7. listopadu 2011

Obstrukce přijde draho, ale jsem proti odvetě

Sociální demokraté se zdržováním schůze snažili co nejvíc oddálit přijetí vládních reformních zákonů, které sněmovně vrátil Senát. ČSSD nyní ještě napadne přijetí těchto zákonů u Ústavního soudu - konkrétně to, že koalice v protitahu k obstrukcím sloučila rozpravu k různým zákonům a zároveň omezila lhůtu pro jednotlivé projevy poslanců.

Obstrukce protáhly jednání sněmovny přes celou noc až do ranních hodin. Je možné vyčíslit náklady na tento zvláštní provoz?
 
Nějak elementárně to spočítat jde, ale nebudou to zřejmě nějaké omračující částky. Sněmovna na to musí být připravena.
 
Koalici pochopitelně obstrukce vadí a vy jste součástí koaličního tábora. Nejsou obstrukce legitimním nástrojem opozice?
 
Jsem přesvědčena, že mez byla překročena. Obstrukce je vždy zablokování Parlamentu a je to naprosto mimořádný nástroj. I běžné jednání dává prostor k diskusi. Právo rozhodovat ve sněmovně má většina, a tudíž se můžeme bavit o tom, zda menšina ve sněmovně má právo zablokovat vládnutí v zemi. Já obstrukce prostě neuznávám.
 
Změní podle vás tyto obstrukce atmosféru ve sněmovně, neprohloubí příkopy mezi oběma tábory?
 
Krátkodobě určitě, příkopy prohloubeny jsou. Jestliže jste tu už šestý den, mezitím několik nocí, tak si ti lidé hodně naubližovali. Že mají odlišné názory, je v pořádku. Ale padlo tolik osobních útoků, že třeba nějaký čas spolu nebudou schopni normálně mluvit.
 
Vy jste už zaznamenala nějaké takové náznaky?
 
Zatím jsme o tom nemluvili, jsme zaměstnáni tím, co se tu děje, ale není to ani potřeba: každý víme, že takový komunikační malér nastal.
 
Uvažuje koalice o nějaké odvetě - např. odvolat opozičního člena vedení některého výboru sněmovny?
 
Ne, žádné plány na další postup nejsou. To, že to někdo v momentální naštvanosti říká, je možné, ale já osobně jsem to neslyšela. Já bych se takových kroků bála, vedly by jen k zostření války. Doporučovala bych nejdřív zchladit hlavu.
 
Mluví spolu špičky koalice a opozice během této obstrukce?
 
Pokud se ptáte přímo mě, během tohoto týdne jsem ničeho takového účastna nebyla. V této atmosféře ani smysluplná jednání vedena být nemohla. Vedou se jen technicko-organizační dohody - kdy bude oběd nebo přestávka, že skončíme o půlnoci nebo v jednu - na téhle elementární bázi jsme schopni se domluvit bez velkého skřípění zubů.
 
(Autor: Jan Němec)
 
http://aktualne.centrum.cz/domaci/politika/clanek.phtml?id=720483
Miroslava Němcová

1. místopředsedkyně strany
předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR