23. ledna 2022

Partie CNN Prima News: Nemusíme všechno měnit

(CNN Prima News) Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) potvrdil, že v nejbližší době nemá v plánu odvolávat nejvyššího státního zástupce Igora Stříže a nahrazovat jej někým jiným. Nemyslím si, že by se po každých volbách měli měnit všichni lidé ve státní správě,“ řekl Blažek v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Celou debatu a Pavlem Blažkem můžete zhlédnout na CNN Prima News.

„Já jsem tyhle věty neříkal,“ odmítl ministr spravedlnosti Pavel Blažek předvolební proklamace některých svých kolegů, kteří před říjnovými volbami do Poslanecké sněmovny výměnu Igora Stříže na postu nejvyššího státního zástupce slibovali. Mezi nimi byl i Blažkův spolustraník a současný ministr financí Zbyněk Stanjura.

„Nemyslím si, že by se po každých volbách měli měnit všichni lidé ve státní správě. S Igorem Střížem jsem mluvil před volbami i po volbách a bude záležet, zda bude ochoten prosazovat trestní filozofii vlády,“ vysvětlil Pavel Blažek s tím, že nelze na takových pozicích lidi měnit jen tak.

„Pokud chcete někoho vyměnit, musíte mít někoho lepšího,“ uvedl Pavel Blažek s tím, že nikoho lepšího zatím nevidí. Podle něho má Igor Stříž respekt mimo jiné uvnitř struktury státních zástupců. Jeho neuvážená výměna by tak prý systém rozkolísala. „Kromě toho musí být také vládní dohoda o případném nástupci. Za mnou ještě nikdo nepřišel s tím, že by někoho navrhoval,“ dodal Pavel Blažek v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Podle něho bude jedním z klíčových úkolů vlády v oblasti justice prosadit novelu zákona o státním zastupitelství. V něm by měl být mimo jiné zaveden institut funkčního období státních zástupců. „Jestli to bude sedm nebo osm let, kvůli tomu na barikády nepolezu,“ upřesnil Blažek. Důležité ale podle něho je, aby státní zástupci neměli jistotu, že jsou ve svých funkcích na doživotí.

„Nikdo to nemůže mít jisté na dvacet let. Když to nemá jisté prezident, nemohou to mít jisté ani státní zástupci,“ dodal. Připomněl olomouckého vrchního státního zástupce Ištvána. „Myslím, že Ivo Ištván vytvořil světový rekord. 22 let být vrchním státním zástupcem je docela dlouho,“ řekl ministr spravedlnosti v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Přepis rozhovoru:

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Krásné nedělní dopoledne vám přeju, na Primě a CNN Prima News jako každou neděli v 11 hodin sledujete Partii. Já vám za to děkuju. Nabízíme 2 hodiny politiky, otázek a odpovědí. V první hodině názorový duel, ve druhé části velkou politickou debatu. Ještě jednou dobrý den. Naše pozvání do studia dnes přijali paní Marie Benešová, bývalá ministryně spravedlnosti za hnutí ANO a členka expertního týmu prezidenta České republiky. Dobrý den, vítejte.

Marie BENEŠOVÁ, bývalá ministryně spravedlnosti /nestr. za ANO/:
Dobré poledne přeju.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A pan
Pavel Blažek, ministr spravedlnosti z ODS. Dobrý den, vítejte.

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Dobrý den, děkuju za pozvání.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pojďme rovnou na první téma. Po 10 letech skončilo trestní stíhání bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové. Minulý týden šéf žalobců Igor Stříž oznámil, že nepodal dovolání v případě nákupu letounů Casa. Paní Parkanové to zničilo zdraví, rodinný život, politickou kariéru. Novinářům paní dr. Parkanová v roce 2016 řekla toto: „Útoky a výhrůžky přicházely na ulici i po telefonu, budeš viset, půjdeš sedět, křičeli na mě. Následoval pocit trvalého zhanobení a potřeba samoty. Jsme čtyřgenerační rodina od dvacetiměsíční vnučky k devadesátileté mamince. Kromě batolete jsou poznamenáni všichni.“

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane ministře, s dovolením začnu u vás. Paní dr. Parkanové se tento týden omluvila vaše kolegyně z
ODS, paní ministryně obrany Černochová, poslala jí květiny, krásný dopis, co bude následovat z vaší strany? A pak se doptám, co bude následovat systémově, co bude následovat potom?

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Já jsem už před týdnem poslal dopis panu dr. Sokolovi, což je právní zástupce paní Parkanové, kde jsem ho vyzval k jednání, aby pokud možno přišel i s klientkou, s tím, že bych se jí rád omluvil samozřejmě za stát a současně jí dal odškodnění. To znamená, nejsem nečinný, já jenom nemám moc ve zvyku všecko zveřejňovat, co dělám, na Twitterech a podobně. Takže to jednání proběhne, no a pokud jde o ten případ jako takový, on ukazuje více věcí. A já začnu úplně z druhé strany, to, co jste vlastně říkala vy v tom úvodu. Je to taky o zkázonosné roli médií, kdy média si musejí uvědomit, že nějaké sdělení obvinění, vyšetřování ještě vůbec neznamená, že je někdo vinen. A ta paní Parkanová, trestní stíhání je jedna věc velmi nepříjemná, ale já si myslím, že ona tehdy v tom roce 2012 zejména si užila naprosto nespravedlivou mediální smršť. My se osobně moc neznáme, ale tehdy jsem s ní mluvil a říkala mi vlastně takovou klasickou příhodu, jak někde čepovala benzín na benzínce a nějaký neznámý občan ji tam málem zmlátil tehdy. A ta druhá stránka věci je samozřejmě délka soudních řízení, to znamená, ona vlastně byla vydávaná někdy v roce 2012 a ten případ se de facto táhl 10 let, což opravdu znamená nejen zničený život po té stránce profesní, což je jasné, ale myslím si, že i po té lidské, rodinné a podobně. Protože si všichni novináři, ale i soudci a státní zástupci musí uvědomit, že ti lidé, kteří jsou třeba nespravedlivě stíhaní, mají také rodiny a že ty děti, vnuci a tak dál to odnášejí za celou tu rodinu. A prostě to je věc, která je jako nepřijatelná, špatná a děje se pořád. Pořád máme ty mediální vlny a poslední věc, omlouvám se, že mluvím dlouho. Já si myslím, že jeden z velkých problémů trestního řízení u nás je jeho medializace, která spočívá v tom, že nám dochází k případům, kdy se objeví prostě nějaké články o nějaké veřejně činné osobě, a může docházet k tomu a dochází k tomu, že ti státní zástupci a policisté, aby tzv. měli pokoj od médií či od aktivistů, no, tak prostě sdělí obvinění, protože je to pro ně pohodlnější z alibistických důvodů. A to je věc, která by se dít neměla a děje se.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Budu v tom pokračovat, dám slovo paní dr. Benešové. Co pro vás osobně, paní doktorko, znamená ten případ? Vy jste byla ministryní 2×, tam je vlastně zajímavé, že jednou předával ministerstvo pan Blažek vám, vy teď jemu, za tu dobu jste se tam vystřídali oba dva už 2×, co to pro vás znamená?

