4. ledna 2022

CNN Prima News: Nemá cenu zpřísnit, omikron tudy projde. Ubráníme se stávajícími opatřeními

(CNN Prima News) Omikron je rychlejší v šíření, a proto není důvod zpřísňovat opatření, uvedl předseda senátního výboru pro zdravotnictví Roman Kraus z ODS. Nová varianta koronaviru podle jeho slov totiž českou populací tak či tak projde. K tomu, aby se neopakovaly nejhorší scénáře, slouží dostatečně stávající opatření, dodal v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

Celý rozhovor s Romanem Krausem můžete zhlédnout na CNN Prima News.

„Všechna opatření, která byla šitá na míru variantě delta, se musí přizpůsobit nové variantě omikron,“ sdělil v pořadu K věci předseda senátního výboru pro zdravotnictví Roman Kraus. Proto podle něj vláda nepřistoupila k opatřením, která avizovala před volbami.

Jedním ze slibů ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) bylo uznávání protilátek po prodělání nemoci. „Uznávání protilátek je nereálné, PCR test bude stejně validní jen 24 hodin. Omikron se ale šíří rychle a nezabráníme mu v tom,“ uvedl dále ve vyslaní CNN Prima NEWS.

Kraus by proto k razantnějším restrikcím nepřistupoval. „Můj názor je, že nemá smysl zpřísňovat. Omikron populací zkrátka projde,“ podotkl s tím, že právě kvůli rychlosti šíření omikronu bude vláda zkracovat interval karantény.

Návrh projedná kabinet ve středu, podle Krause by se mohla karanténa zkrátit na pět až sedm dnů. Izolace by však měla být nadále 14 dnů. Karanténa platí pro zdravé fyzické osoby, které pobývaly v ohnisku nákazy či byly ve styku s nakaženým kontaktem. Izolací se pak rozumí omezení pohybu již nakaženého člověka a jeho oddělení od ostatních bez ohledu na dokončenou vakcinaci.

„Jedinou cestou je třetí dávka, která vede k tomu, že lidé nemají tak těžký průběh, a tím pádem neobsazují lůžka,“ sdělil Kraus. K tomu, aby vládní odborníci přiměli k očkování více občanů, proto řeší i nákup nové vakcíny.

„Vakcína Novavax má v sobě usmrcený virus a věříme, že tím pádem bude mít i vyšší stupeň imunity,“ nastínil Kraus. Současná opatření, jako je nošení respirátorů FFP2 a omezení sociálních kontaktů, vnímá jako dostatečná. Tato nařízení jsou v platnosti od začátku vlády Petra Fialy (ODS). „Musíme být pokorní před silou přírody – i ta doporučení se mění a to je normální,“ řekl dále k omikronu.

Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) bude ale v Česku nová varianta dominovat zřejmě už za 10 až 14 dní. Za poslední týden se v Česku z 18 tisíc testů ukázalo podezření na tuto variantu u 15 procent případů. Delta a její subvarianty tvoří 85 procent. Podle predikcí Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) může vlna omikronu přinést až 50 tisíc nových případů denně a kolem sedmi tisíc nakažených v nemocnicích.

Roman Kraus

senátor PČR