3. ledna 2022

ČRo: Předchozí vláda nás extrémně zadlužila. Nesnižoval se dluh, ale průměr zadlužení

(Radiožurnál) Nový ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) přepracovává státní rozpočet, Česká republika proto bude nějakou dobu hospodařit v rozpočtovém provizoriu. „Vláda může České národní bance (ČNB) v boji s inflací pomoci tím, že prostřednictvím rozumnější a zodpovědnější fiskální politiky nebude k inflaci přispívat,“ tvrdí ekonomický expert ODS a místopředseda sněmovny Jan Skopeček.

Celou debatu s Janem Skopečkem si můžete poslechnout na ČRo Radiožurnál.

Nová vláda chce v rozpočtu na letošní rok oproti původnímu návrhu ušetřit 80 miliard korun. „Tím to ale nekončí. Veřejné finance čelí kvůli nečinnosti a chování předchozí vlády mnohem větším výzvám – musíme se snažit o to, aby se struktura rozpočtu dál nevyvíjela špatným směrem,“ plánuje Jan Skopeček.

Člen ODS nezazlívá minulému kabinetu Andreje Babiše (ANO) ani tak to, že schodkově hospodařil v době koronavirové krize. Vyčítá mu ale schodkové hospodaření i v době ekonomického růstu.

Karel Havlíček (ANO), poslanec a exministr průmyslu i dopravy, namítá, že během let 2014 a 2021, kdy byl resort financí opakovaně pod taktovkou hnutí ANO, došlo ke snížení státního dluhu.

„Pan Havlíček neříká pravdu,“ oponuje Jan Skopeček. Objem dluhu v absolutní hodnotě za předchozí vlády rostl extrémním způsobem, upozorňuje a dodává, že kabinet Andreje Babiše měl jen štěstí a zažíval ekonomický růst, který snižoval poměr zadluženosti státu ve srovnání s hrubým domácím produktem.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
člen výboru pro evropské záležitosti PS PČR
poslanec PČR
ekonomický expert ODS