11. ledna 2022

ČRo Plus: Možnost zahlcení nemocnic tady je. Proto vláda přijme ještě přesně definovaná opatření - karanténní, izolační

(ČRo Plus) Vláda kvůli nakažlivější variantě koronaviru omikron upravuje protiepidemická opatření. Rozhodla o zkrácení izolací a karantén i o testování ve firmách. Chystá seznam profesí, které budou využívat pracovní karanténu. Podle senátora Romana Krause (ODS) jsou připravovaná opatření dostatečná.

Celou debatu s Romanem Krausem si můžete poslechnout na ČRo Plus.

Senátor upozorňuje, že přístupy jednotlivých zemí, ať už evropských, nebo mimoevropských, se od sebe někdy velmi lišily – výsledky šíření epidemie přitom byly podobné.

„Problémem je, že varianta omikron je velmi virulentní, ale myslím si, že dodržování starých pravidel čtyř R její šíření může významně omezit. A hlavně ohleduplnost lidí mezi sebou, zbytečné nevyhledávání kolektivu, nošení respirátorů typu FFP2, běžná hygiena rukou a tak dále. To jsou zásadní opatření. Plus samozřejmě očkování třetí posilující dávkou,“ naznačuje Kraus.

Na pracovištích se bude testovat antigenními testy a potvrzovací PCR nebudou povinné. Podle Krause by bylo lepší, kdyby po pozitivním antigenním testu museli lidé i na PCR, ale chybí k tomu kapacity v laboratořích.

„Často je rozdíl mezi výsledkem testu antigenního a PCR. Ale my nemáme dostatečné kapacity pro testování PCR v takto masivním množství. Takže si myslím, že toto je kompromis, který vychází z reálného stavu věcí. Samozřejmě paralelně s tím běží aktivity, aby se kapacity testování navýšily,“ říká senátor a lékař Roman Kraus (ODS).

Roman Kraus

senátor PČR