1. února 2022

ČRo Plus: Mluvme o redukci daňových výjimek. Kromě slevy na poplatníka a dítě

(ČRo Plus) Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) prohlásil, že deficit státního rozpočtu pro letošní rok by neměl přesáhnout 280 miliard korun. Rozpočet sestavený vládou Andreje Babiše (ANO) přitom počítal se schodkem o bezmála sto miliard vyšším. „Minulá vláda tento rozpočet vytvořila a my máme jen šanci ho upravovat,“ upozorňuje místopředseda sněmovny Jan Skopeček (ODS).

Celý rozhovor s Janem Skopečkem si můžete poslechnout na ČRo Plus.

A připomíná, že Stanjurova předchůdkyně Alena Schillerová (ANO) v minulosti při navrhování státního rozpočtu často operovala s výrazným schodkem: „Snažila se to přitom ospravedlnit tím, že mluvila o rekordní výši investic. To byla možná pravda na papíře, ale na konci roku se ukázalo, že ty investice není tak snadné realizovat kvůli jejich nepřipravenosti.“

Skopeček proto nevylučuje, že podobná nepřipravenost investičních záměrů na jednotlivých ministerstvech v konečném důsledku pomůže peníze ze státního rozpočtu ušetřit.

„Úspory, které chceme realizovat, ale nemají být dominantně na straně investic. A už vůbec ne těch, které je šance uskutečnit. Úspory mají být na provozu státu a výdajích, které jsou pro Českou republiku a její občany zbytné,“ dodává.

Místo, kde by se dalo ušetřit, vidí občanský demokrat v platech státních zaměstnanců, které „v minulých letech neuvěřitelně nabobtnaly“ – a to nikoliv zvyšováním platů jednotlivým kvalitním úředníkům, ale plošným přidáváním.

Na místě je pak mluvit také o redukci daňových výjimek, tvrdí Jan Skopeček a poukazuje na to, že český daňový systém patří mezi nejsložitější na světě. „Neočekával bych ale, že by se redukování mělo týkat například slevy na poplatníka nebo na dítě,“ ujišťuje.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny