělo, a to ani na vyostřené demonstraci. Na stranu druhou samozřejmě policie reaguje, většinou rozhoduje velitel zásahu. A ten jaksi vykládá a interpretuje tu situaci, případně nařizuje ten zásah podle uvážení té situace, jestli to radikalizuje situaci, nebo nikoliv. Čili vždycky by to mělo být na tom veliteli zásahu. A týká se to i u toho nasazování policistů poblíž Sněmovny. Ale znovu opakuji, je nutné jakoukoliv šibenici odmítnout, nepatří to prostě do naší politické kultury.

Tereza ŘEZNÍČKOVÁ, moderátorka:
Pane Žáčku, my jsme tady s panem Kotenem už nakousli trošičku tu výměnu, poměrně dramatickou, na policejním prezidiu. Máte pocit, že ta nedůvěra, která mohla i tímhle případem vzniknout, že se nějakým způsobem vrátí do normálu, že se zlepší důvěra policistů ke svému vedení a podobně?

Pavel ŽÁČEK, předseda sněmovního výboru pro bezpečnost /ODS/:
Já bych to neviděl, jako že to byla nějaká nedůvěra, nebo že to vzbudilo nějakou nedůvěru. Šlo o svobodné rozhodnutí gen. Švejdara, které vlastně učinil ještě před nástupem ministra vnitra Rakušana do funkce, které asi pan ministr Rakušan nemohl nijak ovlivnit. A bylo nutné ten důsledek toho, že vlastně skončí ke konci března ve funkci, řešit. A jak jsem již řekl, jsem rád, že tomu bylo takhle rychle, že došlo rychle k rozhodnutí, že to rozhodnutí je obecně přijímáno jako velmi dobré. Myslím si, že to podpoří tu důvěru policistů v to, že vedení policie bude řešeno profesionálně, že bude k němu přistupovat profesionálně a že kontinuálně se budou řešit problémy, které policie má, respektive ty činnosti, které policie v současné době covidové těžké řeší.

Tereza ŘEZNÍČKOVÁ, moderátorka:
Přece jen je tam ale znát nervozita mezi policisty v tuto chvíli kvůli platům, kvůli služebnímu zákonu atp. Pane Kotene, podle vás je namístě ta nervozita?

Radek KOTEN, člen sněmovního výboru pro bezpečnost /SPD/:
Já si myslím, že ano, protože personálně policie potřebuje nebo má ještě do tabulkových míst minimálně 3000 policistů, aby tedy šli pracovat noví policisté v tomto počtu. A bohužel v tom loňském roce, co se týká personálií, tak odcházelo téměř 16 % v některých krajích policistů do civilu. Takže já si myslím, že tito policisté, kteří byli zkušení, byli to vlastně hotoví policisté, měli zkušenost, stát do nich investoval poměrně velké peníze, tak kvůli jednak tomu, že vláda, tedy tato vláda nová, nedodrží jaksi tu valorizaci mezd, že se to bohužel snížilo pouze na 700 Kč, což ani nepokrývá ty zvýšené náklady, které jsou kvůli inflaci, ať už se jedná o energie nebo o další ty věci ve spotřebním koši, které běžně nakupujete, tak myslím si, že i to je jeden z důvodů, kdy policisté zvažují, že odejdou do civilu. Protože ti, kteří už mají odsloužená léta, tak také zvažují, zda se mají nechat očkovat. Sice momentálně se to zrušilo, ale policisté už nevěří této vládě. Takže z mého pohledu je to jakási nedůvěra v další události. A někteří policisté třeba ani nechtějí sloužit této vládě.

Tereza ŘEZNÍČKOVÁ, moderátorka:
Nejsou to ale jenom platy, ale taky třeba provozní náklady, protože sice za minulého policejního prezidenta se třeba obměňoval vozový park, teď to ale vypadá na hubenější roky. Tak jak složité to nový policejní prezident bude, pane Žáčku, mít podle vás?

Pavel ŽÁČEK, předseda sněmovního výboru pro bezpečnost /ODS/:
Já si myslím, že to samozřejmě bude mít složité, nejsme v jednoduchém období. To, co nám tady zanechala předchozí vláda Andreje Babiše, tak je nutné nějakým způsobem řešit. A týká se to i té bezpečnosti. Ale úplně bych jaksi neprojektoval ten pohled SPD, která nevěří vládě, že veškerá policie, veškerý ti policisté nevěří této vládě. To si myslím, že je naprostý nesmysl. Jsme pár týdnů od jejího ustavení. Teď mají jistotu v tom, kdo bude stát v čele od 1. dubna. A myslím si, pan generál je kvalifikovanou osobou, aby řešil všechny ty věci, které bude nutné řešit i směrem do policie tak, aby měli jistotu. Myslím si, že je velmi správné, že hned první den byli policisté ujištěni, že se nebude zasahovat do služebního zákona v následujících čtyřech letech. Takže to si myslím, že je určitě dobrý signál, který řadu policistů uklidní.

Tereza ŘEZNÍČKOVÁ, moderátorka:
Pánové, pojďme k těm prioritám. Divák Bedřich se ptá: „Ministr Rakušan apeloval zejména na reformu specializovaných pracovišť, jako je třeba Národní centrála proti organizovanému zločinu. Opravdu v Česku potřebujeme reformu těchto pracovišť? Proč? Nemáme zde jiné aktuálně důležitější oblasti k řešení?“ Tak jaký je pohled bezpečnostního výboru? Pane Žáčku, začněme u vás.

Pavel ŽÁČEK, předseda sněmovního výboru pro bezpečnost /ODS/:
Je to věc, která se táhne nějakou dobu. My jsme to už na výboru v minulém volebním období měli, myslím 3krát. A ptali jsme se tehdy ministra vnitra Hamáčka a policejního prezidenta Švejdara na to, co má být cílem, jak to má být provedeno. A veškeré odpovědi jsme nedostali. Čili to zůstává do vínku novému policejnímu prezidentovi. Nicméně my se snažíme tu diskusi o tom, která bude nejenom politická, ale i odborná, otevřít již ve čtvrtek na výboru pro bezpečnost, kde to máme zařazené jako řádný bod. Tak jenom doufejme, že ta jednání dnešní skončí tak, abychom ve čtvrtek mohli řádně začít ten výbor od devíti hodin od rána.

Tereza ŘEZNÍČKOVÁ, moderátorka:
Pane Kotene, reforma specializovaných pracovišť. Je tohle podle vás priorita, nebo vy byste se spíše zaměřoval na něco jiného?

Radek KOTEN, člen sněmovního výboru pro bezpečnost /SPD/:
Samozřejmě jako lidé tady v České republice, pokud se podívají na Václavské náměstí nebo na problémy běžných lidí, tak samozřejmě chtějí třeba řešit drogy na Václavském náměstí, což se možná částečně podařilo, neříkám, odstranit, ale...

Tereza ŘEZNÍČKOVÁ, moderátorka:
Přece jenom drogy na Václavském náměstí, to je asi skupina, se kterou se potkává poměrně minoritní část České republiky.

Radek KOTEN, člen sněmovního výboru pro bezpečnost /SPD/:
No ti lidé, kteří jedou do Prahy, například na návštěvu, a podívají se na Václavské náměstí, tak to úplně není dobrý signál. Ale tady se v podstatě řeší i další věci. Já jsem momentálně velmi málo i kvůli té situaci, která tady byla s covidem, tak jsem viděl velmi málo hlídky na silnicích, protože policie se dlouhodobě potýká s nedostatkem policistů. A bohužel to má vliv tedy i na službu v běžném výkonu. A bohužel se to promítá i potom do bezpečnosti v České republice, že například hlídky neobjíždějí kritická místa, kde například může docházet k nějakým incidentům nebo ke krádežím. A bohužel ti policisté, pokud nejsou vidět ve výkonu služby, tak může to mít vliv i na tu bezpečnost.

Tereza ŘEZNÍČKOVÁ, moderátorka:
Kromě toho nám stárnou policisté. Průměrný věk se zvyšuje. Jak to změnit, pane Kotene?

Radek KOTEN, člen sněmovního výboru pro bezpečnost /SPD/:
Samozřejmě 28 000 s náborovým příspěvkem v Praze hrubého to asi nevyřeší, takže tam je potřeba skutečně přitlačit i o 10 000 více, aby se vůbec policistovi vyplatilo odjet, sloužit, nebo aby vůbec se dal k policii. Potom tam jsou další poměrně důležitá kritéria, která musí uchazeč o práci u policie splnit. Jsou to psychotesty, tělesné testy a další osobnostní věci, díky čemuž vlastně poměrně velká část uchazečů o toto zaměstnání vypadává, protože ty psychotesty skutečně v té dnešní době, kdy mnoho lidí zůstává u svých rodičů a neosamostatní se, tak ten člověk ještě není úplně vyzrálý. A bohužel se to projevuje i na těch náborech v policii.

Tereza ŘEZNÍČKOVÁ, moderátorka:
Pane Žáčku, mělo by se zrovna na tomhle slevovat, třeba na psychotestech?

Pavel ŽÁČEK, předseda sněmovního výboru pro bezpečnost /ODS/:
Já si myslím, že rozhodně ne, nároky na policisty jsou velmi vysoké a musejí je naplnit. Myslím si, že bychom neměli jí pod nějakou tu hranici, která je dneska stanovena. Ale můžu říct obecně, že nábor nových policistů bude určitě velkým úkolem pro nového policejního prezidenta. A taky můžu slíbit, že se tomu budeme věnovat na výboru pro bezpečnost. Jenom bych možná doplnil ještě, že ta reorganizace, jak jste se ptala, jestli je teda důležitá, tak se týká i aktuálních problémů kyberzločinů, jejího vyšetřování a zároveň vyšetřování problematiky terorismu. Takže policie, vedení policie se snaží reagovat na aktuální trendy v bezpečnostní situaci. A myslím si, že je na místě se o tom bavit, stejně tak jako o tom náboru například.

Říká
Pavel Žáček, předseda výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny, hezký večer.

Pavel ŽÁČEK, předseda sněmovního výboru pro bezpečnost /ODS/:
Hezký večer. Děkuju za pozvání.

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

poslanec PČR
předseda výboru pro bezpečnost PS PČR
zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek