17. prosince 2021

Radiožurnál: Fialův kabinet pomocí natištěných peněz vládnout nebude

(Radiožurnál) Prezident Miloš Zeman jmenoval novou vládu Petra Fialy (ODS), a to včetně ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti), k němuž měl výhrady. Kabinet přebírá správu země ve chvíli, kdy platí nouzový stav a není jasné, jak průběh pandemie v Česku ovlivní varianta koronaviru známá jako omikron. „Ve všech zemích ale čísla dramaticky klesají a padá to samo od sebe, tak se nestrašme,“ apeluje šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Celý rozhovor s Markem Bendou si můžete poslechnout na ČRo Radiožurnál.

Podle Marka Bendy je informační tlak na občany 24 hodin denně sedm dní v týdnu enormní a vede k tomu, že jsou lidé ze všech diskutovaných krizí dramaticky vyděšení. A varianta omikron zatím není v Česku ani zdaleka dominantní, dodává poslanec.

Pokud jde o nepřívětivou situaci na trhu s energiemi, je třeba řešit dopady na ty nejohroženější. Minulá vláda Andreje Babiše (ANO) ale v tomto ohledu mnoho neudělala, tvrdí občanský demokrat.

„Hnutí ANO postupovalo jen způsobem, že odkládalo problémy na příští vlády – snižování záloh a další nápady nejsou ničím jiným než odložením dopadů,“ kritizuje.

Energetická krize přitom obecně souvisí se Zelenou dohodou pro Evropu (Green Deal), do které zemi zavedla právě minulá vláda, je myslí si Marek Benda. „Souvisí to s přesvědčením Evropy, že se musíme strašidelně rychle dekarbonizovat. Pokud pojedeme touto cestou, tak ceny energií budou růst. A s tím nic nenaděláme.“

Podobný postoj Bendova stranického kolegy Jana Skopečka se ve vysílání Českého rozhlasu Plus snažil dementovat ekonom Štěpán Křeček, který upozornil, že vliv na ceny energií měla kromě zvýšené poptávky také nepřízeň počasí nebo spekulanti.

Babišova vláda se snažila všechny vzniklé díry lepit natištěnými penězi, kritizuje nejdéle sloužící poslanec a předseda klubu ODS. „Tato vláda ale pomocí natištěných peněz vládnout nebude,“ prohlašuje a přidává také proklamaci o tom, že nový kabinet nebude – tak jako minulý – hříčkou prezidenta Miloše Zemana.

Marek Benda deklaruje, že koalice pěti stran nebude na minulé pořádky ve sněmovně navazovat prakticky v ničem: „Rozhodně se nechceme pokoušet předvádět, že sněmovna je tím výkonnější, čím více dnů tam stráví, případně čím více zákonů schválí.“

To, co nastupující vláda chce, je méně zákonů, zato však kvalitních a vymahatelných, uzavírá.

Marek Benda

předseda poslaneckého klubu PČR
předseda regionálního sdružení ODS Praha