24. září 2021

Centrum Kosatec. Legislativa o sociálním podnikání stále neexistuje

(www.ods.cz) Zbyněk Stanjura v rámci své tour s názvem Stanjura jede do října navštíví 100 podnikatelů a živnostníků, kteří každý den bojují a navzdory vládě, která jim hází klacky pod nohy, se nevzdávají. Protože právě oni jsou pilířem a tahounem české ekonomiky. Chce s nimi mluvit o tom, co je trápí, jaké problémy řeší a co potřebují. Chce slyšet jejich příběhy. Tentokrát se zastavil v Pardubicích v Centru Kosatec.

„Legislativa o sociálním podnikání stále neexistuje, zatím máme jen paragraf v zákoně o zaměstnanosti, který zajišťuje příspěvky na zaměstnání lidí s handicapem. Díky tomu jich v Centru Kosatec  zaměstnávají 90. Začali postupně, kdy pomáhali lidem s osobní asistencí, pokračovali přes rehabilitaci a dnes mají i tréninkové byty, kde si lidé mohou vyzkoušet, jaký bude návrat do života, například po úrazu. Provozují i pekárnu, výrobnu a lidi mohou přecházet podle toho, co je zrovna třeba a každý tak najde práci, kterou v tu chvíli zvládne,“ říká k návštěvě v Centru Kosatec Zbyněk Stanjura.