Marie BENEŠOVÁ, bývalá ministryně spravedlnosti /nestr. za ANO/:
My to máme nacvičené. Co to pro mě znamená, tak paní dr. Parkanovou já znám ještě, když byla předsedkyně ústavněprávního výboru, a vždycky bych řekla, že byla spíš srdcařka. Takže věci prostě velmi bedlivě zvažovala, já jsem ji uznávala celkem a potom, když jí bylo sděleno to obvinění, tak jsem se trošku jako překvapila tímto. No, nicméně důkazně to neznám, takže nemohu o věci hovořit, ale trvalo to skutečně dlouho. To bych podepsala. To prostě 10 let je naprosto nadměrné období a tady měli jaksi i ti státní zástupci, i ti soudci trošku zatopit pod kotly a přidat. A jistě to tam bylo i na znaleckých posudcích, protože tenhle materiál prostě z oboru zbrojařství, to je náročná oblast, takže určitě to naráželo i na nějaké problémy se znalci. Nicméně 10 let je moc, a to je neomluvitelné. Já jsem ráda, že pan nejvyšší státní zástupce to konečně skrečoval a že to netáhne dál, protože ona dneska se projevuje zejména u těch státních zástupců taková zarputilost a prostě takové furiantství za každou cenu se odvolávat donekonečna, a tady už by mělo být na myšlení toho státního zástupce, jestli to vůbec ještě má cenu a jestli je tam naděje na nějaký úspěch. To by si měl klást. A samozřejmě by měli za tím vidět osudy lidí, ale to není jenom paní dr. Parkanová. Já znám spoustu lidí, třeba já jsem byla poslankyní za Ústecký kraj, tam stíhali primátora Mandíka, poslankyni Kailovou, všechno to dopadlo zproštěním a všichni tito postižení byli lynčováni téměř na ulici, psaly se jim dopisy různé nepříjemné a určitě to snášely i ty rodiny těžko.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To jsem ostatně citovala i paní dr. Parkanovou. Pane ministře, vy jste v podcastu Tři mačety, když jste se tam s pány bavili o situaci v
justici a veřejné žalobě, řekl, že největší tragédií právě české justice je příběh Vlasty Parkanové. Řekl jste, že byla pokusným králíkem státních zástupců. Co jako ministr na začátku volebního období chcete udělat pro to, aby se to neopakovalo? Nebo to skončí omluvou vaší paní Černochové, zaplacením peněz z kapes daňových poplatníků, nebo uděláte nějakou změnu, aby k tomuto už nemohlo dojít?

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Já bych řekl, že to je nejznámější tragédie. Tím, že je to veřejně činná osoba, my nevíme osudy úplně neznámých lidí, kteří na tom můžou být podobně, jenom prostě nejsou tak medializovaní.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Kolik takových, promiňte, nerada skáču do řeči, kolik takových případů může být?


Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
To nedokážu říct, dá se to ale zjistit samozřejmě. To znamená, která řízení trvají takto dlouho, se dá zjistit, ale to jsem teď nezjišťoval. Pokud jde o tu, jak jste říkala, v tom pořadu Tři mačety, to jde o to nastavit jasně trestní politiku státu. Ta nebyla dlouhou dobu nastavená, ale kdybych to měl teď velmi jednoduše říct, tak v podstatě jde o to, aby všichni plnili, mně to stačí, jenom to, co je v zákonech. To znamená, aby státní zástupci skutečně dozorovali činnost policie při vyšetřování, což si myslím, že v posledních letech slábne. A jde také o to, aby státní zástupci měli odvahu některá řízení zastavovat nebo je vůbec nezahajovat, pokud prostě dospějí k názoru, že ty důkazy k tomu nemají. To je to, co jsem říkal v té úvodní větě, dnes totiž není důkaz odvahy to, že stíháte politika. Dnes vás pochválí všichni novináři, veřejnost je šťastná. Dnes se ta odvaha projevuje často i v tom, že přestože existují nějaké články, tak vy po té právní stránce musíte vyhotovit, jestli ta věc má šanci u soudu. A to se třeba neděje.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, ale paní vrchní státní zástupkyně, paní dr. Bradáčová to chtěla dotáhnout do toho mimořádného opravného prostředku, až pak, jak říká paní Benešová, to skrečoval Igor Stříž, není to prostě chyba? Není to už jenom jako mučení tak, jak někteří říkali, Vlasty Parkanové?


Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Já jsem s ní o tom mluvil, můj dávný rozpor mezi státním zastupitelstvím a tím, jak to vidím já, je v tom, že někdy, a to nejsou jenom státní zástupci, to se děje i někdy ve státní správě, oni prostě potřebují nějaký judikát, nějaké rozhodnutí v nějaké věci, jak postupovat do budoucna, protože mají pocit, že to tam není úplně jasně řečeno, a nehledí na toho člověka. To znamená, v uvozovkách trápí někoho 10 let jenom proto, aby bylo jasné, jak postupovat v těchto otázkách, jako jsou například veřejné zakázky v té oblasti, v jaké to bylo. A to si myslím, že by tak být nemělo. Já jsem původně advokát, to znamená, moje přemýšlení je úplně jiné. Žádný takovýto člověk se nesmí stát, omlouvám, se pokusným králíkem jen proto, abychom věděli, jak postupovat. 10 let života je příliš mnoho.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Miroslav Kalousek, bývalý poslanec a bývalý předseda lidovců i TOP 09, se vyjadřoval velmi ostře k případu paní Parkanové. Měla by veřejně zaznít jména osob, napsal, které Vlastu Parkanovou léta mučily, byť to bylo velmi brzy jasné, že je nevinná. Plk. Mazánek, JUDr. Jan Kořán, JUDr. Lenka Bradáčová, nevěřím, že se některý z nich omluví. Měli by se omluvit?


Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Já už jsem několikrát řekl, že mně se ta praxe, kdy se omlouvá ministr za věci, které nezpůsobil, jinak je za ně pouze právně odpovědný, byl bych raději, kdyby se omlouvali ti, kteří stíhali, a ti, kteří obviňovali. Ale v této fázi je to na nich, jestli takový krok udělají. Já je k tomu nemám jak donutit. Nicméně bych jim velmi doporučoval, aby to samozřejmě udělali, a budu rád, když taková praxe bude i do budoucna, protože jak paní ministryně, tak já jistě zažila případy, kdy prostě sami víte, že to dělali špatně, zasáhnout proti tomu moc nemůžete, a to je otázka novely státního zastupitelství nebo respektive té právní úpravy, ale pak jste to vy, kdo za to nese odpovědnost před veřejností. A to je špatně. Měli by i ti, kteří, řekněme, špatně soudí nebo špatně stíhají, by také měli být veřejnosti známí, protože jsou také veřejní činitelé státu, dokonce, pokud jde o soudce, ústavní, a měli by nést tu osobní odpovědnost i před veřejností za svá rozhodnutí nebo nerozhodnutí.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Měli by se tito lidé omluvit? Lidé, které citoval Miroslav Kalousek a kteří pracovali na tom příběhu paní Parkanové?

Marie BENEŠOVÁ, bývalá ministryně spravedlnosti /nestr. za ANO/:
Určitě by to bylo přiléhavější, než když se musí omlouvat ministr, který za to nemůže. Ale ještě k těm případům. Já znám spoustu případů, teď poslední případ pana ředitele bývalého věznice v Ruzyni, který byl zproštěn. A dokonce ta soudkyně tam potom konstatovala, že se s ničím podobným za svoji dlouholetou praxi u soudu nesetkala a že věří, že se nesetká. No, tak to už je příliš. To znamená, tady se nejdřív asi žaluje nebo obviňuje a pak se hledají důkazy, které se třeba nenajdou. A to je obrácený postup, který je zcestný prostě. A já souhlasím s tím, že by tam měla být odpovědnost státních zástupců, nicméně zase nesmíme to přehnat nebo nemělo by se to přehnat, protože pak by se zase báli žalovat, obrátilo by se to úplně do opačného efektu. Takže je potřeba to vyvážit a já si myslím, že na to by platil nejspíš nějaký finanční model, to znamená, proč to má platit ministerstvo ze svých financí ty škody, a pan ministr jistě už se seznámil s těmi analýzami, co jsme tam měli, jak strmě stoupají náhrady škod. Za chvíli na to ten stát nebude mít a je potřeba vytvořit nějaký model, aby se zatlačilo prostě na ty, co to způsobili. Já si myslím, že to by platilo nejvíc úplně.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Paní doktorko Benešová, vy se vyhýbáte v těch odpovědích jménu Lenky Bradáčové, vaše vztahy s ní nejsou dobré, jakou roli sehrála v případě Vlasty Parkanové? Hájila těch 10 letech spravedlnost?

Marie BENEŠOVÁ, bývalá ministryně spravedlnosti /nestr. za ANO/:
Já se nevyhýbám jejímu jménu. Ale tak já bych začala dneska asi analýzou těch funkčností těch odborů závažné hospodářské kriminality, protože tam je nejvíc těch zprošťováků. Oni se sice vymlouvají, že mají 4 % zprošťováků celorepublikově, ale ty 4 %, ten kladný výsledek jim dělají okresy a kraje. Ale ne vrchní. Tam je to kolem 30 %. A ty kauzy, které jsou obecně známé, jasně hovoří. No, tak já se nevyhýbám tomu jménu, ale ona má největší region, protože samozřejmě Čechy jsou největší region, tak tam je i samozřejmě k tomu taky alternativa, že je nejvíc asi těch závad. Zatímco ta Olomouc má míň těch kauz, takže tam přece jenom mají asi menší tu neúspěšnost. Ale tím bych asi začala, že bych udělala takovouto analýzu, my jsme to původně plánovali, jako když jsem dělala program pro ANO, tak tam bylo, že vytvoříme takovou analýzu a vůbec zamyslíme se nad dalším pokračováním těchto odborů, jestli není potřeba je nějak upgradovat.


Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
K tomu se musím vyjádřit. My máme s Marií Benešovou dlouhodobě odlišné pojetí nebo hodnocení Lenky Bradáčové, to je veřejně známá věc.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Vy jste ji do té funkce jmenoval.


Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Kdysi jmenoval, ale je potřeba říct jednu věc. Ona nebyla u toho zahájení té věci. To znamená, tehdy nebyla vrchní státní zástupkyně, ona tu věc vlastně zdědila. A vlastně náš spor, vedený ale v takové, bych řekl, odborné rovině, můj a Lenky Bradáčové, spočíval v tom, že já jsem si myslel, že za tu délku, za ten čas už to měli dávno stihnout a už prostě není správné dávat další a další odvolací prostředky nebo opravné prostředky. Ona si myslela, že je, a bere to někdy, až bych řekl, úkorně. To je takové hezké české slovo neurážlivé. Jinak ale zase já jsem zastáncem Lenky Bradáčové z toho důvodu, že já si myslím, že je to žena vzdělaná, inteligentní, a já vždycky říkám: při všech chybách, které každý z nás může udělat, já jsem docela rád, že pro tenhle stát pracují ještě lidi, jako je ona. Protože ona může kdykoliv odejít na druhou stranu barikády, to znamená do advokacie a byla by určitě velmi úspěšná advokátka. A můj názor na olomoucké vrchní státní zastupitelství je také dlouhodobě kritičtější, než je třeba u kolegyně Benešové, ale to je zase z jiných důvodů, než o kterém se bavíme, a to je zase proto, že tam mám jako velké podezření, že tam vlastně vznikl určitý systém, kdy se některé osoby nejen z veřejného života dostávají do mediálního tlaku, který způsobují někteří pracovníci tohohle úřadu, kteří cíleně vynáší informace na určité osobnosti, které potom nejsou odsouzeny. A já řeknu z jiné politické strany. Typický Rafaj-Faltýnek. Tam se vědělo úplně všechno druhý den v novinách, bylo to odloženo potom. Ale ti lidi byli oba mediálně neskutečně, musím říct, šikanováni. A pokud se stává to, že málem Česká televize je na místě domovní prohlídky dřív než státní zástupce a tehdy Faltýnek, tak je to věc nesprávná a tohle já zas vyčítám těm olomouckým. Dlouhodobě.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Co s tím jako ministr uděláte, s úniky z těch vyšetřovacích spisů, s nějakým tím transportem informací k novinářům, které potom mají, mohou opravdu poškozovat? Vy jste to v jednom z rozhovorů teď nedávno přirovnal k praxi z 50. let, co s tím uděláte?


Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
S 50. lety je tam podobné jen to, že zase existuje spojení nějaký orgán činný v trestním řízení a nějaký novinář. Ale nikdo jiný k tomu nemá přístup a teď se to dá prostě skandalizovat. Co se s tím dá udělat? Já jsem to projednával s nejvyšším státním zástupcem Igorem Střížem, já si myslím, že jsme se shodli, to znamená, že jedna věc je mluvit s těmi vrchními a krajskými, že tahle praxe je prostě nemožná. Druhá varianta je tyhle věci trestat. To znamená trestat je tak, že není možné, když nějaký, a teď půjdu jinam, nějaký šéf krajského zastupitelství ví, že tam unikají spisy, a vůbec se nezabývá tím, odkud a jak, tak je potřeba, aby z té funkce buďto odešel, nebo aby byl kárně stíhán za to, že tu práci nedělá dobře. Protože součástí té práci je to, a už jsem říkal na úvod, já chci jenom zákonnost. Přípravné řízení je nezákonné. Cokoliv je v novinách v přípravném řízení ven, je vždycky nezákonné. A oni jsou od toho, aby tu zákonnost hlídali. A já si myslím, že v téhle sféře nedělají tu svou práci dobře. A neříkám, že všichni a všude.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Paní doktorko Benešová, vy jste teď v nedávném rozhovoru pro Seznam Zprávy na otázku, proč se tak dlouho táhne Čapí hnízdo Andreje Babiše, celý ten případ, vy jste naznačila nebo řekla, že to žalobcům vyhovovalo, že ho drželi furt v šachu.

