3. ledna 2022

Události, komentáře: Nová vláda převzala zemi ve velmi vážném stavu

(ČT 24) Nová vláda převzala zemi ve velmi vážném stavu, a to jak kvůli covidu, tak chování bank, upozorňuje místopředseda sněmovny a ekonomický expert ODS Jan Skopeček. Podle něj je nutné, aby se s tím kabinet Petra Fialy (ODS) popral i za cenu úspor. O tom, kde najít prostor pro úspory, debatoval Jan Skopeček s bývalým ministrem a vicepremiérem Babišovy vlády Karlem Havlíčkem v Událostech, komentářích.

Celou debatu s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na ČT24.

„Není to jenom kvůli některým krokům vlády, ale čistě z objektivních důvodů, které nemohla ovlivnit, například covid. Koneckonců i ta inflace, byť jsem přesvědčen, že ji vláda přifoukla svojí velmi extrémně uvolněnou fiskální politikou. Ale to gro leží v měnové politice a v tom, co Česná národní banka a co banky dělaly v předchozích letech, že nebyly schopny patřičně zvyšovat úrokové sazby a svět to dnes dohání ve velmi vysoké inflaci,“ upozornil Jan Skopeček.

Ekonomický expert ODS zkritizoval nejen rekordní míru inflace, ale také historicky nejvyšší deficit rozpočtu. Zmínil také Green Deal, který podle něj bude dál zdražovat energie. „Situace opravdu není ideální, taková je realita,“ podotkl.

Hledání úspor

Janu Skopečkovi vadí také „přehřátý“ trh práce, kdy spousta podnikatelů má problém vůbec sehnat pracovní sílu, což vede k enormnímu růstu mezd, které si ekonomika nemůže dovolit. „Myslím, že jsme si žili nad poměry, schodky to jasně ukazují. Růsty platů neodpovídaly výkonnosti, teď je potřeba přizpůsobit rozpočet ekonomickým možnostem země. Není možné dlouhodobě utrácet.“

Jan Skopeček se ohradil proti tomu, že vláda nepřidala policistům, hasičům, zdravotníkům a učitelům. „Jsou to právě tyto skupiny, u kterých zachovala růst platů v menší míře než navrhla předcházející vláda,“ podotkl. Kritiku považuje za úsměvnou, podle něj se kolegové z hnutí ANO rychle dostali do opoziční role, vhledem k tomu, že jejich ministryně financí ještě loni v březnu tvrdila, že je nutné zmrazit platy ve státním sektoru.

Přepis debaty:

Michal KUBAL, moderátor:
Evropská komise odmítla kritiku svého návrhu zařadit dočasně jádro mezi zelené investice. Argumentuje například tím, že nárok na označení za udržitelné budou mít pouze projekty splňující přísná kritéria. Do roku 2050 například budou muset jaderné elektrárny zřídit pro svůj odpad hlubinná úložiště. Proti podpoře jádra, kterou požaduje skupina států, včetně Česka, se dnes opět postavilo Rakousko či Německo.

Václav BARTUŠKA, zvláštní velvyslanec ČR pro energetickou bezpečnost /90´ ČT24, 3. 1. 2022/:
Rakousko si je dobře vědomo toho, že v podstatě zablokovat tenhle ten návrh nebude dost dobře možné. Ten akt, který komise nyní navrhuje, má název delegovaný, protože vlastně se už dopředu parlament i rada, čili členské státy a Evropský parlament, vzdaly víceméně možnosti výrazně ten akt ovlivnit. Daly komisi právo, pravomoc ten aktiv víceméně definovat v nějakém souladu sama. A zablokovat by ho mohla pouze skupina 20 členských států, což se asi těžko stane. Čili zase to, co komise po 18. lednu přijme, bude zřejmě platit.

Michal KUBAL, moderátor:
Zařazení jádra mezi čisté zdroje může Česku ale podle některých reakcí přinést komplikace. Ředitel energetické skupiny ČEZ Daniel Beneš uvedl, že problém by mohl nastat hlavně u transformace energetiky a teplárenství. Například investice do šedesátiletého provozu stávajících bloků v Dukovanech nebo v Temelíně po roce 2040 je prý v rozporu s navrženou taxonomií, tedy systémem podpory ekologických investic.

Daniel BENEŠ, 1. viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR /90´ ČT24, 3. 1. 2022/:
Jak udělat budoucnost české energetiky tak, abychom měli přijatelné ceny energií? Podle mého soudu to musí být nízkoemisní energetika, protože cena emisních povolenek už nikdy nebude nízko. Pokud věříme tomu, že systém, který je dneska nastaven v Evropské unii, setrvá, já si myslím, že ano. Z tohohle pohledu budoucnost české energetiky je, když to hodně zjednoduším, by měla být postavena na dvou pilířích - na jaderné energetice a na obnovitelných zdrojích, protože oba dva tyto zdroje dlouhodobě by nám měly zajišťovat stabilní, v kombinaci stabilní, a zároveň přijatelnou elektřinu z hlediska ceny.

Michal KUBAL, moderátor:
Nejen energetika, ale i další výzvy v následujících 12 měsíců, teď se dvěma politiky.
Jan Skopeček, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky z ODS. Dobrý večer.

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Dobrý večer a všem přeji hezký šťastný nový rok.

Michal KUBAL, moderátor:
Karel Havlíček, exvicepremiér a poslanec hnutí ANO. Dobrý večer i vám.

Karel HAVLÍČEK, místopředseda poslaneckého klubu, exministr dopravy a průmyslu a obchodu /ANO/:
Dobrý večer. Rovněž děkuji za pozvání a všem hezký nový rok.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Skopečku, premiér mluvil v tom novoročním projevu o třech výzvách, jmenoval covid, inflaci a energii. Pokud pomineme COVID, tomu se budeme věnovat dál, co je podle vás tou hlavní?


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ono to trošku spolu souvisí. Ta inflace, to je prostě růst celkové cenové hladiny. A když se podíváme na tu strukturu inflace, tak ceny energií tam samozřejmě hrajou poměrně velkou roli. Zatímco některé ty inflační tlaky můžou být dočasné, tak bohužel jsem přesvědčen, že to, co děláme v posledních letech s energetikou a kam se vyvinula zelená politika, tak bude naše energie prodražovat dlouhodoběji, a to samozřejmě pro Českou republiku jako jednu z nejprůmyslovějších zemí Evropské unie, ale světa obecně, prostě dobrá zpráva není. A budeme se s tím vypořádávat s mnohem vyššími náklady a mnohem hůře než země, které jsou třeba více postaveny na sektoru služeb.

Michal KUBAL, moderátor:
Úplně konkrétně, budou se Češi mít hůř, než v předchozích letech v tom roce 2022?


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ten rok 2022 nebude nikterak ekonomicky výtečný. Teprve na konci roku 2022 se dá očekávat, že se v ekonomické úrovni dostaneme předcovidovou úroveň. Ta inflace bude kulminovat v příštím roce. Na začátku roku se očekává dokonce 7% inflace, což bude ukrajovat z reálných příjmů domácností. Na straně druhé ekonomové i politici by neměli šířit pouze pesimismus, zvlášť ne na začátku nového roku. Takže já věřím, že to, byť to nebude dobrý rok, tak že ho zvládneme a že světlo na konci tunelu určitě je. Když se začneme všichni chovat zodpovědně, když začneme řešit ty věci, které tlačí českou ekonomiku, Českou republiku, když budeme to, co bude přicházet v rámci Green Dealu z Evropské unie se snažit opravdu přizpůsobit v co největší míře na podmínky České republiky jako té průmyslové země, pokud začneme hospodařit rozumně s veřejnými financemi, pokud nenecháme inflaci skutečně vystřelit do dvouciferných čísel, tak jsem přesvědčen, že to nebude jednoduchý rok, ale že to bude rok, od kterého se odrazíme k mnohem ekonomicky úspěšnějším rokům.

Michal KUBAL, moderátor:
A to světlo uvidíme někdy na konci roku, anebo budeme někde zdání v té tmě, že tam...


