10. září 2021

Písemná interpelace na ministra školství ve věci testování na základních školách

(www.psp.cz) Písemná interpelace poslankyně Jany Černochové na ministra školství Roberta Plagu ve věci testování na základních školách.

Vážený pane ministře,

obracím se na Vás po poradě s řediteli mateřských a základních škol, která se konala dnes na úřadě Městské části Praha 2.

Tento čtvrtek proběhlo třetí a také poslední kolo preventivního screeningového testování dětí a žáků základních škol. V některých školách v Praze 2 se bohužel také objevily pozitivní výsledky testovaných a nyní se nachází několik tříd základních škol v karanténě. V několika případech dokonce došlo k tomu, že žák testovaný AG testem byl okamžitě ráno odhalen jako pozitivní, byť 24 hodin starý PCR test pozitivitu nepotvrdil (až následný další PCR test).

Věřím, že si všichni přejeme, aby tento školní rok proběhl, pokud možno, co nejvíc obyčejně a děti měly možnost se vzdělávat prezenčně. K tomu, aby se tak stalo, je ale nutné předcházet případným uzavírkám a nepřipustit opakování chyb z roku minulého. V součinnosti s řediteli škol městské části Praha 2 na Vás tedy apeluji, aby testování samoodběrovými neinvazivními testy probíhalo i nadále tak, aby se případné pozitivity odhalily co nejdříve a děti se mohly stále vzdělávat ve školních lavicích.

S pozdravem

Mgr. Jana Černochová

Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
předsedkyně sněmovního výboru pro obranu
expertka pro obranu
starostka MČ Praha 2