18. listopadu 2021

ČRo Plus: Pokud se o běžence nepostará Lukašenko, měli bychom ho k tomu donutit

(ČRo Plus) Na území mezi Polskem a Běloruskem živoří až tisíce lidí, kteří se chtějí dostat dál na Západ. Migraci zorganizovala sama běloruská vláda a Evropská unie už vůči režimu Alexandera Lukašenka přijímá další sankce. Měli by polští pohraničníci pouštět migranty do země? A kdo by jim měl poskytovat humanitární pomoc?

Celý rozhovor s Pavlem Žáčkem si můžete poslechnout na ČRo Plus.

Poslanec Pavel Žáček (ODS) věří, že Polsko se chová správně. „Jde nejen o jeho hranici, ale i Evropské unie. Problémy, pokud je mi známo, jsou na běloruské straně, takže bychom měli zesílit tlak na běloruské orgány a případně humanitárně pomoci tam,“ uvažuje.

„Plnou zodpovědnost za tuto situaci nese běloruský režim který těmto migrantům vydal víza. Ptejme se, za jakých okolností. To byla bezpečnostní operace běloruských a ruských orgánů. Musíme proto donutit běloruský režim, aby když už tuto situaci vytvořil, aby ji řešil na svém území, ne na území Polska a EU,“ tvrdí poslanec.

Pavel Žáček věří, že Polsko nepouští do oblasti pracovníky evropské agentury Frontex proto, že situaci na hranicích samo zvládá. „Pokud uvolníme hranici, půjde o precedent, který změní situaci například mezi Tureckem a EU. Může být i hybatelem pro další vlnu, která v budoucnosti může přijít a může být mnohem rozsáhlejší než tato uměle vytvořená.“

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

poslanec PČR
zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek