1. února 2022

Snídaně s Novou: Návrh rozpočtu je téměř hotov

(TV Nova) Jednání o návrhu státního rozpočtu by mohla skončit už toto úterý. Již v příštím týdnu by tak finální verzi mohla začít schvalovat vláda. V úterní Snídani s Novou to řekl šéf resortu Zbyněk Stanjura (ODS), který zároveň nastínil, jak chce stát ušetřit 80 miliard korun proti původnímu návrhu předchozí vlády.

Celý rozhovor se Zbyňkem Stanjurou můžete zhlédnout na tn.cz.

Už brzy by měl světlo světa spatřit návrh státního rozpočtu. „Dnes dokončíme jednání, příští týden by to mohla vláda schválit a v dalším týdnu Sněmovna,“ pronesl ve Snídani s Novou ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Ušetřit desítky miliard chce ministr financí zejména seškrtáním provozních výdajů státu nebo omezením počtu úřednických míst. „Veřejná a státní správa musí nejdříve šetřit na sobě a podívat se, jestli nějaké výdaje nejsou zbytečné,“ pronesl s tím, že se do budoucna počítá s rušením některých agend a formulářů, aby bylo potřeba co nejméně úředníků.

Stanjura dále uvedl, že stát letos vlivem inflace očekává nejvyšší příjmy do státního rozpočtu. „Platíme rekordní daně,“ vysvětlil ministr. Právě vlivem vysoké inflace totiž zdražuje zboží, čímž dochází k vyšším odvodům na DPH. Ruku v ruce s navyšováním cen navíc rostou Čechům platy, ze kterých se pak odvádí sociální pojištění. I tímto způsobem stát podle ministra financí získá desítky miliard korun navíc.

Samotní Češi by ale podle něj neměli vůbec nic pocítit, pokud nejsou příjemci dotací. U podnikatelů se chce stát začít více soustředit na ty drobné a střední. Stanjura věří, že vlivem zásahů České národní banky (ČNB) by inflace mohla začít klesat už v druhém pololetí letošního roku. Ministr financí současně ubezpečil, že se kabinet Petra Fialy (ODS) určitě nechystá nijak sahat na základní slevu na daňového poplatníka, danit důchody nebo redukovat slevy na děti. Oproti tomu hledá způsoby, jak snížit propastné rozdíly mezi platy státních a soukromých zaměstnanců.

Zbyněk Stanjura

ministr financí
1. místopředseda strany
poslanec PČR