Marie BENEŠOVÁ, bývalá ministryně spravedlnosti /nestr. za ANO/:
Určitě, za tím si stojím, protože jestliže premiér je znejistěný, má takovýto handicap, no, tak samozřejmě, že nechvátá se zákonem o státním zastupitelství, který jim v podstatě dneska nahrává, protože oni jediní tady nemají funkční období, zatímco soudci už je dávno mají, tady probíhají výběrová řízení a podává se to tak, že jim chci omezit, aspoň na mě vždycky takhle Milion chvilek vystartoval, že jim chci omezit funkční období. Ale oni žádné nemají. Takže jsem jim nic neomezovala, oni tam teoreticky můžou být do penze a někteří třeba krajští státní zástupci jsou tam od sametové revoluce. No, tak ukažte mi někoho, kdo má mandát 30 let. To je prostě neslýchané. Já si myslím, že pak ten člověk otupí postupem času a stává se tohle. Ale chci se vrátit k těm únikům. Já nesouhlasím s tím, že to uniká jenom od vrchního Olomouc. Ono to vesele uniká i od vrchního Praha, tam si nemají co vyčítat. A já sama, když jsem vyšla z toho čtyřhodinového výslechu v kauze Sovák, kdy mě tam teda jaksi zpovídali celé dopoledne, že jsem nestihla ani vládu, tak jsem vyšla ven, sedám do auta a už to bylo v médiích. Průběh mého výslechu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Řešila jste to nějak jako ministryně?

Marie BENEŠOVÁ, bývalá ministryně spravedlnosti /nestr. za ANO/:
Samozřejmě, že jsem to řešila, ale nikdy nepřiznají chybu, oni jsou neomylní, nekritizovatelní a tady prostě už je taková dávka zpupnosti, bych řekla. Takže je potřeba se na tohle podívat, protože úniky informací jsou obrovské a je to skutečně zlo této doby. A já vždycky vzpomínám, když se narodí třeba v Praze nějaká kauza, tak tam vidím pana Hynka na těch schodech vrchního státního zastupitelství a ten má vždycky dřív informaci než ti
advokáti, tu sdělovačku.

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Řešení pro mě bude určitě personální výměna. To znamená, ten zákon se změnit musí, funkční období se zavést musejí, povede k tomu mimo jiné k tomu, že každý bude vědět, když bude chybovat, že z té funkce může odejít. Dnes mají jistotu, že pokud je nechytne televize Prima, jak řídí někde auto a mají 2 ‰ v krvi, tak v zásadě nemůžete skoro nikoho odvolat. A to je hrozně...

Marie BENEŠOVÁ, bývalá ministryně spravedlnosti /nestr. za ANO/:
A i tam neuspějete.


Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
A to vede k určitému pocitu, zase říkám ne u všech, ale u některých, k určitému pocitu, že si mohou dovolit úplně všechno a nic se jim nemůže stát. A to je špatně.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Vy slibujete v programovém prohlášení, že do roku 22, do konce roku chcete návrh novelizace zákona o státním zastupitelství. Pane ministře, jak dlouhé bude to funkční období, které vy budete politicky prosazovat? Jenom možná pojďme říct, že pan Ištvan je vrchním státním zastupitelem v Olomouci 25 let, to asi není normální nikde.


Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
To bych skoro řekl, že je celosvětový rekord.

Marie BENEŠOVÁ, bývalá ministryně spravedlnosti /nestr. za ANO/:
S pauzou ovšem tříletou.


Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Je to pravda, ale de iure, ale to je jedno, 25 nebo 22 je docela dlouho. 7 let, my uvažujeme udělat to úplně stejně jako u soudců. Přiznám se, že nemám nějaký pevný názor, jak to má být u nejvyššího státního zástupce, to ať rozhodne Sněmovna, 7, 8, 9, 10, to není něco, na čem já bych stavěl barikády. Jenom jsem přesvědčen, že ta situace dopadla tak, že pro změnu, pro zavedení funkčního období státních zástupců, je ve Sněmovně, a teď to trošku zjednoduším a takhle jsem to říkal i prezidentu republiky, 250 poslanců. Ta situace nastala, ta nespokojenost s činností a s fungováním státního zastupitelství je tak obrovská, že si myslím, že pro to bude kompletní
Sněmovna.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:

Sněmovna a Senát.

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Senát nevím, ten je vždycky složitější, ale pokud jde o
Sněmovnu, a to já už jsem mluvil jak s SPD, tak s ANO, to si myslím, že ten zákon nebude pouze o koalici.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
7 let je to číslo?

Marie BENEŠOVÁ, bývalá ministryně spravedlnosti /nestr. za ANO/:
Ono není úplně podstatné, jestli 7, 8, nebo... Já si pamatuju, pan dr. Zeman pořád usiloval o těch 10 let a plus ještě tam ta přechodná období prostě co nejvíc. Ale tohle není podstatné, to ať si vydiskutují poslanci, na kolik to let dají. Ale důležitá jsou ta funkční období. Ovšem já připomenu, že už jsem to navrhovala v pozici bývalé nejvyšší státní zástupkyně v roce, tuším, 2002 a skrečovali nám to tam právě lidi z
ODS. Pamatuju si konkrétně na paní dr. Dundáčkovou, že se jí to vůbec nelíbilo, takže už ten zákon tady dávno mohl být. Já sama připravovala v pozici ministryně dva ty zákony, ani jeden se nenarodil.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Čím si to zdůvodňujete, paní doktorko?

Marie BENEŠOVÁ, bývalá ministryně spravedlnosti /nestr. za ANO/:
Odpor těch státních zástupců, ona ta Unie státních zástupců je po poměrně mocná nátlaková skupina, která to nechce, a prostě jim to vyhovuje. Vyhovuje jim, já si pamatuju, pan dr. Zeman říkal: „Já jsem vlastně naprosto nejistý v té funkci, protože já to mám vždycky od jedné vlády k druhé vládě.“ Ale moc dobře věděl, ta vláda zasedá každý týden, takže říkal od pondělka do pondělka. Ale ono to tak v praxi nebylo, protože ta vláda by si netroufla ho odvolat za situace, že je třeba stíhaný premiér. Takže v podstatě to byla pojistka jejich.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
V té novele bude i snazší odvolatelnost státních zástupců, pane ministře? Protože teď můžete odvolat nejvyššího státního zástupce a v těch dalších případech je na místě pouze kárná žaloba, ta je vždy velmi složitá. To přiznáváte také. Tak jak to bude?


Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Pokud se zavede to funkční období, tak by se taky měla zavést jasná pravidla pro to, aby na všech úrovních, to znamená i toho nejvyššího státního zástupce, to nebylo možné nadále tímto způsobem. To znamená, odvolání by bylo v kárném řízení, takový bude asi návrh, a tam budou jasné důvody, za jakých lze toho či onoho funkcionáře odvolat. To dneska není. Dneska máme akorát judikát Nejvyššího správního soudu, který bohužel způsobil to, co já říkám, že neodvoláte v zásadě vůbec nikoho.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To, co říká paní dr. Benešová, že se nenašla ta politická vůle, budou politici, zákonodárci tentokrát tak odvážní, že ten zákon schválí? Pokud to řeknu úplně explicitně, že schválí něco, co se nebude líbit ani Lence Bradáčové, ani panu Ištvanovi?


Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Víte, ta situace se strašně vyvinula, čili dneska si nedokážu představit, že by například Lenka Bradáčová, Igor Stříž, Ivo Ištvan nebo Unie státních zástupců protestovala proti zavedení funkčního období vedoucích státních zástupců. A myslím, že už všichni mediálně řekli, že proti tomuto protestovat nebudou. Jiná věc je, a to teď vidím na přemýšlivé Marii Benešové, že si najdou možná jiné cestičky, jak to argumentačně zvrátit. Ale tentokrát musím tady jednoznačně říci, že taková ta mantra, že se řekne, že to zasahuje do nezávislosti, tentokrát bude jasně vysvětleno, že se do žádné nezávislosti tímto způsobem nezasahuje. A totiž to byl ten důvod, kdy různé skupiny, které o tom zase tolik nevěděly, začaly vždycky křičet: to je zásah do nezávislosti. Není. V demokracii nikdo nemá svoje místo jisté. To je jeden ze znaků demokracie. A pak se vytvářejí právní pojistky pro to, aby nebylo možné, aby ten stát nějak fungoval, někoho odvolávat z té funkce jen tak. Nikdo to nemůže mít jisté na 20 a více let. Nikdo, a když to nemá jisté prezident, tak to nebudou mít jisté ani státní zástupci.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Paní doktorko Benešová, vy se usmíváte...

Marie BENEŠOVÁ, bývalá ministryně spravedlnosti /nestr. za ANO/:
Já se usmívám, protože tady já si myslím, že budou souhlasit s funkčníma obdobíma, už jim nic jiného nezbývá a prostě nelze už tomu klást odpor. Ale budou nesouhlasit určitě s tím, kdo bude v té výběrové komisi. A tady státní zástupci pořád říkají: no, ale ten ministr vlastně nás bude omezovat, když bude mít převahu v té výběrové komisi, tam byla bitva o to, jestli to bude 3 na 2, anebo 2 na 3. No, o to byla bitva. A teď si vemte, že pořád to státní zastupitelství spadá ústavně pod moc výkonnou, ten ministr za to nese odpovědnost, za činnost státního zastupitelství, vždycky s takovou kauzou, jako je paní Parkanová, se na něj snese kritika a nebude smět mít vliv na to, kdo bude vybírán jako třeba šéf krajského státního zastupitelství. Takže to pospěje k tomu, že si tam budou dávat své kamarády, kamarády svých kamarádů, a to není taky dobře. Prostě jednou nese odpovědnost ten ministr, tak by měl mít taky právo nějakého výběru. A bylo tam dost pojistek na to, aby ten ministr se nezbláznil a nedával tam nějaký támhle herodesy nebo něco takového. Takže já myslím, že ten zákon byl docela vyvážený, a oni ho v podstatě zbojkotovali, ztorpédovali a nakonec to dopadlo tak, že pan premiér Babiš ho nepředložil té vládě. Byl plně připraven a myslím si, že byl výborný, nebyl v rozporu s Ústavou, to tam na té legislativní radě bylo řečeno ústy zpravodaje pana prof. Gerlocha, posiloval nezávislost státního zastupitelství. Takže žádný problém s ním nebyl.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Když jsem vás teďka tady 26 minut poslouchala, ať už jsou to úniky ze spisů, nebo činnost/nečinnost státních zástupců, tak možná může mít divák dojem, že tady nežijeme v soudcokracii, ale v nějakém zřízení, ve kterém mají hlavní slovo státní zástupci. Když k tomu připočteme, že v červnu to bude 9 let od zásahu na Úřadu vlády, celá ta kauza, jak dopadla, dopadla měla velký vliv na demokratické volby, na politické zřízení v Česku. Je toto vaše priorita s tímto něco udělat? Abychom tady za 3, 4 roky, pane
ministře, neseděli a nebavili se o tom znovu v souvislosti s nějakou jinou kauzou?

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Je to jedna z priorit, ale tentokrát už nejenom moje nebo nějaké strany zvané
ODS, myslím, že všech politických stran. A to je ten obrovský posun. Takže jak jsem říkal, žertem říkám, pokud jde o tuhle změnu, jsem si jist 250 poslanci. S nadsázkou řečeno.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ještě poslední otázka k veřejné žalobě, než půjdeme dál, a to je nejvyšší státní zástupce Igor Stříž. Někteří vaši kolegové ze strany
ODS i z koalice SPOLU slibovali jeho konec po nástupu vašem do vlády, byl to pan Stanjura, paní Pekarová Adamová, dnes předsedkyně Sněmovny. Nezklamali jste své voliče, když jste vy krátce po volbách řekl, že to tak nebude? Nebyl to nesplněný planý předvolební slib?

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Já začnu výmluvou. Tehdy, myslím, žádný z těch politiků neříkal, kdy, ale to říkám s úsměvem teď, to není důležité. Já myslím, že nezklamali, protože osobně...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Po volbách ho odvoláme, říkala paní Pekarová.


Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Po volbách, ale je to bez časového..., ale to berte opravdu s humorem. Já jsem tyhle věty neříkal, v zásadě si nemyslím, že po každých volbách, které nastanou, se mají měnit všichni funkcionáři státu, to za prvé. Za druhé bych řekl, já nehodnotím lidi jenom podle nějakých mediálních zkratek typu bývalý vojenský prokurátor před 30 lety. Za třetí jsem s tím Igorem Střížem mluvil už před volbami i po volbách a uvidíme, jakým způsobem bude ochoten a schopen vykonávat trestní politiku této vlády. To, prosím vás, není o tom, že budou nějaké jednotlivé kauzy. Tam jde o tu filozofii, o které teď se bavíme s Marií Benešovou, tak teď jde o to, jestli on ji dokáže tímto způsobem obhajovat. To znamená například dohlížet na to, aby se z těch spisů už nevynášelo. Pokud ano, aby se to vyšetřovalo a podobně. A ta druhá věc je, že vždycky musíte mít někoho lepšího. A musíte ho mít podle platných zákonů z té soustavy. A to prostě není tak, že já bych si dneska sedl a z těch 1 300 zhruba státních zástupců jsem tam měl obrovskou škálu výběru lidí, kteří by tam do téhle funkce mohli jít, ale aby měli respekt také uvnitř té soustavy. A to je potřeba si říct, že pokud vím, tak Igor Stříž uvnitř té soustavy ten respekt má. Ano, mohu to udělat tak, že vezmu nějaké jiné jméno, ale začít v té funkci nová vláda tím, že rozkolísáte celou tu soustavu tím, že tam dosadíte někoho, koho oni nebudou respektovat, není asi úplně správné. A zatřetí, pokud bude schválen ten nový zákon, tak se potom bavme o nějakých personáliích. A poslední věc, tohle je vysoká politická záležitost, to znamená, musí tam být dohoda koalice. Nejenom o tom, že se někdo odvolá, ale také o tom, kdo to bude. A já si nejsem vědom toho, že by koalice, to znamená stávající vláda, měla jasno, kdo by tam měl jít. A nechat to bez nástupce nemá smysl.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
V návaznosti na to, nebylo tedy chybou, že toto vaši kolegové vykládali před volbami, že to voličům slibovali?


Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Ale já bych neřekl chybou, to byl prostě jejich názor, u kterého, pokud vím, oba zůstávají, a bude o tom určitě debata. Ale jak říkám, musí být koaliční dohoda také o nástupci, nebo nebudu říkat koaliční, ale vládní. A za mnou ještě nikdo nepřišel, aby mně řekl: navrhuji odvolání Igora Stříže, což ten návrh dává ministr nebo i já v tuto chvilku, a byl by tam výborný kandidát ten a ten. Nic takového nezaznělo. Tak potom nemohu tu soustavu destabilizovat tím, že někoho odvolám a nemám někoho, za koho já se mohu postavit, že by tu funkci zvládal. To je strašně důležité. Ten návrh dávám já a já musím být přesvědčen o tom, že někdo jiný by tu funkci dělal lépe.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Paní doktorko Benešová, poprosím vás, možná stručný komentář. Vy jste pana Stříže jmenovala po tom dramatickému odchodu pana Zemana.

Marie BENEŠOVÁ, bývalá ministryně spravedlnosti /nestr. za ANO/:
Já si za ním stojím, já jsem velmi pečlivě vybírala, mluvila jsem se všemi vrchními státními zástupci, s jejich náměstky, uvažovala jsem i o některém z krajských státních zástupců, nechala jsem si předložit jejich personální spisy, ale tady to mohu podepsat, co kolega říká, opravdu se nenašla jako jiná osobnost vhodnější. A nějaké tadyhle hříchy před 30 lety, že byl pár měsíců ve straně a že byl na vojenské prokuratuře, no, tak to si myslím, že je krajně nespravedlivé. A pokud to někdo kritizoval, tak nemá dostatek informací, anebo to bylo efektní gesto. Takže mohu podepsat to, že má naprostý respekt v soustavě státního zastupitelství pan dr. Stříž, a myslím si, že se to i projevuje a že dělá teď takové postupné lehké kroky k nápravě a věřím, že ta náprava nastane za něj.


Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Já musím ještě jednu věc. Pokud jde o to členství v KSČ, ani jeden z nás dvou nebyl v KSČ. Ale problém je v tom, potom ať nikdo, kdo byl v KSČ, nesmí dělat žádnou funkci, kolik máme
justičních vrcholných funkcionářů, kteří v té straně byli, ale protože to umí s médii, tak se o nich nemluví. A prostě já chci rovný metr. To znamená, nevadí-li to u některých představitelů třeba soudů, tak je potom nespravedlivé, aby jeden jediný argument u někoho, komu tehdy bylo 20, že v té straně byl. Já z toho nemám radost, mluvil jsem s ním o tom, on mně v zásadě vysvětlil, v tehdejší době proč do té strany vstupoval a vůbec k té vojenské prokuratuře, ale je to 30 let. Ale ne, že někdo může a na někoho je to klacek. Takhle to nejde.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju, pane Blažku, paní Benešová, k tomu tématu. Pojďme na politiku, na politické téma. Jan Farský se vzdal poslaneckého mandátu, nebo se chce vzdát, oznámil to tento týden po poměrně velkém tlaku, dopadlo to na důvěru celé vaší vlády? Celá ta kauza...


Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
To bych řekl, že asi dopadlo, ale tady jenom je potřeba si říci, že kolega Farský, to je taková novinka, kterou jsem ještě nikde neříkal, on vlastně tím, že už odcestoval, tak mandátu se můžete vzdát tzv. notářským zápisem, on má teď problém, že v té Americe ho není schopen udělat. To znamená, teď probíhají složitá jednání s velvyslanectvím, jakým způsobem to udělat tak, aby u nás to jeho prohlášení bylo vzato právně tak, že se toho mandátu vzdal. To znamená, on mně volal, pošle mně nějaký mail a my se teď budeme muset vážně zabývat tím, jak tuhle nečekanou situaci, to znamená, jak se český poslanec může vzdát mandátu, když je v cizině, a s tím se nepočítalo.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
On pan Farský říkal, že kdykoliv bude potřeba, přiletí na důležité hlasování, tak přiletí teď?


Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Hlasování už ne, tak kvůli tomu asi, zdá se, nějak ten let neplánuje a myslel si asi, že se to nějak udělá ve Spojených státech, a zdá se, že to je velký právní problém.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jak dlouhá bude ta trať, na které teď bude běžet pan Farský? Kdy se toho mandátu vzdá? Máte představu?


Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
No ne, tak pokud do týdne, řekněme, nenajdeme řešení právnické, tak bude muset přiletět, jiná možnost není.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A jakou odezvu máte od koaličních partnerů na vaši personální politiku? Vaším náměstkem se stal pan Radomír Daňhel, který podle médií zpracovával účetnictví odsouzenému daňovému podvodníkovi. Už to s vámi řešili?


Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Ne, vůbec, a tohle jsou všecko věci staré, já nevím, třeba 10 let. A ta věc byla dokonale vyšetřená, pan Daňhel byl u soudu jako svědek, to znamená, kdyby s tím měl cokoliv opravdu společného, tak seděl mezi obviněnými, a neseděl. Takže já nemohu a myslím, že ani koaliční partneři, doufám, že ne, soudit někoho podle článku v novinách, ale on s tou trestnou činností neměl společného vůbec nic. A teď si řekněme ještě jednu věc. Když zpracováváte účetnictví, dostáváte doklady, co vám někdo dá. A já jsem s ním o tom mluvil, to byli nějací Arabové, oni opravdu měli ze všech celnic z celého světa potvrzeno, že tam nějaké zboží proudilo a všechno bylo v pořádku, a on ty doklady dal pouze dohromady a podal nějaké daňové přiznání. O tom pozadí nevíte vůbec nic. Je to asi totéž, jako kdyby někdo mně vyčítal dnes, že jsem kdysi obhajoval nějakého vraha. I to se v mém životě stalo. To ovšem neznamená, že nemůžu být ministr.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Na druhou stranu, politika není soud, není to jenom právo, jsou to emoce, jsou to vaši voliči, je to reputace, důvěra, nemůže to být další reputační problém? Už na to odpovídal i pan
premiér Fiala, nějak se to s vámi může zase táhnout a nabalovat se na ten váš mediální obraz, který jste řekl, že není dobrý, jak se znám, a nikdy nebude. Tak vy nemáte motivaci to zlepšit?

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Asi nejsem mediální typ a asi nepatřím mezi oblíbence některých novinářů, kteří o mně dlouhodobě píšou věci, s kterýma nemám společnýho. A co já s tím nadělám? Nic. Nic ani nebudu dělat, no, tak je tak.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Nemůže to být koule u nohy, další reputační problém vaší vlády?


Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
To přece neposuzuji já. Onehdy byly volby, o mně se píše špatně nebo nehezky mnoho let a byl jsem zvolen. A v téhle republice nerozhodují články, ale voliči. A zvolen jsem byl. Já mám někdy pocit, když čtu ty články a různé názory aktivistů, jako bych neprošel testem voleb. Prošel. To je v tomto státě zatím rozhodující. Až nebude, tak nepochybně nebudu ve veřejném životě vůbec ničím, ale to bude doba, ve které bych nechtěl žít, až budou rozhodovat články a aktivisté.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Proto jsem se neptala konkrétně na vás, ale na celou vládu, na ten reputační problém, ale myslím, že jste mi odpověděl, ale takhle jsem tu otázku myslela.


Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Případ Farský je jasný v tom, že prostě se rozhodl, tam je všecko vlastně pravda. Rozhodl se, že bude studovat v USA za dobu trvání poslaneckého mandátu a tahle fakta jsou jasná a teď jde o to vyhodnocení. Spousta jiných článků nejsou ani fakta nebo jsou to různě přeházená fakta, na ty se vlastně reagovat nedá, nejlepší je nereagovat, ale to musíte vysvětlovat jak ve straně, tak třeba v koalici. A na pana Daňhela se mě nikdo neptal.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Paní doktorko Benešová, je pan Daňhel reputační problém, nebo respektive ta jeho minulost a to jeho působení v podnikání?

Marie BENEŠOVÁ, bývalá ministryně spravedlnosti /nestr. za ANO/:
Mediální takovéhle prostě články, které se vyskytují, jsou vždycky problém. Já jsem to sama zažila. Jednou jste národní hrdina po kauze katarský princ a pak najednou vás odstřelí Milion chvilek a ještě tam ani nesedíte. Protože na mě už se demonstrovalo den předtím, než mě jmenovali. A jenom proto, že se vyjadřovaly jakési obavy, co bych mohla udělat. A neudělala jsem vůbec nic. Nakonec jsem se loučila se soudci v dobrém a všichni mi řekli: budeme na vás v dobrém vzpomínat. Takže jak jsem ohrozila nezávislost
justice? Takže to mediální štěstí je vrtkavé, já pana Daňhela osobně znám, protože už ho tam měl pan ministr v té první misi za náměstka...

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
A tenhle případ je ještě před tím prvním, takže tehdy to dělat mohl, teď nemůže, vždyť to je proti selskému rozumu.

Marie BENEŠOVÁ, bývalá ministryně spravedlnosti /nestr. za ANO/:
A potom, když končil, tak on chtěl následovat vlastně, také chtěl odcházet a já si pamatuju, že jsme pracně hledali nového náměstka a on se do toho nikdo moc nehrne. To je taková nešťastná role těch ekonomických náměstků, tak jsem ho prosila, aby zůstal tehdy, protože on byl jako odborně velmi dobrý.


Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Paní redaktorko, ještě jednu věc. Jenom ten, to už jsem někde řekl, ale jinak, kdo fakt projde bahnem, může pochopit ty, který v tom bahnu momentálně se nachází. A je jedno, jestli jsou nespravedlivě stíhaní nebo mediálně lynčovaní v koordinaci s orgány činnými v trestním řízení. To znamená,
ministrem spravedlnosti podle mě nemá být, co si někdo myslí, nějaký médii chráněný mediální anděl, ale kdo taky něco zažil. Takže já té zkušenosti nelituji, ne že bych z toho měl radost, o sobě občas číst tyhle věci, ale je to prostě tak. Ale opravdu to zastání u mě budou mít právě ti, kteří jsou nespravedlivě lynčovaní a nespravedlivě stíhaní.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju vám za odpovědi. Pojďme na platy státních zástupců a soudců. Soudci a státní zástupci se chystají bránit poté, co se Senát ve čtvrtek rozhodl nezabývat se tou novelou, která má platy vrátit na úroveň roku 2021, mají podporu vaši soudci a státní zástupci v této aktivitě, pane
ministře?

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Je to jednoduché, nemají, protože já jsem jeden z těch, co hlasoval jak Poslanecké sněmovně, tak ve vládě pro to, aby se, nepřesně řečeno, ty platy zmrazily, ony se nezmrazily, ale nepřesně řečeno, to znamená, aby se nezvyšovaly nikomu ve veřejné sféře až na výjimky bojovníků s covidem v uvozovkách. Takže určitě zastání nemají. A myslím si, že to je problém zejména politický, vláda rozhodla politicky, že je správné, aby se tyto nejvyšší možné platy, které pro lidi, kteří pracují pro stát, existují, aby se nezvyšovaly. Myslím, že soudci neudělají dobře, mají na to samozřejmě právo, když ty žaloby dají, právně to možná vyhrají, to já nevím. Ale nemyslím si, že je dobré pro reputaci
justice, aby v době, kdy průměrný plat v justici je 150 000 Kč, aby dávali žaloby, že nějakých 5 nebo 6 000 Kč, o které měsíčně přijdou, že jim nějak zasahuje do nezávislosti. Vždyť to je proti selskému rozumu, neuvěří tomu nikdo a myslím si, že ty peníze jim za to nestojí, byť budou říkat, že jde o nějaký princip.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Když pan prezident jmenoval na Hradě 7 nových soudců, kritizoval neochotu právě stávajících soudců a státních zástupců si nechat ty platy, nepřesně řečeno, zmrazit, zmínil termín nenažranost. Jdete až takhle daleko?


Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Ne, to je Miloš Zeman. Miloš Zeman tam ještě nějak řekl tu větu, že je znám jako velmi slušný, nebo tak nějak to řekl, zdvořilý člověk a řekl tohle slovo.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
On tom neřekl přímo, ale ten termín tam zmiňoval.


Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Takhle bych to samozřejmě neřekl. Dokonce si to ani nemyslím, že to je nenažranost, ale domáhat se těchto platů je podle mě nerozumné a dlouhodobě pro
justici zhoubné a škodlivé.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Váš názor, paní doktorko Benešová, na aktivitu soudců a státních zástupců.

Marie BENEŠOVÁ, bývalá ministryně spravedlnosti /nestr. za ANO/:
Podobný, jako má pan ministr, protože si myslím, že oni se budou pasovat do role takových samolibých elit, které nemají v současné době pochopení pro těžkou finanční situaci toho státu, vyžadují jenom ty platy, oni vlastně poslední dobou mluví jenom o těch platech bohužel. A ona jsou tam i jiná témata, která by měli zvednout, zejména ta Soudcovská unie, stejně tak Unie státních zástupců, témata mnohem, bych řekla, potřebnější než jejich platy. Já myslím, že jsou dobře zabezpečeni, dobře situováni, a zkazí si tím pověst prostě. Ale určitě to zkusí, takže budou padat první žaloby.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Mají šanci uspět?

Marie BENEŠOVÁ, bývalá ministryně spravedlnosti /nestr. za ANO/:
Zatím vždycky uspěli, takže já nevylučuju, že uspějí znovu. Ale říkám: zkazí si tím pověst, protože se budou rozevírat nůžky jednak mezi tím administrativním jejich aparátem.


Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
To už jsou velenůžky, to už je kombajn, to už nejsou velenůžky…

Marie BENEŠOVÁ, bývalá ministryně spravedlnosti /nestr. za ANO/:
Přesně tak. A ti lidi samozřejmě budou naštvaní, protože ti tam opravdu dřou za málo peněz.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Například soudní zapisovatelka...

