1. listopadu 2021

Události, komentáře: Energetická chudoba a minimální mzda na vládě

(ČT 24) Strop na zálohách za energie. Státní podpora pro dodavatele. Nulová daň z přidané hodnoty. Návrhů, jak pomoci domácnostem šokovaným novými zálohami za elektřinu a plyn, je celá řada. Jaké ale budou schváleny a jaké mají šanci dopady zmírnit? Téma Událostí, komentářů ČT24 pro místopředsedu poslaneckého klubu ODS Jana Skopečka.

Celý rozhovor s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na ČT24.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Zálohy za energie pro klienty v režimu dodavatele poslední instance by měly mít nově stanovený strop. Uvedlo to Ministerstvo průmyslu a obchodu a krok má pomoci lidem postiženým pádem společnosti Bohemia Energy. Výše záloh bude zveřejněna zítra. Vláda také kvůli ukončení činnosti energetické skupiny připravuje trestní oznámení pro podezření na podvodné jednání. Skupinovou žalobu připravují i klienti.

Andrej BABIŠ, premiér, předseda hnutí /ANO/:
Bohemia Energy, která podvedla své zákazníky a v podstatě jim nedodala slíbenou elektřinu, přitom sama tu elektřinu má nakontrahovanou a snaží se ji převést na jiné firmy, já jsem o tom včera informoval, že podáme trestní oznámení, že jednáme intenzivně s ERÚ, že není možné, aby takhle na energetickém trhu působily firmy bez toho, aby ERÚ do toho zasáhlo.

Gerta MAZALOVÁ, předsedkyně Sdružení obrany spotřebitelů:
Já jsem viděla třeba ty zálohy, které oni rozesílají, to není jenom 18 000, 15 000, 20 000. To jsou i vyšší částky. Kdo u nás tedy má důchod, já nevím, okolo 20, 30 000, to si tedy nedovedu vůbec představit, že by to ti lidé platili. Spadnou prostě do pasti. Spadnou do chudoby. A můžu vám říct, že teda jsou z toho nešťastní, zoufalí.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
A další dvojice hostů v Událostech, komentářích
Jan Skopeček, poslanec ODS. Dobrý večer.

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Dobrý večer, děkuju za pozvání.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
A na dálku zdravím Janu Maláčovou, ministryni práce a sociálních věcí ze sociální demokracie. Dobrý večer i vám, paní ministryně.

Jana MALÁČOVÁ, ministryně práce a sociálních věcí /ČSSD/:
Dobrý večer, zdravím vás i diváky.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Hned se dostaneme k těm potenciálním řešením a k tomu, co oznámilo Ministerstvo průmyslu a obchodu, ale pojďme se podívat jenom ještě alespoň krátce, využiju toho, že vás tady máme v téhle dvojici, k příčinám toho, co se vlastně stalo. Kde vy vidíte tu hlavní chybu, pane Skopečku, pokud ji někde vidíte, toho, že Bohemia Energy dospěla do stádia, kdy 900 000 klientů vlastně nemá zajištěnou, minimálně co se cen týče, tedy svou budoucnost?


Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Je to určitě chybné podnikatelské rozhodnutí uvnitř té firmy, otázka je, do jaké míry chybné záměrně, nebo nezáměrně, jestli to byla nějaká snaha opravdu o podfuk na klientech, to je jedna role. Druhá role je, a na to je asi čas, až se vyřeší to, jakým způsobem to řešit, těm klientům pomoct. Ale i role Energetického regulačního úřadu, protože podle mých informací tento subjekt dostal několik pokut a Energetický regulační úřad samozřejmě by měl sledovat, do jaké míry jsou schopny firmy, které dodávají elektřinu, tu elektřinu dodávat. V jaké jsou finanční situaci, jestli tu elektřinu… Říkám, to je prostě věc, která asi se ukáže v následujících týdnech. Ale trh s elektřinou, dodavatelé elektřiny jsou poměrně tvrdě v České republice regulovaní, to není žádný volný trh, role regulace je tam poměrně silná. A jakkoliv samozřejmě já jsem jako liberální ekonom vždycky skeptický k tomu, že stát může nějakým způsobem zabránit krachu firmy, a přiznejme si, že i v energetickém sektoru prostě budou a jsou krachy firem, že to je věc, která se občas zkrátka přihodí a není to nic zvláštního, my v této chvíli prostě musíme přemýšlet o tom, jak pomoci těm klientům, kteří se dostali do potíží, a s nějakým odstupem času se podívat, jestli skutečně ta regulace směrem k té firmě byla účinná a jestli ty problémy té společnosti nebyly zřejmé už dříve.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Paní ministryně, kde udělal chybu stát? Jak je vůbec možné, že lidé, kteří celý život pracovali, tak se dostávají do situace, že vlastně nemají za co topit, za co svítit? Evidentně tady byly nějaké smlouvy na dodávky energie, které byly nepokryté, řekněme, ze strany Bohemia Energy, nebyla to právě chyba státu, chyba Energetického regulačního úřadu, že do toho nějakým způsobem dříve nevstoupil?

Jana MALÁČOVÁ, ministryně práce a sociálních věcí /ČSSD/:
Já se s vámi shodnu v té analýze příčin, já si myslím, že to skutečně špatně nastavený energetický zákon, kdy naprosto selhala ochrana spotřebitele. Jak je možné, kladu si řečnickou otázku, že dodavatel prostě strategické suroviny, základní potřebné komodity může ze dne na den spotřebiteli vypovědět smlouvu, to je jedna věc. Druhá věc, sice jsou pak zajištěny dodávky energie, ale už není zajištěna dostupná cena té energie. Takže naprosto bezprecedentně selhal jak Energetický regulační úřad, tak Ministerstvo průmyslu a obchodu, a teď je potřeba se z té zkušenosti poučit. Za mě taky další velký otazník je, jak je možné, když už jsme měli ty indicie o tom, co se děje, tak že Energetický regulační úřad zareagoval tak pozdě. V podstatě na Slovensku došlo ke krachu této společnosti nebo sesterské společnosti o 14 dní dříve, na začátku měsíce října se měnily ceníky této společnosti, tzn., je tam spousta otazníků a pro mě to je selhání ochrany spotřebitele a toho gesčního resortu.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Co je selhání nějakého konkrétního úřadu a co je selhání toho, že nebyla dostatečně kvalitní legislativa, paní ministryně?

Jana MALÁČOVÁ, ministryně práce a sociálních věcí /ČSSD/:
Já si myslím, že ještě jednou to zopakuji. Jak je možné, že v podstatě u základní suroviny, asi se shodneme, že energie jsou věci, které potřebujeme k životu, že může dodavatel naslibovat hory doly a pak ze dne na den tu smlouvu vypovědět, říct, omlouvám se, ale bohužel nemohu dodávat, poraďte si, jak můžete, pak sice zákonodárce myslel na ty dodavatele poslední instance, ale ještě jednou, myslel na dodávky, ale ne na dodávky za dostupnou cenu. Takže v tom vidím ty největší průšvihy, to je selhání legislativy, na straně ERÚ vidím ten problém, že reagovali pozdě. Tzn. skutečně minimálně o 2 týdny později, než měli.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Přiznáváte, že jste se to podcenili i vy jako sociální demokracie vzhledem k tomu, že jste tady byli od listopadu, dejme tomu, 15 let u vlády?

Jana MALÁČOVÁ, ministryně práce a sociálních věcí /ČSSD/:
Já si myslím, že v tuhle chvíli já bych to nechtěla rámovat tak, že ukážeme na nějakou politickou stranu, ale v tuhle chvíli selhal ten resort, je to bezprecedentní situace, já jsem se minulý týden k té odpovědnosti přihlásila, myslím si, že řešení je teď na straně vlády, celé vlády. Myslím, že bychom v tom měli spolupracovat. Ale v tuhle chvíli si myslím, že to je prvotní odpovědnost pana ministra Havlíčka, pana ministra průmyslu a obchodu. Ale řešit to má celá vláda a myslím si, že by měla i ta nastupující nová vláda mít zájem na tom, abychom podobné situace ošetřili, aby už se nic podobného neopakovalo.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Premiér Babiš oznámil, že chce podá trestní oznámení na Bohemia Energy, je, pane Skopečku, tohle krok správným směrem?


Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ve chvíli, jestli někdo má indicie k tomu, že se tam páchala trestná činnost, tak je jeho povinností podat trestní oznámení. Já skutečně nevím, nevidím do střev, jako mají třeba informace Energetický regulační úřad, potažmo vláda a ministři, takže nevím, co se konkrétně v té společnosti dělo. Ale pokud prostřednictvím třeba Energetického regulačního úřadu skutečně vláda a jednotliví ministři mají indicie k tomu, že se dělo v té firmě něco nekalého a že ten její krach byl způsoben třeba tím, že chtěli záměrně ty klienty podvést, záměrně jim uškodit, tak samozřejmě to trestní oznámení je namístě.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Nemáte obavu z toho, že by mohla následovat nějaká řetězová reakce i u ostatních firem energetických?


Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
To se musíme bavit, do jaké míry je otázka Bohemia Energy jeden problém konkrétní společnosti. Musíme se podívat, co skutečně vedlo ke krachu této společnosti, zda to z velké části nebyl i vývoj na trhu s elektřinou, vývoj cen elektřiny, to do značné míry mohlo přispět k tomu, že ta firma padla. Já vidím v oblasti energetiky v nadcházejících letech obrovské problémy. My si uměle zdražujeme elektřinu, energie nejrůznějšími zelenými politikami v poslední době, přihlásili jsme se k opuštění fosilních paliv, aniž bychom měli připravené dodatečné zdroje… To je téma, které podle mě je velmi vážné, a jakkoliv nechci umenšovat ten problém krachu jedné konkrétní firmy, tak se obávám, že tím toto nekončí, že ten problém s rostoucími cenami elektřiny bude dopadat nejenom na domácnosti, ale i na firemní sektor v České republice.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
A já vám slibuju, že bude prostor, abychom se o tomhle bavili. Nicméně lidi, kteří teď nemají na to, aby zaplatili zálohy za elektriku nebo za plyn, pravděpodobně neřeší Green Deal, ale řeší to, jestli na to budou mít, nebo ne. Paní ministryně, ministr průmyslu dnes oznámil, že zálohy pro klienty, kteří se dostali do potíží, budou mít dočasně strop, a zítra hodlá oznámit podrobnosti. Není tohle vlastně jenom odložení toho nárazu?

Jana MALÁČOVÁ, ministryně práce a sociálních věcí /ČSSD/:
Není to odložení toho nárazu. Minimálně ne pro těch 900 000 lidí nebo domácností, kterých se to týká, já už jsem na to upozorňovala před dvěma týdny na vládě, naposledy pak minulou středu, protože my jsme řešili ten problém, kdy Ministerstvo práce a sociálních věcí říkalo: podívejte se, kromě všech těch věcí, o kterých jsme se právě bavili, tak nám přijde i o to nastavení těch záloh u dodavatelů poslední instance velmi nestandardně nastaveno. Myslím si, že ještě více nestandardní bylo to navrhované řešení ze strany Ministerstva průmyslu a obchodu, kdy došlo k celé sérii pochybení, to řešení mělo být: prosím vás, milí spoluobčané, 900 000 domácností, běžte si požádat o dávky na úřad práce. To mi přišlo naprosto jako absurdní a říkali jsme: my rádi pomůžeme lidem v nouzi, to je také role Ministerstva práce a sociálních věcí nebo Úřadu práce, když se pak jedná o tu hmotnou nouzi, ale měli bychom to řešit nebo měli bychom ten problém vzít u příčin a nikoliv…

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Dobře, tak mi jenom řekněte zcela konkrétně, pokud bude zastropována záloha, tak to ale stejně znamená, že ten člověk nebo ten zákazník bude muset tuhle zálohu dřív nebo později doplatit.

Jana MALÁČOVÁ, ministryně práce a sociálních věcí /ČSSD/:
Ano, ale už se nám významně zredukuje počet lidí, kteří budou mít obrovské finanční problémy, to je jedna věc.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Ne, ale mně jde o to, kde je ten princip toho, že člověk, který teď 2 měsíce bude mít zastropovanou zálohu, nebude vystaven tomu, že bude muset zbytek té zálohy doplatit po dvou nebo po třech měsících podle toho, co zítra pan ministr oznámí. Protože co když bude ta záloha nebo ta spotřeba, lépe řečeno, vyšší, než je ta zastropovaná záloha? Co se potom bude dít?

Jana MALÁČOVÁ, ministryně práce a sociálních věcí /ČSSD/:
To má 3 kroky. Za prvé zastropovat ty zálohy, za druhé my si myslíme, že by mělo být nějaké univerzální řešení, které nebude příjmově testované, já jsem minulý týden představila celou paletu možností, nejschůdnější mi přijde řešení, kdy by Ministerstvo průmyslu a obchodu poskytovalo vlastně bezúročné půjčky všem dotčeným lidem tak, aby se celý ten problém minimálně finančně vyřešil, a my můžeme pak přes dávky, přes dávkový systém pomoci těm lidem, když budou mít problémy, finanční problémy při tom konečném vyúčtování. To si myslím, že by byl ten správný postup. Pak je potřeba, co se týká dávek, a role Ministerstva práce a sociálních věcí to rozdělit do dvou fází. Potřebujeme pomoct těm lidem okamžitě hned teď v řádu dnů, tam umíme pomoct, ale myslíme si, že když se bude těm lidem pomáhat přes dávky, tak to bude strašně nespravedlivé a extrémně drahé pro stát, to je jedna věc. A pak samozřejmě, jakmile se ustanoví Poslanecká sněmovna a bude funkční, ideálně, když nastoupí i nová vláda, my už na tom pracujeme, tak vyšleme do legislativního procesu změnu zákona, která pomůže pak těm lidem v nějakém dlouhodobějším rámci.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Tohle je balík věcí, o kterých hovoříte, já chápu, že těch věcí je více, které zvažujete, ale, paní ministryně, já stále nemám odpověď na tu otázku, co když bude například v případě těch záloh zastropovaných ta spotřeba vyšší, než je tahle záloha. Tzn., to bude doplácet stát?

Jana MALÁČOVÁ, ministryně práce a sociálních věcí /ČSSD/:
To jsem se vám snažila právě vysvětlit.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Hovoříte o dávkách. Mně jde skutečně o tohle, o ten strop. Zda tenhle instrument, který tady ministr průmyslu zítra hodlá představit, není vlastně jenom oddálením řešení toho problému. Jakkoliv samozřejmě chápu, že pro konkrétního zákazníka, který má problémy s tím tu zálohu zaplatit, nějaké dočasné zastropování může být dočasným řešením. Mně jde jenom o to, zda to je systémové řešení?

Jana MALÁČOVÁ, ministryně práce a sociálních věcí /ČSSD/:
Já mám pocit, že mě nenecháte ani jednou domluvit, abych to vysvětlila.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Paní ministryně, dostáváte dost prostoru na to, abyste na to odpověděla. Já se jenom obávám, že od vás nedostává se mi té odpovědi.

Jana MALÁČOVÁ, ministryně práce a sociálních věcí /ČSSD/:
V tuto chvíli je to v podstatě, ano, oddálení problému, ale o to tady jde. Protože jsou lidé, a pravděpodobně jich budou desítky, možná stovky tisíc, kteří v řádu několika dní dostali prostě obrovské nové faktury na zálohy. A oni neví, jak je mají zaplatit. To znamená, že my v tuhle chvíli hrajeme o čas a pomáháme těm lidem, aby mohli okamžitě reagovat. A mezitím, než se získá ten čas, tak očekávám, že stát, ať už tato, nebo příští vláda, ideálně obě dvě ve spolupráci, přijdou se systémovým řešením.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Skopečku, podpoříte zastropování záloh? Je tohle věc, která podle vašeho názoru dává smysl?


Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
V tomto případě vybíráme nejméně špatné řešení z palety špatných, které se nabízejí. Já sám nepatřím mezi velké podporovatele zastropování cen, to už vůbec, těch záloh ještě možná, ale jako poslední varianta. Protože tady se vžil takový úzus, že tím, že zastropujeme zálohy, že těm lidem snad nějakým způsobem zlevníme elektřinu. To vůbec není pravda. Ty lidi to samozřejmě dožene v delším čase. Tady je potřeba, aby ti lidé rychle přešli ke standardnímu dodavateli elektrické energie, nezůstávali příliš dlouho u toho dodavatele poslední instance. To je to nejjednodušší a nejrychlejší, co jim můžeme pomoci. Ale ve chvíli zastropování záloh samozřejmě na ty lidi to dolehne, jenom s delším časovým odstupem. Navíc se ptám, jakým způsobem bude vláda kompenzovat těm firmám, kterým bude nutit, aby nastavily zálohy jinak, než jim ukazuje jejich hospodaření, jejich ekonomický model, tak bezesporu, pokud to ten stát těm firmám nařídí, tak bych čekal, že ty firmy si řeknou na straně státu o nějakou kompenzaci, o nějakou garanci, o nějakou jinou zálohu, takže ten problém přenášíme na další daňové poplatníky prostřednictvím státu. Takže ani ten strop na ty zálohy já nevidím jako ideální řešení. Je to možná řešení, které zjednoduší těm lidem život v těch prvních měsících, kdy zaplatí tu zálohu možná menší, ale neznamená to pro ně nic jiného, než že se ty zálohy rozloží v čase. Ale že by to bylo nějaké ideální řešení, které by situaci těch klientů řešilo, to opravdu není.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Stále trváte na tom, že jedním z těch řešení je využít dávky na bydlení?


Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já si myslím, že ano, že tu máme mít sociální politiku přesně pro tento případ, kdy se lidé dostávají do nějaké neočekávané situace, kterou si sami nezavinili. Tak já se divím, že v takové chvíli Ministerstvo práce a sociálních věcí se snaží přehodit ten problém na Ministerstvo průmyslu a obchodu, které nemá takovou síť, jako má například Ministerstvo práce a sociálních věcí prostřednictvím úřadů práce.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Máte tohle přesně rozmyšlené, kdo by mohl žádat, o jak velké částky by mohl žádat?


Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Všichni si přece pamatujeme, jak složité bylo na straně Ministerstva průmyslu a obchodu obhospodařit podnikatele ve chvíli covidových programů, které mělo Ministerstvo průmyslu na starosti. To bylo neuvěřitelně byrokraticky složité, to Ministerstvo průmyslu to nedokázalo procesně zvládnout. Takže ve chvíli, kdy bychom tento problém přehazovali na Ministerstvo průmyslu a obchodu, tak si myslím, že by to byl pro ty lidi větší problém, než když si to vezme za své Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Nepřehazujete tuhle administrativu, vlastně tu stejnou administrativu akorát někam jinam?


Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Je to role státu, v této chvíli pomoci a já se ptám, když je to role státu, jaká instituce k tomu má nejblíž, jaká oblast to má řešit. A bezesporu jestli se dostávají lidé do tíživé sociální situace, tak tu není od toho Ministerstvu průmyslu a obchodu, ale je tu od toho Ministerstvo práce a sociálních věcí, aby si s tím tématem poradilo.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Paní ministryně, vy jste chtěla reagovat, viděl jsem tam mávající ruku za sebou, prosím.

Jana MALÁČOVÁ, ministryně práce a sociálních věcí /ČSSD/:
Děkuju, já si myslím, že je úplně neuvěřitelné v podstatě říct, že zálohy na energie 25 000 měsíčně, a to není jediný výjimečný případ, ale skutečně takových zálohových faktur jsem viděla v posledních dnech skutečně mnoho, tak to je situace, která by položila prostě úplně každého. Takže říct, že zastropování záloh není řešení, si myslím, není zcela správné a není v logice věci. Myslím si, že se všichni odborníci shodnou na tom, že až se situace uklidní, až lidé přejdou z těch dodavatelů poslední instance na standardní dodavatele, tak budou platit částky úplně jiné. Ale to v tuhle chvíli jim tu situaci neřeší. Ještě jednou opakuji: my chceme těm lidem pomoci, ale co se snažím už 14 dní vysvětlit, tak než udělat z celé té problematiky 900 000 jednotlivých problémů a hnát 900 000 lidí na úřady práce, ať si každý spočítá, co by to obnášelo, zda by úřady práce dokázaly v řádu dnů těm lidem pomoci, tak je mnohem jednodušší ten problém redukovat a vlastně chytit u té příčiny, což je těch 5 dodavatelů poslední instance, a pomoci systémově bez velké administrativní náročnosti tam. Tzn., místo toho abychom měli 900 000 individuálních problémů a řešili to přes velmi složitou administrativu, kdy budeme lidem velmi nespravedlivým způsobem, kdy je budeme testovat, budeme počítat jejich úspory, protože to zákon nařizuje, tak pojďme z toho udělat jeden problém, který se bude řešit s pěti dodavateli poslední instance. Takže jsem ráda, že Ministerstvo průmyslu a obchodu k tomu přistoupilo a řeší to skutečně u té příčiny, a těm lidem, kteří přesto tu situaci sociálně nezvládnou, tak my pomůžeme. My budeme mít hotový v pondělí, v úterý, tzn. nejpozději zítra, ten nástroj, ale nesmí se očekávat, že to vyřeší problémy všech lidí, ale má to být pouze jakýsi střípek v celé té mozaice. Ale řešit se musí příčina.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Ano, říkáte, že chcete to řešit u příčiny, kdyby se to bývalo řešilo u příčiny, možná bychom tuhle debatu tady ani nevedli, ale to je poznámka jenom na okraj. Pane Skopečku, chcete na závěr ještě reagovat na paní ministryni?


Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ne, já si myslím, že jestliže tu máme Ministerstvo práce a sociálních věcí, které není ochotno pomoci lidem v nouzi a není ochotno hledat cesty, aby to šlo, a vymýšlí cesty, proč to nejde, nebo vymýšlí důvody, proč to nejde, tak se ptám, proč tu máme Ministerstvo práce a sociálních věcí. To je tu přesně proto, aby zasáhlo v takové chvíli a hledalo cesty, jak těm klientům, kteří se nedostali do potíží svojí vlastní vinou, pomoci. Představa, že to zvládne Ministerstvo průmyslu a obchodu. Ministerstvo průmyslu a obchodu tu máme skutečně na to, aby se nestávaly ty věci, které se staly. Aby řešilo energetický trh, aby řídilo Energetický regulační úřad, ale nemáme ho tu od toho, aby pomáhalo takovému množství klientů v tíživé sociální situaci. Na to tu máme Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Paní ministryně, nulová DPH je stále ještě ve hře jako jedno z řešení?

Jana MALÁČOVÁ, ministryně práce a sociálních věcí /ČSSD/:
Já jsem to podpořila jako rychlou věc, ale samozřejmě si myslím, že dlouho době to udržitelné není.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Ale jste si vědomi toho, že to je v rozporu s evropskou směrnicí tohle?

Jana MALÁČOVÁ, ministryně práce a sociálních věcí /ČSSD/:
Ještě se vrátím k tomu, co říkal pan poslanec Skopeček. Skutečně Ministerstvo práce a sociálních věcí pomůže tak, jak jsme to udělali během pandemie, pomůžeme lidem v nouzi, je to naše úloha, ale i Ministerstvo práce a sociálních věcí musí, pane poslanče, dodržovat zákon. A mimořádná okamžitá pomoc je dávka, která je definována zákonem. A v podstatě, i když ji maximálně rozvolníme, tak přesto lidé, kteří o ni požádají, tak budou testováni na příjem, budou testováni na majetek a pravděpodobně se pomůže jenom zlomku lidí. Takže ještě jednou, prosím, mějte to na paměti, v momentě, kdy bude ustanovena nová Poslanecká sněmovna, tak vyšleme do legislativního procesu nový návrh zákona, který bude schopen reagovat na tu velmi nestandardní situaci, kdy se zálohy na energie lidem zvýšily pětinásobně, šestinásobně.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Já děkuju mnohokrát za to, že jste byli hosty Událostí, komentářů, paní ministryně, pane Skopečku, díky moc, hezký zbytek večera. Téma zcela určitě dřív nebo později budeme rozebírat nejenom v Událostech, komentářích znovu. Díky moc.


Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Děkuju.

Jana MALÁČOVÁ, ministryně práce a sociálních věcí /ČSSD/:
Na shledanou.

Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS
člen výboru pro evropské záležitosti PS PČR
poslanec PČR
ekonomický expert ODS