29. září 2021

Písemná interpelace na ministra obrany ve věci záchranné roty AZ

(www.ods.cz) Písemná interpelace poslankyně Jany Černochové na ministra obrany Lubomíra Metnara ve věci záchranné roty AZ.

Vážený pane ministře,

jak víte, téma aktivní zálohy je mi velice blízké již mnoho let. Řadu příslušníků aktivní zálohy znám, jezdím na cvičení jednotek a lidem kolem sebe vysvětluji její význam a důležitost služby v ní. O to více mě trápí, když se ke mně dostanou informace o problémech v jednotkách aktivní zálohy, o tom, že něco nefunguje a že příslušníci zvažují, zda budou ještě pokračovat ve službě. Bohužel, je často příčinou nedostatečná komunikace, nepochopení role aktivní zálohy a motivace jejích příslušníků, jak se často říká „dvakrát občanů“.

Chtěla bych Vás proto požádat o informaci o tom, jakou budoucnost mají Záchranné roty AZ, zřízené u 15. ženijního pluku (konkrétně u 151. ženijního praporu v Bechyni a u 153. ženijního praporu v Olomouci)? Objevují se totiž rozličné informace o tom, co by s těmito rotami mělo být. Můžete mi sdělit, jaký je plán, co s příslušníky aktivní zálohy a jejich jednotkami bude? Zároveň by mě zajímalo, kdo a kdy plánované změny diskutoval s příslušníky AZ a zda byly nějakým způsobem brány v potaz jejich názory na budoucnost jednotek.

Rozhodně nejde o to, že by si příslušníci aktivní zálohy měli určovat, jak mají vypadat jednotlivé jednotky, jaké mají mít určení či vybavení. To je jen a pouze na velení armády. Jde o něco jiného, o komunikaci s těmi, kteří slouží naší zemi nad rámec svého civilního života a jsou to většinou srdcaři v pravém slova smyslu. Informovanost a jednání jsou klíčové pro jejich rozhodování, zda budou dále sloužit, či nikoli. Rozhodně si nemyslím, že si může armáda dovolit plýtvat těmi, kteří chtějí sloužit v zálohách. Při tom někdy stačí velice málo.

Děkuji za Vaši odpověď ve lhůtě stanovené Jednacím řádem PS PČR.

S pozdravem

Mgr. Jana Černochová

Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
předsedkyně sněmovního výboru pro obranu
expertka pro obranu
starostka MČ Praha 2