19. září 2021

Stát by neměl dělat to, co neumí

(E15) Má stavět stát, města, nebo soukromníci? Krize bydlení se s pandemií, zvyšujícími se cenami stavebních prací a materiálů a se spekulacemi dále prohlubuje. Trojkoalice Spolu ji chce slovy místopředsedy ODS a starosty středočeské obce Líbeznice Martina Kupky řešit podporou družstevní výstavby i PPP projekty se soukromým sektorem. Samotný stát by se podle něj neměl do výstavby montovat. „Stát musí jen vytvořit rovné a transparentní podmínky pro obce i podnikatele,“ říká.

Má stát stavět byty?

Rozhodně ne, stát by neměl dělat to, co neumí. Zažili jsme okresní podnik bytového hospodářství (OPBH, uskupení vzniklé v roce 1959, jež v Československu spravovalo domy v socialistickém vlastnictví – pozn. red.), víme, jak hrozně to nefungovalo a jak nízkou úroveň bydlení tehdy ten státní podnik poskytoval. Máme dobré příklady zajištění nájemního bydlení ze strany měst a obcí.

Měli bychom vytvořit podmínky pro to, aby bytové domy mohla stavět také družstva. V programu se zavazujeme, že hned po volbách dáme dohromady architektonickou soutěž, ze které vzejdou projekty typových bytových domů, ze kterých si budou moci města, obce i družstva vybírat. To, co nás stále nejvíce tíží, je dlouho trvající příprava a projednávání projektů. Projekty bytových domů, které v soutěži vybere stát, budou splňovat všechny podmínky, ať budou v Aši nebo v Rožnově pod Radhoštěm. V programu máme samé funkční modely podpory dostupného bydlení včetně výstavby v brownfieldech.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová rovněž slibuje rozvoj družstevního bydlení. Angažovat by se v tom měl podle ní stát, například poskytnutím pozemku.

Rozhodování o tom, kdo by se měl dostat k dostupnému nebo sociálnímu bydlení, musí zůstat na úrovni měst a obcí. Je proto naprosto žádoucí, aby i ty investice zůstaly na samosprávách. Pokud se město rozhodne vstoupit do družstva a stavět, je to jeho rozhodnutí. Jenom by to neměl dělat stát, který nemůže s těmi lidmi být v bezprostředním kontaktu. Musíme určit jasné podmínky pro výstavbu nájemního bydlení, v jasné sumě na metr čtvereční pro sociální a dostupné bydlení. Města a obce si musejí určit, jaké jsou cílové skupiny, jestli senioři, samoživitelky či zdravotně znevýhodnění.

Shodou okolností jsme se nedávno šli podívat na bytový komplex, který postavila Plzeň v lokalitě Zátiší. To je příklad toho, jak to může dobře fungovat, pokud pro to město má podmínky. Ze strany města zazněla jasná kritika, že stát ty dotační podmínky na podporu bydlení nemá rozumně nastavené. Proto zástupci Plzně investovali bez dotační podpory, protože by ve výsledku ublížili vlastní bytové politice.

Jste přesvědčen, že o družstevní výstavbu bude zájem? V současné době vznikají družstva hlavně účelově pro privatizaci bytových domů.

V okamžiku, kdy se ocitáme v krizi, má stát vytvořit podmínky pro to, aby takové bydlení mohlo vzniknout. Nevím, zda se nakonec lidé tou cestou vydají a budou sami vytvářet stavební družstva. To bych nechal na nich. Stát jen musí vytvořit rovné a transparentní podmínky pro obce i podnikatele.

Města a obce dlouhodobě ukázaly, že se dokážou rozumně postarat o nájemní bydlení. Z toho důvodu by měl stát zajistit co nejjednodušší převod státních pozemků na obce, které na nich mohou stavět. No a pokud se podnikatelé, neziskové organizace či družstva rozhodnou stavět nájemní bydlení, tak to spojme s cenovou mapou nájemního bydlení a vytvořme dostupné bydlení.

Mělo by se využívat PPP projektů při výstavbě bydlení, tedy aby stát, potažmo obce, spolupracovaly se soukromým sektorem na výstavbě bytů?

Je to namístě. To jsme dokázali u nás v obci rozvinout. Současná legislativa vás ale nutí k tomu, že musíte vytvořit soubor vzájemně provázaných smluv, abyste ve výsledku nemuseli čelit tomu, že nehospodárně nakládáte s majetkem. Aby PPP projekty mohly fungovat bez zbytečných podezření, je třeba vytvořit onu cenovou mapu nájemního bydlení, která by dávala jasné podmínky pro to, za kolik se budou byty pronajímat. Pokud město poskytne podnikateli pozemky pro výstavbu bytového domu, musí si být jisté, že byty budou pronajímány za férové nájemné v daném území. To je způsob, jak zajistit kvalitní dostupné bydlení.

V programu píšete, že byste snížili DPH u výstavby či rekonstrukce bytů na deset procent. Máte spočítáno, jak to zatíží už tak křehký státní rozpočet?

Ve výsledku by ten dopad byl neutrální, protože by se v tu chvíli stavělo více bytů. Je to přesně ta pobídka, která pro stát může znamenat naopak přínos. Jde o řešení dlouhodobé bytové krize, více by se investovalo a pro stát by to ve výsledku znamenalo stejný daňový výnos.

Krátkodobý dopad tam ale bude.

Vzhledem k tomu, že už rostou ceny materiálů, tak pokud srovnáte meziročně čísla ve stavebnictví, státní rozpočet to nemusí vůbec pocítit.

(Autor: Nguyen Thuong Ly)

Rozhovor vyšel na serveru E15.cz.

Martin Kupka

místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu