17. listopadu 2021

17. listopad 2021 OS Nový Jičín

V novojičínském oblastní sdružení se Den boje za svobodu a demokracii oslavil ve velkém.

Například frenštátské místní sdružení již třetím rokem pořádalo setkání k uctění památky 17. listopadu u Pamětní desky na tamějším náměstí, která byla vybudována k 30. výročí tohoto významného svátku svobody a demokracie v naší zemi. Předseda novojičínského oblastního sdružení Jakuba Janda zde promluvil například o konci KSČM ve vrcholné politice:

„Loni jsem mluvil o tom, že komunisté snad už konečně míří na politické smetiště dějin. A jsem rád, že se tak po uplynulých volbách stalo. KSČM se nedostala do parlamentu a snad mimo jeho brány už definitivně zůstane…

Druhou „normálností“ je, že mám po letech opět slušného, seriózního a schopného premiéra, který není zatížen komunistickou minulostí. Podobně je tomu v čele obou parlamentních komor a jednou tomu možná bude i na Hradě. Mělo by to být běžné, ale ani 32 let po 17. listopadu tomu tak bohužel není.“

Slavilo se také na náměstí v Příboře, kde místní sdružení Příbor pořádalo akci „32. svíce pro Listopad“. Každý tak mohl zapálit svíčku jako vzpomínku na ty, kteří se o svobodu a demokracii v České republice zasloužili.

V Kopřivnici si lidé na letošní Oslavě Dne boje za svobodu a demokracii připomněli nejen události z roku 1989, ale též o 50 let předtím, tedy z roku 1939, kdy nacistická vláda uzavřela všechny české vysoké školy a mnoho studentů též skončilo v koncentračních táborech. Starosta města Miroslav Kopečný zdůraznil, jak důležité je si vážit dnešní svobody, která v žádném případě není zadarmo. Součástí této akce byl též průvod se svíčkami a lampiony zakončený koncertem na Masarykově náměstí.

Nezapomínejme na ty, kteří bojovali za svobodu a demokracii pro nás a další generace. Mnozí se těchto klíčových hodnot bohužel nedočkali. Važme si proto nejen těchto symbolů, ale i těch, kteří pro tyto symboly položili svůj život!