20. prosince 2021

ČRo Plus: Lidé budou přemýšlet, jestli zatopí, nebo si uvaří, obávám se dekarbonizace energetiky

(ČRo Plus) Evropská komise chce do roku 2040 postupně přestat vytápět budovy plynem a dalšími fosilními palivy. To má posunout evropské země k naplnění klimatických cílů. „Ačkoliv jde zatím jen o návrh, konečného výsledku se obávám. Z mého pohledu je to zcela nerealistické a velmi se obávám, že pokud to bude schváleno v ještě tvrdší podobě, čekají nás velké problémy,“ bojí se europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS).

Celý rozhovor s Veronikou Vrecionovou si můžete poslechnout na ČRo Plus.

Instalace tepelného čerpadla a solární panely na střeše ale není řešení pro všechny, připomíná europoslankyně Veronika Vrecionová. „Výpadky budou obrovské. Ještě se tlačí elektromobilita. Kde tu energii budeme brát? Čekají nás velmi těžké časy. Lidé budu přemýšlet, jestli si zatopí, nebo si uvaří.“

„Musíme myslet jak na ochranu životního prostředí, ale důležitá je ekonomická i sociální stabilita. Dnes nikdo nemá spočítáno, co to všechno bude stát. A naši experti říkají, že to zatím nevychází. Ano, podporujme nové technologie, ale bez jádra se v tuto chvíli neobejdeme,“ tvrdí Vrecionová.

Politička ale připomíná, že evropské peníze jsou buď ze státních rozpočtů, tedy většinou z daní, a pak z dluhů, které taky někdo musí splatit: „Ptejme se, jestli není lepší nechat peníze u lidí, aby si sami některé věci zainvestovali. Nebo jestli neinvestovat do struktury.“

„Už dnes, a to je teprve začátek, se na Ostravsku zase zhoršuje ovzduší, protože lidé zase začali pálit odpady. Obávám se, že když nebudeme mít připravené jádro, tak budeme mít velký problém. Životní prostředí chrání bohaté státy, ne ty chudé. A bojím se, že to občané nepřijmou,“ varuje Veronika Vrecionová (ODS).

Veronika Vrecionová

poslankyně EP
členka Programového týmu ODS životní prostředí a zemědělství