11. října 2021

Střední Čechy neopustím

(Mladá fronta Dnes) Pro vítěznou koalici SPOLU hlasoval v kraji každý třetí volič, který přišel volit. Trojnásobně více hlasů oproti volbám v roce 2017 dostal tentokrát i lídr trojkoalice, šéf středočeské ODS Jan Skopeček. Kontaktní kampaň v ulicích velkých měst i na návsích malých obcí před volbami. Pravidelná setkání na radnicích, ve školách a v dalších institucích v uplynulých čtyřech letech. To byly zásadní počiny, které udělaly z koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) vítěze víkendových voleb do Poslanecké sněmovny ČR. „Hlavním důvodem, proč vládní strany pohořely, bylo zadlužování naší země a odkládání problémů,“ konstatuje volební jednička trojkoalice ve středních Čechách a předseda středočeské ODS Jan Skopeček.

Před čtyřmi lety získaly jednotlivé strany koalice SPOLU ve Středočeském kraji celkem 22,26 procenta. Tentokrát jste si polepšili o šest procent...

Považuji to za velký úspěch, považuji to za výhru jak celostátně, tak ve středních Čechách. Je to jasný signál lidí, že chtějí změnu. Výsledky jinak číst nelze. Neuspěly vládní strany a některé se ani nedostaly do Sněmovny, což jasně naznačuje, že je potřeba přetočit kormidlo a začít vládnout jinak.

V roce 2017 jste dostal 7 306 preferenčních hlasů, letos přes 22 tisíc – tedy trojnásobek. Čím to je?

Voličům za ně chci poděkovat. Důležitější než můj osobní výsledek je pro mě to, že zvítězila kandidátka, kterou jsem vedl. Částečně to přikládám kontaktní kampani, kterou jsme vedli. Během několika posledních týdnů jsem si na ulici podal ruku s tisíci lidí. Stejně tak i kolegové z kandidátky. Rozhodla o tom i systematická práce ve Sněmovně v předchozích čtyřech letech.

Martin Kupka vás přeskočil ze třetího místa na první, když dostal o osm tisíc preferenčních hlasů více... Je kroužkování účelné?

Preferenční hlasy mají svoji úlohu. Tentokrát jsme to viděli u koalice Pirátů a STAN, kdy voliči poslali do parlamentu kroužkováním kandidáty za STAN. Ve Středočeském kraji se ale tentokrát složení poslanců za SPOLU nezmění. Nevypadl nikdo z předních míst ani se tam nedostal nikdo ze zadních míst.

Jste členem širšího vedení ODS. Účastníte se povolebních vyjednávání?

Na to je ještě předčasné odpovídat. ODS má grémium a předsednictvo a bude páteří vyjednávacího týmu v povolebním týdnu. Pokud o mě bude zájem, tak se jednání zúčastním.

ODS vás navrhovala jako možného kandidáta na ministra financí. Budete usilovat o získání tohoto ministerstva?

Teď ale velmi předbíháme. Z výsledku voleb je patrné, že si občané přáli změnu a vyjádřili to ve volbách. Věřím, že se nám podaří vytvořit většinovou vládu SPOLU a Pirátů a STAN, která začne řešit palčivé problémy republiky konstruktivně.

Před volbami jste říkal, že oslovíte poslance z dalších politických stran s cílem změnit rozpočtové určení daní tak, aby byla zohledněna vyšší zatíženost středočeských silnic a školství...

Na sliby, které vyřknu před volbami, nezapomínám. Jsem přesvědčený, že situace na středočeských silnicích není dobrá. Je to dáno jejich velkou hustotou a jejich přetížením. Přes střední Čechy projíždějí auta mířící do Prahy ze všech koutů republiky. Kraj má limitovaný rozpočet, a nemůže proto pokračovat v opravách silnic takovým tempem, které by bylo ideální. Je fér, aby se daňoví poplatníci i z jiných regionů podíleli na investicích do infrastruktury středních Čech, když ji používají.

Od narození žijete v Hořovicích. Teď již s manželkou a dvěma dětmi. Budete do Prahy i nadále dojíždět? Nebo zvažujete stěhování?

Jsem hrdý Středočech. Jakkoliv mám Prahu rád i proto, že jsem v ní studoval, tak střední Čechy ani Hořovice neopustím. Nejsou od Prahy tak daleko, abychom s rodinou nemohli dojíždět. Pokud budu muset v metropoli někdy déle pracovně zůstat, máme zde další zázemí.

(Autor: Jaroslava Šašková)

Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS
člen výboru pro evropské záležitosti PS PČR
poslanec PČR
ekonomický expert ODS