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já doufám, že na konci roku to světlo uvidíme. Samozřejmě ono i pro ekonomy, ale asi pro kohokoliv je těžké dělat jakékoliv ekonomické predikce, když jsou velmi zatíženy nejistotou právě v souvislosti s tím, jak se bude vyvíjet i covidová situace. V tomto smyslu může vláda udělat snad to, a to já bych jí velmi doporučoval, aby před přílišnými restrikcemi nebo nějakými lockdowny dávala přednost opravdu cíleným opatřením, abychom co nejméně omezovali ekonomiku, podnikatele, společnost. To je to, co ta politická reprezentace může udělat nejlepšího. A pokud, tak aby ta opatření proti covidu byla smysluplná, byla jasně vysvětlitelná, byla jednoduchá tak, aby v nich lidé spatřovali smysl.

Michal KUBAL, moderátor:
To už slýcháme třetím rokem pomalu. Pane Havlíčku, ocituji: „Vláda jen málo dbala na naši budoucnost, doslova žila ze dne na den.“ Novoroční projev nového premiéra
Petra Fialy. Sklízí současný kabinet plody vaší práce?

Karel HAVLÍČEK, místopředseda poslaneckého klubu, exministr dopravy a průmyslu a obchodu /ANO/:
Sklízí a nepochybně sklízí i v tom dobrém, protože...

Michal KUBAL, moderátor:
Chcete říct, že i v tom špatném, tedy přiznáváte, že i v tom špatném?

Karel HAVLÍČEK, místopředseda poslaneckého klubu, exministr dopravy a průmyslu a obchodu /ANO/:
Samozřejmě, že jsou některé věci, které se nepodařily. Vždycky, když prostě někdo přebírá prostě kabinet, tak bere to, co se podařilo, ale bere i to, co třeba nedopadlo. My jsme nikdy netvrdili, že na co jsme sáhli, to bylo geniální. Ale v tom projevu byla patrná určitá míra nejistoty. A ta nejistota pramení z toho, že možná prostě si není kabinet jistý, jakým způsobem vlastně teď bude tu zemi řídit, protože tvrdit to, že nás čeká možná nejnáročnější rok, nebyly náročnější roky, než byly roku 20 a 21, nejenom v České republice, všude ve světě, nebo minimálně v Evropě. Přesto si troufám tvrdit, že i přesto, s čím jsme se museli vyrovnávat, bylo to extrémně náročné, tak jsme to po té ekonomické stránce zvládli poměrně dobře, protože předáváme zemi jakožto šestou nejméně zadluženou v celé Evropě. Zemi, která má nejnižší míru nezaměstnanosti. A zemi, která má nastartovánu proinvestiční politiku, proinovační politiku, a byla by velká škoda, kdyby se o toto přišlo třeba tím, že teď budou nepřiměřené škrty v rozpočtu a přibrzdí se ty investice, tady souhlasím s panem Skopečkem, nebo by se přibrzdilo to, co jsme nastartovali v naší třeba inovační strategii. To jsou nesmírně důležité věci, které si prostě musíme pohlídat.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Skopečku, přebíráte tedy zemi v rozkvětu, která je na vzestupné trajektorii, kterou čekají světlé zítřky?


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Určitě ne. Přebíráme zemi ve velmi vážném stavu, a to nejenom kvůli některým krokům vlády, se kterými bychom nesouhlasili, ale čistě z objektivních důvodů, na které třeba i ta vláda prostě mít vliv nemohla, jak už říkám, je ten covid. Koneckonců i ta inflace, byť jsem přesvědčen, že k ní vláda, že ji vláda přifoukla svoji velmi extrémně uvolněnou fiskální politikou, ale to gró přece jenom leží v měnové politice a v tom, co Česká národní banka a zejména světové banky dělaly v těch předcházejících letech, aby dokázaly zachránit některé předlužené vlády, tak nejsou schopny a nebyly schopny patřičně zvyšovat postupně úrokové sazby a ten svět to dneska dohání ve velmi vysoké inflaci. Takže já opravdu nemůžu jako ekonom ve chvíli, kdy máme rekordní míru inflace, kdy máme historicky největší deficit, kdy rostou ceny energií, které zasáhnou jak domácnosti, tak náš průmysl, kdy se na nás valí Green Deal odsouhlasený předcházející vládou, který ještě dál bude zdražovat energie, tak to opravdu není ideální svět, nebo ideální situace, ve které by jakákoliv vláda chtěla přebírat zodpovědnost. Ale taková je realita a ta vláda se s tím bude muset vypořádat, prostě nemůže si vybrat jiné období a je teď na nás, abychom se s tím poprali.

Michal KUBAL, moderátor:
Slyšeli jsme dvě další čísla, která naopak říkají, že Česko na tom není tak špatně, jedna z nejnižších, nebo nejnižší nezaměstnanost v Unii, šestý nejnižší dluh. Česko si teoreticky může dovolit...


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
V souvislosti s tím dluhem, já bych jenom doplnil to, že samozřejmě nezáleží jenom na jeho výši, ale i na jeho trajektorii. My jsme v té poslední době byli druhou nejrychlejší zemí, co se týče toho trendu zadlužování. Nezaměstnanost je historicky na nízké úrovni, tam máme opačný problém, protože ten trh práce je přehřátý, spousta podnikatelů i přes tu covidovou krizi má stále problém sehnat pracovní sílu, což znovu vede ke mzdovému vzlínání, k růstu mezd, které překračují produktivitu, to, co si ta ekonomika může dovolit, a to znovu působí silně na silné inflační tlaky a růst inflace. Takže i trh práce, podle mého názoru s tím vláda leccos může udělat, v České republice je velmi rekordně nízké využívání takzvaných zkrácených pracovních úvazků, když se podíváme na země na Západ od nás, tak podíl zkrácených pracovních úvazků, které uvažují třeba pracovat maminkám na mateřských dovolených nebo i seniorům, to je u nás něco, co musíme zlepšit a dostat tyto lidi na trh práce a ten trh práce tímto zchladit.

Michal KUBAL, moderátor:
Takže říkáte, že doba, řekněme, relativního blahobytu končí, nastal čas škrtat, to předtím právě varoval váš...


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ne, já myslím, že jsme si žili nad poměry, že si vláda žila nad poměry, ty schodky rozpočtů to jasně ukazují, často ty růsty platů odpovídaly té výkonnosti jak veřejného sektoru, tak produktivity práce v celé ekonomice. A teď je potřeba prostě přizpůsobit rozpočet, přizpůsobit růst mezd ekonomickým možnostem, které ta země má. A není prostě možné dlouhodobě utrácet víc, než je schopna ta ekonomika vydělat a tomu státu dát. Není možné dlouhodobě, aby rostly platy a mzdy rychleji, než roste produktivita práce, to nikdy nevedlo v žádné zemi, ať už měla jakýkoliv systém, nevedlo k žádným dobrým výsledkům a ve finále to poškodilo celou ekonomiku, ve finále to poškodilo i ty poslední lidi, i ty poslední firmy, kohokoliv té ekonomiky.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Havlíčku, tady jsme slyšeli spoustu argumentů pro to, předčím vy byste varoval?

Karel HAVLÍČEK, místopředseda poslaneckého klubu, exministr dopravy a průmyslu a obchodu /ANO/:
Ano, pojďme si to rozebrat, co se týká toho dluhu. Mezi lety 2009 až 2014 po dlouhodobé světové krize vzrostl dluh o 680 miliard korun, dostal se na číslo 43 % ve smyslu zadluženosti vůči HDP. Od té doby 14 až 19 dluh nerostl, on byl víceméně stabilní, někde kolem 1,7 bilionu korun. A dostali jsme se, protože rostl hrubý domácí produkt, na zadluženost 29 %, jinými slovy, čtvrtí nejlepší v Evropě jsme v té době byli. Ano, v době světové krize ve smyslu covidu 20, 21 a i v roce 22 je nutné prostě do té ekonomiky napumpovat určité peníze, zachránili jsme tím desetitisíce podnikatelů, pomohli jsme tím zdravotnímu sektoru a současně jsme udrželi průmysl při životě, protože to je to, co nás táhne. Tak ano, díky tomu jsme zvedli zadluženost, podobně jako zvedly v podstatě všechny země. Teď my jenom varujeme před tím, že není možné okamžitě dupnout na brzdu, protože to není jenom o tom, že se zpomalí investice například do dopravní infrastruktury, kam jsme prostě dali o 50 % víc, než ještě před 3 lety investice do vědy, do výzkumu, kterou jsem zde zmiňoval, ale je to také o lidech. V tuto chvíli vlastně vláda nám tvrdí, že ušetří, že ušetří na výdajích, nikoliv tedy na tom, že budou lepší příjmy a že se ušetří, nejdřív to bylo 125 miliard, pak se to stáhlo na 80 miliard, chvíli se diskutovalo o 60 miliardách. Ale dobře, dejme tomu, těch 80 miliard, to jsou ty poslední informace, které máme, stále nevíme tedy, na čem se bude šetřit. A jediné, co jsme zatím viděli, tak je plus minus 5 miliard korun, kde se to vzalo vojákům, kde se to vzalo hygienám, kde se to vzalo učitelům, kde se to vzalo policistům, kde se to vzalo hasičům, což jsou nejenom ti, kteří pomohli s covidem, ale současně ti, kteří nám třeba pomáhali s tornádem. To znamená, je otázka, jestli prostě si nenecháme pro pětikorunu vrtat koleno a následně nám budou utíkat někde stokoruny, anebo tisícikoruny. Prostě my potřebujeme kvalitní lidi pro to, abychom zvládli prostě se z té krize dostat.

Michal KUBAL, moderátor:
Byla to i vaše ministryně financí Alena Schillerová, která tehdy varovala, že si rozpočet nemůže tak vysoké navýšení dovolit. Vláda se pak shodla na něčem jiném, nicméně je podle vás vyšší úroveň platů ve státní sféře oproti soukromé tím zdravým způsobem, jak má republika fungovat?

Karel HAVLÍČEK, místopředseda poslaneckého klubu, exministr dopravy a průmyslu a obchodu /ANO/:
První, to, co tvrdila paní mistryně financí Schillerová, ano, v zásadě správně, a tady my se shodneme na tom, že je třeba ten schodek snižovat, paní mistryně financí samozřejmě na té vládě na to tlačila, ale pozor v době, kdy se diskutovalo, že se nepřidá tolik do těch segmentů, které jsem tady před chvílí jmenoval, tak byla inflace 3 %, dneska je inflace 6 %, mimo jiné Německo mělo za listopad také téměř 6 %. Čili vidíme, že ta inflace je z větší části importovaná, to jenom teď narážím na to, že Česká národní banka to ještě zkomplikovala všem, včetně podnikatelům a domácnostem, které teď budou méně investovat. Čili není to o tom, že by se neměl ten schodek snižovat, ale otázka taková, aby to bylo postupně, protože z toho se nedostaneme prostě z roku na rok, a to je to, před čím my varujeme.

Michal KUBAL, moderátor:
Myslíte, že pumpování dalších peněz do ekonomiky pomůže zastavit tu inflaci?

Karel HAVLÍČEK, místopředseda poslaneckého klubu, exministr dopravy a průmyslu a obchodu /ANO/:
Pokud se budou ty peníze dávat do investic, pokud se budou dávat do inovací, pokud se budou dávat do lidí, tak ano. A ještě, pardon, na tu otázku, co jste se ptal, jestli je to o těch lidech ve veřejné sféře nebo v podnikatelské sféře. Nesrovnávejme to, je to o tom, kdo je dobrý a kdo je špatný. Jsou lidé schopní ve veřejné sféře a musí dostat zdroje, musí dostat peníze. A jsou lidé schopní v privátní sféře a rovněž je musí dostat. A stejně tak jsou v obou těchto segmentech lidé méně schopní a ti prostě tolik peněz dostat nemůžou. Čili to není o tom, kdo má v průměru o 1 000 nebo o 2 000 méně. Je to o tom, jaký má výkon, co odpracoval. A já jenom tvrdím, že ty odvětví nebo segmenty, které jsem zde jmenoval, ty tady udělaly neskutečný kus práce. Je to facka prostě všem těm, kteří dneska nedostanou to, co si zaslouží, tím spíše, že ta inflace je 6 %.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Skopečku, vy jste byl jedním z těch, kteří kritizovali postup, nebo komentovali postup České národní banky, že postupuje příliš razantně. Má centrální banka jinou šanci, než prostě dát najevo, že není dobré pumpovat do ekonomiky...


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Naopak, já jsem velmi kvitoval, nebo kvitoval, já jsem hodnotil to, že Česká národní banka neměla příliš mnoho jiných možností, než přistoupit...

Michal KUBAL, moderátor:
Zaznělo tam to příliš razantní postup.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Velmi jsem se vymezil proti paní ministryni Schillerové, která říkala, že to je školometský přístup. Já jsem přesvědčen, že takto vysoká inflace je inflace nebezpečná, inflace, se kterou se nesmíme smířit a inflace, která bude škodit od firem až po posledního střadatele. Čili musíme proti ní bojovat. Česká národní banka nemá příliš mnoho jiných nástrojů než úrokové sazby, které zvyšovala. Ano, můžeme se lišit, a v tom se já liším od centrálních bankéřů, nebo té většiny, která to odhlasovala, já bych asi postupoval méně razantně a ve vícero krocích. Ale to, že Česká národní banka zvýšit úrokové sazby musela, jsem přesvědčen, protože pokud by to neudělala, tak by si střadatelé, firmy, podnikatelé, domácnosti započítávali tuto vysokou inflaci do svých smluv, do svých cenových kalkulací, do své cenové tvorby a s touto vysokou inflací už bychom se nikdy nemohli rozloučit, protože by byla prostě zakomponovaná v inflačních očekáváních. Aby Česká národní banka nerozbořila ty inflační očekávání, musela k tomu zvýšení úrokových sazeb přistoupit, přestože to samotné zvýšení úrokových sazeb se v té ekonomice, v té inflaci projeví nejspíš za rok, což je horizont měnové politiky. Česká národní banka cílí zhruba s ročním předstihem na inflaci, takže ty kroky se neprojeví v následujících měsících, ale až za rok. Ale z toho psychologického hlediska, aby zachránila ta inflační očekávání, to udělat musela. To je jeden komentář. Druhý komentář, není pravda, že hasiči, zdravotníci, policisté nedostanou přidáno na rozdíl od ostatních složek státních zaměstnanců veřejného sektoru. Jsou to právě tyto skupiny, u kterých vláda zachovala růst platů, přestože v menší míře, než navrhla předcházející vláda. A zdá se mi ta kritika úsměvná, protože když se podíváte na Twitter paní ministryně Schillerové, ještě ve chvíli, kdy byla ministryní financí, tak v březnu ve svém tweetu říkala, že konsolidace veřejných financí, se kterými ona počítá, se neobejde bez toho, aniž by byly zmrazeny platy ve státním sektoru, krom učitelů, policistů a zdravotníků, tedy těch, kterým přidala i nově nastupující vláda. Takže jak je vidět, kolegové z hnutí ANO se velmi rychle dokázali přechýlit a přetwistovat do opoziční role a po pár týdnech jsou schopni říkat úplně pravý opak toho, co říkali před pár měsíci.

Michal KUBAL, moderátor:
Poprosím krátkou reakci, 2 věty poprosím.

Karel HAVLÍČEK, místopředseda poslaneckého klubu, exministr dopravy a průmyslu a obchodu /ANO/:
To bylo v březnu 2021, inflace byla 3 %, dneska jsme v lednu 2022 a inflace je na...


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Hlavně jste v opozici.

Karel HAVLÍČEK, místopředseda poslaneckého klubu, exministr dopravy a průmyslu a obchodu /ANO/:
To nejde jen o to, že jsme v opozici, ale musí to být úměrně tomu, co se na tom trhu děje, na to se musí reagovat.

Michal KUBAL, moderátor:
Tento argument už jsme slyšeli. Pane Havlíčku, vrátím se k úplnému začátku, k tomu prohlášení šéfa ČEZ Daniela Beneše, tkví podle vás ďábel v detailech, je stále ještě dobrá zpráva, to, co přišlo z Evropské unie. On tvrdí, že je nutné prosadit další úpravy, aby tahle taxonomie nezlikvidovala teplárenství a vlastně nezablokovala po roce 2040 další jaderné zdroje.

Karel HAVLÍČEK, místopředseda poslaneckého klubu, exministr dopravy a průmyslu a obchodu /ANO/:
Nepochybně je to dobrá zpráva. Je to velmi dobrá zpráva. Na druhou stranu chápu to, protože ten investor na to dívá ještě ze svého úhlu pohledu, samozřejmě chtěl by prostě ty podmínky, pokud možno ještě lepší, ale uvědomme si to, že to je vždycky o kompromisu. Ještě před půl rokem bylo takřka nemyslitelné, že by se jádro uznalo jako udržitelný zdroj a plyn rovněž. V tuto chvíli jsme v situaci, kdy, když to rozeberu, jádro 2045 musí být stavební povolení, pokud bude, je možné stavět. Tady nevidím žádný problém, abychom postavili nejen v Dukovanech 1 blok, ale navíc ještě 2 bloky v Temelínu a dokonce schválit ještě stavební povolení možná na dokončující se, nebo respektive expirující dukovanské bloky, čili v jádru já ten hlavní problém nevidím. Souhlasím ale s ním v jedné věci, a to je v plynu, kde ty podmínky tak, jak jsou dneska nastavené, zejména pak 30% složka, ať už je to prostě biosložka nebo vodíku, tak ta je s ohledem na termíny dost tvrdá, dost náročná. Tady se ještě domnívám, že je šance něco projednat, ale v každém případě, i když se to nezvládne, tak vždycky bude šance v budoucnu prostě se pokusit ty termíny ještě prodloužit.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Skopečku, slyšeli jsme výhrady ze strany Rakouska, Německa, je tohle podle vás maximální kompromis, který je Česko schopné prosadit v rámci Unie, anebo je v jeho silách ještě prosadit něco dalšího?


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Za prvé, myslím si, že prostě bez jádra a plynu se v České republice neobejdeme. Obnovitelné zdroje budou vždycky doplňkem, ať už z důvodu toho, že prostě tady jsme geograficky jinde, než jsou přímořské státy nebo státy, kde svítí sluníčko. Navíc ty obnovitelné zdroje jsou prostě nestabilní a stejně nějaké stabilní zdroje už jenom pro stabilitu přenosové soustavy potřebujeme. Čili my se bez jádra neobejdeme, pokud chceme následovat to, co se děje s energetikou v Evropské unii. Tudíž my musíme pracovat na tom, abychom dokázali tady jaderné zdroje postavit. Já jenom dodám, že pokud se bavíme o Dukovanech, tak to není žádný zdroj navíc, ale nahrazujeme jenom dosluhující reaktory. Ve chvíli, kdy tady je tlak na elektromobilitu, my prostě potřebujeme vystavět i další zdroje v Temelíně. V tom já velmi kritizuju Sobotkovu vládu, ve které hnutí ANO bylo, že zastavilo tendr na dostavbu Temelína. A to, co přišlo z Evropské unie, je jakási pozitivní dobrá zpráva, první vlaštovka, nicméně, jak už zaznělo, prostě ty podmínky, které limitují možnost využití toho jádra, ty jsou podle všech analytiků a lidí, kteří se v energetice pohybují, dost limitující a my to prostě musíme dobojovat. Obávám se samozřejmě toho, co bude dělat Německo, zvlášť se svojí novou vládní koalicí, kde mají velmi silné slovo zejména Zelení. Rakousko, tam jsme viděli naprosto odsouzeníhodné komentáře paní ministryně, to ani nechci radši komentovat. Čili ten boj není dobojován, bude ještě velmi podle mého názoru tvrdý, než dospějeme k tomu, že nám Evropská unie, v uvozovkách, dovolí něco tak racionálního, jako je postavit jadernou energetiku, bez které se prostě neobejdeme. Je to trošku smutný, kam se Evropská unie v té zelené politice a v té energetické politice posunula a že máme radost z takových zpráv, které prostě, pokud chceme a pokud věříme fyzikálním zákonům, tak jsou pro Českou republiku nezbytné.

Michal KUBAL, moderátor:
Ono je to podobné jako v politice, každý to rácio prostě vidí někde jinde. Pánové, díky. Rozhodně to bude zajímavý rok, nejenom kvůli tomu, že ta energetická debata bude pokračovat nejenom na unijní úrovni. Díky. Hezký večer.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Děkujeme za pozvání. Hezký večer.

Karel HAVLÍČEK, místopředseda poslaneckého klubu, exministr dopravy a průmyslu a obchodu /ANO/:
Děkujeme. Hezký večer.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
člen výboru pro evropské záležitosti PS PČR
poslanec PČR
ekonomický expert ODS