Marie BENEŠOVÁ, bývalá ministryně spravedlnosti /nestr. za ANO/:
Ano, ano,
justiční odborný aparát. A já jsem se vždycky snažila jim to dorovnat nějakými odměnami, když něco zbylo, ale tohle není řešení. Takže prostě bude to jako, řekla bych, že to bude nepříjemné i na těch soudech, protože tam nastane napětí mezi tím odborným aparátem a mezi soudci. Takže to pospěje k tomu, že bude nespokojenost a bude to vybublávat ven.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Může to takto eskalovat, pane
ministře? Protože ten rozdíl může být až desetinásobný mezi justičním a nejustičním…

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Já jsem měl teď jednání s těmi odboráři, myslím, že jsem to řekl někde i veřejně, to je už z Gogola. To už je jak někde v Rusku v 19. století, kdy prostě v jedné budově pracuje někdo, kdo má 200 000 měsíčně, a druhý má 15 000. To není normální. To vážně není normální a myslím si, že to... nevím, jestli sociální napětí, ale pocit jakési nespravedlnosti určitě mezi tím aparátem vůči soudcům vzniká. Ale já zase musím se pokusit být spravedlivý. Ono je to všecko ale chyba politiků. Pokud politici ustupují v té platové otázce a jsme v parlamentní republice, to slovo zdůrazňuji, a dostáváme se k tomu, že poslanci mají v zásadě plat předsedy okresního soudu, tak to není chyba těch soudců, ale je to chyba politické odvahy, já si myslím, že na ty platy je potřeba podívat se znovu, když jsme tady třeba s Marií Benešovou i s vámi řešili to, že za státní zastupitelství odpovídá vláda, ale premiér téhle země má menší plat než nejvyšší státní zástupce, tak to není normální. A že jsem neslyšel nikdy o tom, že by ten, kdo za někoho odpovídá, má menší plat. Jenom je potřeba nebát se to říct a myslím si, že bude potřeba ten zákon o platech zase nějakým způsobem na něj podívat. A já jsem třeba zastáncem toho, že nikdo nesmí mít, kdo pracuje pro stát, větší plat než prezident republiky. A my se tady bavíme o platech poslanců pořád dokola, což je minimální úspora pro stát, ale k tomu se dozvídáte, že stát v různých podnicích zaměstnává manažery, kteří mají větší plat než prezident. To já považuju za naprosto neuvěřitelnou, nehoráznou a ničím nezdůvodnitelnou věc. Ani tím, že se řekne, že neseženeme ty odborníky. Tak já bych je teda sehnal.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Omlouvám se, v tom tématu bychom určitě mohli pokračovat, ale ještě zmíním jednu aktuální kauzu a to je kauza z věznice ve Valdicích. Vyšetřovatelé Generální inspekce bezpečnostních sborů obvinili dozorce kvůli údajnému napadení, bití odsouzených právě ve Valdicích. Pracovníci GIBS zahájili v říjnu trestní stíhání osmi příslušníků, některým hrozí velmi vysoké tresty. Jak závažné pro vás jsou, pane
ministře, ty informace?

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Závažné to je, ona to není v poslední době jediná věc. Na straně druhé, pokud jsou moje informace správné, tak to vlastně vždycky v těch případech, o kterých se teď píše, bylo tak, že to sama odhalila Vězeňská služba a sama to nahlásila orgánům činným v trestním řízením, což je v tomto případě ta Generální inspekce bezpečnostních sborů. Nicméně chápu, že se na veřejnost v poslední době dostává více takovýchto případů.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Je to čtvrtá česká věznice s takovými problémy.


Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Je to tak. Ale já nedokážu v tuto chvilku úplně objektivně vyhodnotit, jestli je to nějaká věc, která je systémová. Já si myslím, že nikoliv, že jde pořád o selhávání jednotlivců. Nicméně věc je to vážná. A víte, on to kdysi řekl někdo velmi moudrý, že charakter státu se také pozná podle toho, jaké má věznice. Tzn. že budeme muset dbát na to, aby k těmto případům nedocházelo, ale česká veřejnost, i moravská, i slezská jistě pochopí, jak náročná ta funkce vězeňské stráže zejména v nějakých Valdicích, kde mají ty nejtěžší zločince, jak náročná práce to je, neměly by těmto lidem nikdy takzvaně ujíždět nervy, ale stávat se to prostě bohužel může. Já to beru jako selhání jednotlivců, nikoliv jako nějaký systém, že bychom u nás měli zavedený pro týrání vězňů. Ale je potřeba se tímto určitě zabývat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Paní exministryně, jak to vidíte vy? Je to špička ledovce, nebo se to běžně děje? A to, co zmiňoval pan ministr, že Valdice jsou nejtěžší věznicí, sedí tam recidivisté, muži s nejdelšími tresty nebo jinak nebezpeční pro společnost?

Marie BENEŠOVÁ, bývalá ministryně spravedlnosti /nestr. za ANO/:
No, tak já Valdice osobně znám, tak vím, že tam sedí vrazi, těžká loupežná přepadení a takovýto druh jako kriminality, takže to tam nemají jednoduché. Problémy tam byly vždycky, já si pamatuju, jednou jsem tam měla nějaký pohovor s vězněm a zrovna tam zasahovali na nějaké drogy, co se tam přechovávaly. Takže čas od času tam takové maléry bývají, protože takovýto druh prostě lidí, kteří tam sedí, samozřejmě tam eskaluje taková různá napětí. A skutečně i ta Vězeňská služba to nemá jednoduché, oni mají teď trošku podstav, těžko se tam shánějí lidi. Já si myslím, že to není systémový problém, že to bude selhání jednotlivce. Vždycky se to tam opakuje po několika letech a jsou i mírnější věznice, kde máte takové problémy. A je dobře, že to ta Vězeňská služba odhalila, nahlásila, že tady vlastně funguje to, jak má. Takže se to určitě vyšetří a uvidíme, důkazně to neznám samozřejmě.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Oběma vám děkuji, Marie Benešová, bývalá ministryně spravedlnosti za hnutí ANO. Děkuju, na shledanou.

Marie BENEŠOVÁ, bývalá ministryně spravedlnosti /nestr. za ANO/:
Děkuji za pozvání.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A pan
Pavel Blažek, ministr spravedlnosti z ODS. Děkuji i vám, na shledanou.

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Děkuji za pozvání, na shledanou.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A vám, milí diváci, děkuju, že jste se dívali na Partii a že se budete dívat dál. Budu za to ráda. Na CNN Prima News pokračujeme velkou politickou diskuzí, naším hlavním tématem bude omikron v Česku, stávající opatření, pokud jim třeba nerozumíte, politici vám to dnes možná vysvětlí. Mými hosty budou senátorka Alena Dernerová a poslanci Karla Maříková, David Kasal a hejtman
Jihočeského kraje Martin Kuba a budeme ve spojení i s epidemiologem Romanem Prymulou, který nám řekne, v jaké fázi omikronové epidemie se právě teď nacházíme. Za malou chvíli pokračujeme na CNN Prima News. Děkuju, že se díváte.

Pavel Blažek

ministr spravedlnosti
poslanec PČR
předseda regionálního sdružení RS ODS JMK