3. ledna 2022

Rádio Z: Tento rok nebude jednoduchý, ale politici nemají šířit pesimismus

(Radio ZET) „Tento rok nebude jednoduchý jak kvůli covidu, tak i kvůli tomu, co se děje v ekonomice,“ řekl v Interview Martina Kováře na Rádiu Z místopředseda Polanecké sněmovny Jan Skopeček z ODS. Politici by ale podle něj neměli šířit pesimismus a už na konci roku bychom měli vidět nějaké světélko naděje. Za největší výzvu považuje naučit se žít s covidem a zvládnout inflaci.

Celý rozhovor s Janem Skopečkem si můžete poslechnout na Rádiu Z.

Podle Jana Skopečka Česká národní banka v minulosti zbytečně bojovala s deflací a přinesla České republice více škody než užitku. „To, co se stalo s centrálním bankovnictvím, měnovou politikou, jakým způsobem překročila Rubikon a začala porušovat základní pravidla, že monetizace státního dluhu je něco, co je zakázáno, jinak to povede k velkým problémům ve finančním sektoru a inflaci. A to se začalo dít a množství peněz, které centrální banky natiskly, nemohlo ve světě přinést nic jiného než velmi vysokou inflaci,“ říká Jan Skopeček s tím, že pravděpodobně podle odhadů ČNB vystoupá až na 7 %. Současné zvyšování úrokových sazeb ale považuje za správný krok, i když nesouhlasí s razancí, s jakou byly úrokové sazby zvýšeny.

Jan Skopeček považuje výsledek parlamentních voleb za zadostiučinění pro ODS, která byla v minulosti už odepisována. K očekávání od nové vlády koalice Spolu a Pirátů se STAN pak uvedl, že brzy přijdou dny velmi tvrdé reality. „Na Českou republiku se valí celá řada problémů jako je covid, zelenání západního světa, ekonomická situace, problematické veřejné finance, neřešená penzijní reforma. Čili celá řada problémů, které je potřeba řešit a které ani v minulosti politikům příliš kladných bodů nepřinášely,“ dodal Skopeček v Interview Martina Kováře.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
člen výboru pro evropské záležitosti PS PČR
poslanec PČR
ekonomický expert ODS