25. ledna 2022

90' ČT24: Napjatá situace na Ukrajině – konflikt se prohlubuje

(ČT 24) Konflikt na Ukrajině se prohlubuje. Současná krize se stupňuje od jara 2021. Rusko tehdy začalo přemísťovat vojenské jednotky do blízkosti Ukrajiny a na okupovaný Krym. Následně vzneslo požadavky vůči Západu – nejdůležitější je pro Rusko závazek, že Ukrajina nevstoupí do NATO. USA varují před novou invazí Ruska na Ukrajinu a hrozí sankcemi. Série proběhlých diplomatických jednání zatím velký posun nepřinesla. Jak se bude situace vyvíjet? A jaké budou další kroky České republiky po dodání munice na Ukrajinu? O situaci na Ukrajině debatoval v 90´ČT24 předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Pavel Žáček.

Celou debatu s Pavlem Žáčkem můžete zhlédnout na ČT24.

Hrozí další eskalace, říká Žáček

Předseda sněmovního výboru pro bezpečnost a člen výboru pro obranu Pavel Žáček (ODS) v Devadesátce ČT24 upozornil, že Rusko dělá agresory z nás. „Musíme říct jasnou pozici. Jediný mírový prostředek je odstrašení. Mírové řešení chceme, ale jsme připraveni i na tu druhou variantu,“ uvedl. Situace podle něj může ještě dále eskalovat. Návštěvu českého ministra zahraničí na Ukrajině podporuje, podle něj takový krok ilustruje odhodlání.

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

poslanec PČR
předseda výboru pro bezpečnost PS PČR
zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek