10. září 2021

Písemná interpelace na ministra obrany ve věci nákladů na přepravu prezidenta České republiky

(www.psp.cz) Písemná interpelace poslankyně Jany Černochové na ministra obrany Lubomíra Metnara ve věci nákladů na přepravu prezidenta České republiky.

Vážený pane ministře,

obracím se na Vás ve věci vynaložených finančních nákladů Ministerstva obrany na přepravu prezidenta České republiky. Jelikož je prezident České republiky zároveň vrchním velitelem ozbrojených sil, je i jeho případná letecká doprava prováděna Armádou České republiky, což v žádném případě nerozporuji a nezpochybňuji. Přesto bych ráda znala, jaké jsou skutečně vynaložené náklady Vašeho resortu na takovou přepravu v uplynulém roce, a to zejména v souvislosti s poslední přepravou hlavy státu z Prahy do Brna na zahájení školního roku.

Podle veřejně dostupných informací vzlétl armádní letoun kvůli přepravě prezidenta z pražských Kbel poslední srpnový den a následující první zářijový den, tedy dvakrát. Za dva dny tak speciál Armády ČR kvůli přepravě prezidenta vzlétával a přistával celkem čtyřikrát. Kolik finančních prostředků, a to včetně výdajů za letecké palivo, pozemní služby na letišti, amortizaci letadla, jeho údržbu, logistické služby a náklady na personál a další, bylo reálně vynaloženo? Jakým typem letounu byl prezident v tomto případě přepravován a proč byl tento prostředek zvolen? Proč nebyl zvolen jiný, potencionálně ekonomičtější, způsob přepravy v možnostech Armády ČR (např. vrtulníkem)? Kolik osob bylo přepravováno? Chystá Váš resort nákup nějakých speciálních prostředků (jakým je např. speciální plošina) pro přepravu prezidenta v budoucnu? Pokud ano, žádám o sdělení dalších podrobností.

Děkuji za Vaši odpověď ve lhůtě stanovené Jednacím řádem PS PČR.

S pozdravem

Mgr. Jana Černochová

Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR